Släpper barnbok om hockey – till förmån för KHK och Barncancerfonden
Hallå där Andreas Larsson, som tillsammans med illustratören Marina Samuell precis har släppt barnboken Hockeykväll, där intäkterna går till Barncancerfonden och Karlskrona Hockeyklubbs ungdomsverksamhet.
Vad handlar boken om?
– Det är en berättelse på rim som handlar om en hockeykväll i en islada eller arena någonstans i världen. Det är noshörningar, isbjörnar, kaniner och rävar…alla möjliga djur som spelar hockey, säljer biljetter, står i klacken eller kör ismaskinen. Det är ingen utpräglad dramaturgi eller sensmoral i boken utan den kan ses som en slags introduktion till hockey där man får en liten inblick i hockeyns värld och allt roligt och spännande som händer när man går på en hockeymatch live.
Vad är din bakgrund?
– Jag är forskare inom produktutveckling och för närvarande även vicerektor vid Blekinge Tekniska Högskola. Hockeymässigt spelade jag i Karlskrona IK på 1990-talet och är nu spelande General Manager i Karlskrona HK:s veteranlag. Extraknäcker även med Kallinge/Ronneby IF:s veteraner, eftersom det är ruggigt kul med hockey, helt enkelt.
Hur kom projektet till?
– Jag hade just avslutat ett konsultuppdrag som handlade om hur individer och organisationer kan öka sin kreativa förmåga genom relativt små beteendeförändringar. Då pratade vi mycket om att de flesta av oss ofta har en massa idéer som vi skulle vilja förverkliga, men som aldrig riktigt blir av. Varför blir det så och vad kan vi göra åt det? En av mina sådana “byrålådsidéer” var att skriva en bok och då bestämde jag mig för att faktiskt göra detta också. Projektet föll alltså i kategorin “lev-som-du-lär”.
Vad var målsättningen?
– Ett bra tips för att öka sin kreativitet och faktiskt komma igång med något man lätt skjuter upp är att sänka förväntningarna på slutresultatet. Mitt mål var egentligen bara att skriva en bok och publicera den så att den var tillgänglig i de största svenska nätbokhandlarna. Att boken skulle sälja en massa exemplar, att det skulle vara ett litterärt epos eller få bra recensioner var alltså inte viktigt. Jag grävde där jag stod rent ämnesmässigt, siktade på en kortare barnboksvariant och tog dessutom hjälp av en duktig illustratör. Då blir uppdraget något enklare att genomföra.
Hur var det att skriva boken?
– Det var en väldigt rolig process, särskilt eftersom illustratören Marina bor i Argentina och hon hade aldrig hört talas om hockey. Det var ganska många förvirrade och roliga mejlkonversationer mellan oss. Sedan fick jag lära mig om hur det går till att självpublicera en bok med global spridning, vilket var en väldigt nyttig erfarenhet inför framtiden. Att skriva rim på svenska och sedan översätta till engelska var också lite klurigt, men kul!
Vilka förhoppningar har du med boken?
– Jag hade ju som sagt inga mål när det gäller försäljning, utan det är mest kul att boken faktiskt finns att köpa i ganska många länder och att det finns folk som har valt att lägga en slant på att köpa just vår bok i exempelvis USA, Kanada och Australien (förutom Sverige då). Jag har haft lite tankar på att hockeyklubbar runt om i Sverige kan få trycka sina egna exemplar av boken och att hela överskottet från försäljningen kan delas mellan klubbarnas ungdomsverksamhet och någon välgörenhetsorganisation. Eftersom jag och Marina inte kräver någon ersättning för boklicensen så blir det ju enbart en tryckkostnad för klubbarna. Vi har testat detta i liten skala med Karlskrona HK där tio kronor för varje bok har gått till Barncancerfonden och resterande överskott har tillfallit ungdomsverksamheten. Det hade varit kul om vi hade kunnat skala upp detta i andra hockeyklubbar.
Ska du skriva fler ishockeyböcker för barn- och ungdomar?
– Man ska aldrig säga aldrig, men det finns så många andra idéer som jag vill genomföra också och en sak jag har skjutit på länge nu är att släppa en låt på Spotify. Nu har jag sagt det till dig offentligt och då kommer det garanterat att ske innan nyår, annars får jag stå där med skammen.
TOBIAS STARK
Den här artikeln handlar om: