SHL

Kassa kossor eller kassakossor?

Leksands IF befinner sig i rekonstruktion och ansluter därmed till ett ömsom bespottat och ömsom degraderat sällskap av ishockeyklubbar. Dalaklubbens tröstlösa färd mot Elitserien har orsakat en akut kassabrist som kräver kraftiga åtgärder, men debatten och bevakningen av hela frågan har lika mycket handlat om kommuner och arenor och har därmed hamnat helt på sniskan.

Låt oss börja med att klargöra det faktum att Leksands IF knappast har några andra än sig själva att skylla. Jag tar knappast i försvar att klubbar spenderar pengar de inte har, för det är i längden en ohållbar situation för ishockeyn som intressant investeringsplattform. Huruvida det är sportsligt riktigt lämnar jag faktiskt därhän.

Men det faktum att ännu en allsvensk klubb – den tredje på åtta månader – nu genomgår en rekonstruktion är naturligtvis något som inte minst sticker i ögonen på de klubbar som antingen är skötsamma, eller med hänvisning till dålig eller misskött ekonomi själva degraderats. Fullt förståeligt.

Leksand är i trångmål eftersom man har gjort dåliga affärer, värvat fel spelare, haft ett för svagt eller inkonsekvent ledarskap, genom fastigheten Tegera Arena skapat en omöjlig ryggsäck och uppenbarligen misslyckats följa en långsiktig plan för verksamhetens bästa. Uteblivet avancemang har ganska snart lett till kortsiktighet och då har det gått åt helvete, vilket innebär att den dagliga verksamheten inte kan tryggas med det befintliga kassaflödet.

Således behöver man kapital och därmed garanter, och de garanter som finns för det är naturligtvis de som redan investerat mest pengar i klubben och arenan och således har mest att förlora – banken och kommunen.

Sug på den bilden lite. ”Banken och kommunen”.

Banken ofta den onde utsugaren. Kommunen den stackars föräldern som måste ta fram plånboken igen och betala för sig när ungarna tuttat eld på grannens segelbåt.

Det är inte riktigt så enkelt.

I de städer där platsbristen och egoismen blivit så påtaglig att man låter folk frysa ihjäl på gatorna sitter de flesta journalisterna och idrottsintresserade medieprofilerna – och i deras ögon bränner landsortskommunerna i vanlig ordning Robin Hood-pengar lite hej vilt för att bönderna ska kunna åka till Hovets gamla slitna environger och ge dem på nöten på deras egen bekostnad.

Och precis här landar i slutänden även debatten om Leksand. Och i densamma frodas en betydande avsaknad av förståelse för både fastighetsekonomi och regionalpolitik.

Som manifest för de slappa konstateranden och brist på insikt i de affärer som faktiskt omgärdar kommuner och idrottsklubbar kan vi använda det här nyligen publicerade stycket från den långsamt utdöende lokaltidningen Svenska Dagbladet. Huruvida den ekonomiska doping som avses i artikeln också gäller presstöd framgår inte.

”Leksand försöker nu bli av med delar av skulderna på 151 (!) miljoner kronor”

”Nu står Leksand inför en så kallad rekonstruktion”

Och allra sist i krönikan en uppmaning till de ansvariga och rättstrogna att granska fler klubbar:

”Ett bra tips – börja i Växjö. Klubbens skuld till kommunen uppgår till drygt en kvarts miljard.”

Ord för ord är påståendena i artikeln korrekta, förutom att det inte är en ”så kallad” rekonstruktion Leksand står inför utan just en rekonstruktion. Och Leksand har mycket riktigt lånat 151 miljoner kronor av kommunen och banken för att bygga Tegera Arena, och den räntebördan har man inte lyckats hantera i HockeyAllsvenskan.

Ett annat påstående som är korrekt är att Växjö Lakers skuld till kommunen uppgår till ca 250 miljoner kronor.

400 miljoner bara i Leksand och Växjö alltså. Slår vi ihop kommunernas utlånade kapital, borgensåtagnaden eller kapitaltillskott för att hyra istider och lokaler av fastighetsägande hockeyklubbar runt om i landet är vi säkert uppe i en miljard.

Sönderbrända sedlar som resulterar i mögliga ålderdomshem och nedlagda förskolor? Eller ett sätt för kommunen att se till att man faktiskt har några förskolebarn om 50 år – och inte bara förmår locka en gång utflugna söner och döttrar som flyttar hem för att åldras sedan de taxerat och konsumerat 37 av sina 40 bästa inkomstår i storstaden?

Leksand och Växjö har ju färdats i olika riktning, och det man har gemensamt är en stor skuld till kommunen. I Dalarna har man haft det sportsligt tungt med mycket motvind, i Kronoberg har man haft bättre medvind. Men i den nyckfulla idrotten kan förhållandena på bara någon säsong svänga till det motsatta.

Är Växjös skuld om 250 miljoner hisnande summor i sammanhanget?

Knappast. Det motsvarar lite drygt två års omsättning för klubben i nuvarande format och avser lånet på den fastighet man byggt och nu äger och driver i form av Vida Arena.

Hur många av er här i storstäderna sitter på bostadslån som är dubbelt så stora som er årsinkomst? Hur många av er är delägare i en bostadsrättsföring vars medlemmars samlade ränteutgifter för pantsättning av den gemensamma fastigheten är större än två års intäkter från föreningsavgiften? Hur många av er räknar med att kunna hyra ut era lägenheter i andra hand? Hur många av er tror att er bostad kommer stiga i värde?

Antagligen ganska många.

Vi ska minnas att professionell idrott, åtminstone i en internationell jämförelse, egentligen är en helt ny företeelse i Sverige. Och hela vårt ekonomiska, kommunala och ideella system är egentligen i grunden ganska dåligt anpassat för att bedriva den typen av verksamhet, vilket inte minst inneburit en omvälvande förändring på fastighetssidan i proffsidrottens spår. Seriesystemet är egentligen folkidrottens sista hållhake på proffsidrotten och det skapar också en hel del av de kriser och konkurser som klubbarna drabbas av.

Eftersom idrottsanläggningar i långa tider har anpassats till vad kommunerna ansett att invånarna behöver för att kunna utöva idrott har klubbarna uteslutande fått vara glada hyresgäster. Det har inte funnits någon direkt möjlighet att äga eller påverka sitt eget boende eftersom ekonomin i klubbarna varit anpassad för amatöridrott med intäkter från korv, läsk, biljetter och sponsorskyltar. Dimensionerna och kvaliteten på arenorna har inte heller alltid styrts av intresset på orten, utan snarare bestämt omfattningen av detsamma.

I storstäderna har elitarenorna redan funnits, ofta byggda av förbund eller offentliga instanser i form av nationalarenor och lämningar av olympiska spel. På senare år har kapitalstarka investerare i fastighetsbranschen istället tagit över den rollen för att komma åt lukrativa intäkter från stora, välbesökta arrangemang.

Men här sker sedan några år tillbaka ett skifte. Arenautvecklingen sker i mellanstora städer med klubbarna som initiativtagare och entreprenörer. Framförallt inom hockeyn eftersom man i de större städerna främst ägnar sig åt att bygga arenor till fotbollslagen.

Idrottsklubbarna är stora företag som bygger starka varumärken, skapar arbetstillfällen, lockar sponsorer och publicitet och är således attraktiva investeringar oavsett om de ger direkt avkastning på satsat kapital eller inte. Särdeles attraktiva är de för orter som annars löper risk för avfolkning och glömska. Det är inget konstigt, det är samma mekanismer som föder och stimulerar kommunala satsningar på energi, industri, musik eller turism. Ungefär lika ofta är det bra som dåliga affärer, rent ekonomiskt.

Och avseende Växjö och stadens satsning på idrott och medföljande välvilja som borgenär eller kapitalresurs är den helt logisk. Kommunen tillhör de mest expansiva i hela landet och Växjö har alltid varit en stad med stort idrottsintresse och en hel del framgång på området. Det nya arenaområdet med toppmoderna arenor för ett flertal idrotter ger kommunens invånare möjligheter att bli ett epicentrum för idrott på både hög och låg nivå – och en stark elitidrott är en förutsättning för detta.

Just därför väljer kommunen liksom många andra kommuner att låna ut pengar till sina elitklubbar så att de får bättre räntevillkor än hos banken. För att de ska få en tryggare affärspartner än internationella riskkapitalister inom fastigheter och events.

En hockeyklubb som bygger en ny och fräsch arena och förutom ishockey även använder den för att locka andra evenemang till staden är alltså i alla avseenden en bra affär.

Men den affärsmodellen har inte riktigt fungerat i Leksand. Av olika skäl.

Leksand är till exempel inte en mellanstor stad, utan ett litet samhälle. Det är förvisso en plats där ishockey är allt, klubben har ett grymt varumärke, en mäktig hockeytradition och drivor av fans över hela landet. Men precis där ligger kanske problemet.

Fans från hela landet åker inte till arenan och äter lunch en torsdag i augusti. De hyr inga kontor i arenan. De åker inte till Tegera för att titta på Ladies Night, Beyonce eller ens Mark Knopfler. Faktum är att inte ens folk i Leksand går på Mark Knopfler eller Beyonce, eftersom de helt enkelt inte kommer dit och spelar särskilt ofta.

Leksand har alltså inte kommit åt guldregnet från Elitserien och inte heller fått fastighetsaffären att fungera. Därför måste man nu rekonstrurera, kapa kostnader och tillsammans med kommunen och banken ta fram en strategi för hur man ska få avkastning på den investering man gjort i Tegera Arena.

Klubben har kastat bort väldigt mycket pengar på dåliga rekryteringar och ansvarslöst spenderande. De är knappast det första företaget som med benägen hjälp från både sponsorer och kommuner har lyckats med det.

En kommun är människorna som bor inom densamma. Hultsfred har sin rockfestival. Leksand har sitt hockeylag. Respektive ort har uppenbarligen vid återkommande tillfällen sett ett stort värde i att behålla båda företeelserna trots diverse fadäser och det är egentligen ingen annans sak än deras egen att avgöra om det är rätt eller fel.

Framförallt finns det antagligen större och mer närliggande orättvisor att beklaga sig över för en lokaltidning i Stockholm.

Text: Peter Sibner

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten