Svensk nysatsning på damhockeyn: ”Ett totalt omtag”
I en nysatsning går nu svensk hockey samman för att öka antalet flick- och damspelare i landet.
– Det här är ett totalt omtag, säger förbundets generalsekreterare Johan Stark till Dagens Nyheter.
Under tisdagsförmiddagen presenterade Svenska ishockeyförbundet sin plan för att öka antalet flick- och damspelare i landet. För att man ska kunna lyckas med det krävs det att spelarna får bra utvecklingsmiljöer var man än bor i landet samt att det finns fler steg att ta för damspelarna.
– Det här är ett totalt omtag. Ska man göra en hållbar förändring måste man tänka långsiktigt, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark till Dagens Nyheter.
– Vi vill vara en idrott för alla, och det här handlar om att stärka hockeyn som rörelse på sikt. Gör vi det här på ett riktigt bra sätt får vi flera utövare vilket i sin tur kommer att kunna leda till att det byggs flera ishallar, och att vi kommer att bli relevanta för ännu fler personer. Så det här ligger i allas intresse.
I projektet, som kommer att pågå fram till 2030, ska man:
- Kartlägga och analysera vilka normer som råder kring flick- och damhockeyn i landets klubbar.
- Genomföra ett kompetensutvecklingsprogram på temat jämställdhet och jämlikhet.
- Hitta strategier för att nå tillväxt, utveckling och prestation.
– Jag hoppas att vi under det här arbetet vågar gå ”utanför boxen”. Vi ska inte bara titta på killhockeyn och göra på samma sätt, utan nu har vi möjlighet att skruva på saker, säger Stark.
Projektledare för omtaget är Sara Ridderlund.
– Jag ser det som ärofyllt, utmanande och viktigt att få arbeta med dessa frågor för utvecklingen av Svensk Hockey i stort. Vi satsar på att vara Sveriges mest engagerande idrott och då måste det inkludera pojkar som flickor, säger hon i ett pressmeddelande från förbundet.
TV: De fem hetaste deadlinevärvningarna i HockeyAllsvenskan
Den här artikeln handlar om: