Från division 1 till NHL – en resa från spelare till scout
För två sen var han utlandsproffs i Evry i Franska tredjeligan. Idag har Anton Edlund, 27, 220 resdagar per år och han ser mellan 170-220 matcher på en säsong som NHL-scout för Colorado Avalanche.
En anmärkningsvärd men trots allt oplanerad resa.
– Det är inte så att jag drömt att bli scout sen jag var liten. Jag har scoutat spelare för att jag tycker det är kul, säger Anton Edlund till Juniorbloggen.
Sommaren 2013. Colorado letar efter ny amatör-scout på deltid sedan Anders ”Masken” Carlsson hade tagit över som sportchef i Rögle. Anton Edlund har sedan några månader tillbaka avslutat vad som kommer att blir sista säsong som aktiv hockeyspelare i franska Evry – som då spelade i franska motsvarigheten till division 1.
De två senaste säsongerna har han dock lagt mer och mer tid på att besöka turneringar och matcher för att på eget bevåg scouta spelare. Via en god vän blev han ombedd att skicka in ett CV men sina kvalifikationer.
– Jag började med skicka in en resumé för att visa varför jag var lämpad på jobbet. Jag försökte att inte bygga upp några förväntningar för jag ville inte bli besviken om jag inte fick det, berättar Anton.
Ett smart drag kan tyckas då det i efterhand visade sig att Colorado hade pratat med över tio stycken innan Anton, många av dem med mer erfarenhet.
– Jag fick bra kontakt med Colorados head scout och de tyckte om att jag hade spelat på en ganska hög seniornivå. Sen gillade dem att jag hade pysslat med scouting tidigare, det vill säga att jag hade förståelse för åldrarna som scouter tittar på.
***
Antons historia började i Umeå där han föddes och som han än idag utgår ifrån. De första skären togs visserligen i Norge men det var i Umeå och i Björklöven som större delen av hans aktiva hockeykarriären tog sin plats – från björnligan hela vägen upp till a-laget.
Efter bland annat 54 matcher i allsvenska för Björklöven fortsatte karriären med ett år i Piteå, Gislaved och Helsingborg innan det där sista året i Frankrike. Själv var han aldrig nära att draftas men det fanns uppsidor som scouter gärna säger.
– Min främsta styrka var skottet. Sen tror jag att jag förstod spelet ganska bra och jag var en ganska bra passningsspelare. Däremot var jag för trög på rören och jag hade önskat att jag var starkare.
***
Efter sitt första år som scout på deltid fick Anton i höstas ett nytt kontrakt. Han är numera heltidsanställd som scout för Colorado och han reser Sverige runt i hopp att hitta nästa stora svenska talang. Grunden i yrket är så enkel som att se mycket matcher. Anton ser allt ifrån J18 till SHL till landslagsturneringar och det har till och med gått så långt att han spenderat semesterdagar sittandes på förbundets elitcamper för att studera spelare.
– Att jag är en hockeynörd är inget att hymla med. Det flest som känner mig vet att jag har ett brinnande intresse för hockey. Sen är det en förmån att ha sitt intresse som jobb, säger han.
Tröttnar du aldrig på hockey?
– Jag blir aldrig less på hockey. Däremot blir jag less när jag ser många matcher på rad som inte är bra. Då går humöret ner.
***
Till skillnad från vad många kanske tror om scout-livet består vardagen av mer än bara matcher. Det ska skrivas rapporter på spelare, resor ska planeras och bokas och information kring individer ska samlas in, det vill säga all administrativ arbete som kretsar kring arbete som scout. Sen är det där med själva resandet.
– Resorna tar en del tid. Förutom resor till turneringar och matcher så är det en del möten. Det börjar med att man åker på training camp inför säsongen. Därefter blir det ett avstämningsmöte i januari efter JVM. Sen har vi ett möte i maj sen avslutas allt med combine-dagarna innan draften och tillslut då själva draften, berättar han.
Vilken är den bästa respektive sämsta resan du upplevt hitintills?
– Jag var i Polen ifjol och såg JVM:s B-grupp i Sanok. Om jag uttrycker mig såhär: hallen var sådär och staden erbjöd inte så mycket i övrigt. Bästa är helt klart Ivan Hlinka. Den turneringen fungerar som en uppstart på den nya säsongen och det spelas på ett trevligt ställe och det är bra hockey. Dessutom är det många av oss scouter som är där.
För även om livet som scout kan betyda ensamma kvällar i kalla islador och på tomma arenor runt om i Sverige finns det en gemenskap bland alla svenska NHL-scouter. Man äter middag och ihop och pratar om det mesta – förutom enskilda spelare.
– Jag skulle säga att det är en mycket bra gemenskap bland det svenska scouterna och det finns ingen direkt rivalitet. Alla sitter i samma sits så man försöker ses ute och käka middag ihop och surra lite om det mesta förutom enskilda spelare.
***
Årets säsong börjar dra ihop sig för Anton. Nu är det bara U18-VM som står kvar på agenda innan det börjar bli dags att summera ihop hela året i en lista. Vilka spelare som ligger högt upp på hans egen lista vill och får han inte diskutera. Han får inte heller prata om vilka tillvägagångssätt som Colorado har för att utvärdera spelare.
– Det är saker som jag inte får diskuterade av naturliga skäl.
Men vad är det första du tittar efter hos en spelare?
– Det finns egentligen ingen specifik sak utan det kan vara olika attribut beroende på spelare. Givetvis finns det saker som är lättare att se tidigt, till exempel hur en spelare åker skridskor, men du måste spelaren i olika situationer, i olika matcher för att bedöma honom. Sen är vissa spelare enklare att göra en bedömning av.
Det är med stor glädje som Anton ser fram emot slutet på säsongen. Men inte på grund av att det varit en lång säsong – han blir ju inte less på hockey – utan det är nu som alla timmar, alla rapporter och alla samtal ska mynna ut i en draft, som förhoppningsvis om några år visar sig vara lyckad.
– Det som är roligt med avslutningen är att vi ska få ut allt jobb vi gjort under säsongen. Än så länge är det fortfarande en massa rapporter men ju längre vi kommer draften ju mer konkret kommer allting att bli.
Men även om arbetet sånär är färdig med alla tillgängliga spelarna inför årets draft finns det alltid nya spelare att se, nya talanger att upptäcka.
– Jag kommer ju kunna se en hockeymatch i maj om jag så vill.
Den här artikeln handlar om: