En unik möjlighet: ”Du blir coachad av två av Sveriges bästa coacher”

Tillsammans med Robert Nordmark och Johan Tornberg får ungdomar chansen att utbyta sina hockeykunskaper med varandra. För tredje året har CCM arrangerat sin ”skillscamp” i Stockholm.
– Det bästa med svensk ungdomshockey är att det finns en lidelse och glädje för att spela hockey, säger Robert Nordmark till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)

Robert Zaring

Robert Zaring med bröderna Forsberg.

För tredje året rullar CCM:s skillscamp runt i världen och som vanligt gjorde man ett nedslag i Segeltorpshallen i Stockholms södra delar. Under lördagen hade campen bröderna Filip och Fredrik Forsberg på plats och under söndagen nyblivne Anaheim-spelaren Carl Hagelin.
– Syftet för oss på CCM med camperna är att deltagargana ska få en upplevelse som är unik. Det som gör att det är unikt att det är kostnadsfritt, du blir coachad av två av Sveriges bästa coacher Johan Tornberg och Robert Nordmark, du har även Anders Öhgren som jobbar off ice och sedan har vi Andrea Hjelmåker som är idrottspsykolog, säger CCM:s Robert Zaring när hockeysverige.se får en pratstund med honom mellan två av ”skillspassen” i Segeltorpshallen.
– Jag tror att det är i åldern 13 till 14 år som du bestämmer dig för om du ska satsa på hockeyn eller inte, att känna på om det är det här jag vill bli. Då är det bra att få hit Carl eller Filip, eftersom NHL går nattetid och det idag är svårt att komma nära våra hockeystjärnor, så killarna får träffa dom, vilket också känns också unikt. Man får en liten NHL-känsla.
– Nu gör vi den här campen på 13 platser runt om i Europa, men även i Japan plus då att vi har 26 camper i Nordamerika. Det har växt och vi når 1 600 spelare i år på dom här camperna. Samtidigt är det här ett sätt för oss som varumärke att komma ut och låta ungdomarna prova senaste produkterna. Vi har med oss senaste skridskorna, klubborna och hockeyutrustning.

Vilken kommersiell feedback får ni på ett sådant event?
– Om vi ser på rekryteringen och den första campen då frågade vi oss om vi kommer att fylla den här campen? Då var vi väldigt noga med att bjuda in folk så att vi skulle fylla den. Syftet är inte att bygga camp-verksamhet utan vi vill bygga hockey som verksamhet och få ut varumärke förstås.
– Förra året behövde vi bara gå ut på vårt instamgramkonto så fylldes campen direkt. Nu har vi en öppen ansökan så alla har chansen att vara med. Men vi bjuder fortfarande in runt våra föreningar, Färjestad, Växjö och Skellefteå. Vi prioriterar dom så det blir ungefär fem deltagare var från våra stora föreningar.
– Det kommersiella är svårt att mäta, alltså om vi verkligen säljer någonting ytterligare. Vi tror att vi bygger varumärket genom att ge en unik upplevelse.
– Vi ser det som marknadsföring, men samtidigt är det ett bra sätt för oss att testa nya produkter. Nu har vi med oss nya skridskon som 1600 ungdomar får prova, alltså innan den kommit ut. Då får vi en feedback på hur den sitter och så vidare vilket gör att vi också känner oss trygga. Förra året slog vi av en klubba på alla våra camper. Med det facit i hand är det svårt för en återförsäljare att komma och säga att våra klubbor inte håller.

Hur har dom här två dagarna i Segeltorp varit?
– Bra, men lite tråkigt väder dock här i Sverige. Annars har det varit väldigt positivt både från deltagarna och föräldrarna. Många av föräldrarna sitter även med på den här teoridelen och kommer efter fram och frågar efteråt vad barnen ska äta och så vidare. Man ska inte äta som mamma och pappa på fredagarna som vill ha sallad och kött. Det är helt fel för den här generationen eftersom dom fortfarande växer och behöver få fett i sig.
– Nu har vi kört tre år och när vi är klara med årets camper så ska vi analysera det här tillsammans för att se hur vi kan utveckla det här. Det här året hade vi 13 stopp mot sju förra året, men det är ett nytt gäng som kommer varje år. Det gör att alla som kommer till campen får en helt ny upplevelse.
– Vi är nöjda och framförallt är vi nöjda med Segeltorp som ort. Det är lätt att parker eller och ta sig hit samtidigt som det är en fräsch och fin hall. Kanske den bästa i Stockholm ha ha…

DSC_0942

Dom två som håller i själva träningen för ungdomarna är Robert Nordmark och Johan Tornberg.
– Intrycken från campen är bra. Det är nya grejor och förväntningarna är att killarna ska få testa på dom här nya grejorna på framförallt på isen. Det både proffsigt, roligt och framförallt hoppas vi att det är jätteintressant för spelarna där ute, säger Johan Tornberg när vi träffar honom och Robert Nordmark strax innan eftermiddagspasset.

Robert, vad är det som ni i första hand lär ut på campen?
– Det är inga större konstigheter. Det handlar mycket om kommunikationen och att man spelar klart situationerna, vilket det även tummas på rätt högt upp i ligorna. Det är en repetition som man gör som ledare.
– Sedan handlar det om passningar och mottagningar där vi kan vara med och ge små tips, skottet och så vidare. Men i stort är det grunder som man måste nöta in. I skridskoåkningen, när man gör översteg att man har blicken dit man ska.

Vad är svagheten hos unga svenska ishockeyspelare?
Nordmark: – Att spela klart varje situation. Nu är inte det direkt dåligt, men jämför vi med Kanada och USA så kan vi spetsa till det. Dom har lite fler ishall och spelare. Sedan är det kommunikationen mellan varandra. I Sverige är det väldigt tyst på isen men sedan ska inte den vara jättehög heller…

Tornberg: – Lite högre och lite mer kaxighet gärna. Man pratar mycket om attityd, men var är attityd egentligen? Positiva tankar, se möjligheterna, hitta lösningarna. Det här behöver ungdomar ha med sig. Blir jag sur, mellanmjölk, orkar inte mer, när jag gör mål eller blir jag förbannad och revanschsugen?
– Allt handlar om hur man tar till sig saker och en nyfikenhet som bottnar i en lidelse. Att vilja hålla på och tycka att ”fan, det här med hockey är roligt”.

DSC_0947

Johan Tornberg och Robert Nordmark.

Vad är det bästa med svensk ungdomshockey?
Nordmark:- Det finns ändå en lidelse och glädje för att spela hockey. Det är bara titta nu ute på isen. Det är uppehåll och lunch men ändå är det fullt ute på isen. Vi vill ha fram dom bästa spelarna och då måste vi göra allting. Du vill tävla som ”Foppa” eller bli lika bra som ”Sudden” och ”Lidas”. Det är dit målet är. Lilla  Zetterberg är inte heller så
dålig. Det finns ytterligare spelare du kan nämna som exempelvis Erik Karlsson och så vidare. Det är slutprodukten. För att nå dit måste man vara lite petig eller gnällig, men det är för att få en lidelse och vilja att bli bättre.

Har vi den lidelsen i Sverige?
Tornberg:- Jo, men den har vi. Sedan kanske det är fler som har den, i och med att det är flera utövare, i andra länder, Nordamerika och så vidare. Jag tror framförallt att vi har en förmåga att få fram ungdomar som tycker att det är kul att spela hockey och det inte behöver vara det värsta allvaret hela tiden.
– I Kanada är det redan från första matchen att du måste vinna. Här i Sverige har du redan från Björnligan, vilket man inte ens vet vad det är i Kanada, glädjen att spela hockey och den hänger med oss när vi kommer uppåt. Rent utvecklingsmässigt är vi duktiga på att ta med oss det här, men allvaret kommer. Så blir det i slutändan, avslutar Johan Tornberg och Robert Nordmark innan det är dags att ta med sig sina söner Hugo Tornberg och Eric Nordmark ut på eftermiddagspasset i Segeltorpshallen.

En av ledarna på skillscampen under söndagen var Carl Hagelin och han får stå för slutorden:
– Jag har varit med på isen under någon timme och jag tycker att ”Robban” och Tornberg gör det otroligt bra. Dom är bra på att lära ut och jag tror att kidsen verkligen lyssnar på vad dom har att säga. Under en sådan här dagscamp räcker det med att du plockar upp en enda liten detalj. Det kan vara allt som krävs för att göra dig till en bättre hockeyspelare.
– Dom här grabbarna får under året ingen fysisk kontakt med mig eller någon annan av killarna som spelar i NHL. Man kanske ser oss på TV eller på nätet, men dom får aldrig chansen att åka med oss på isen. Jag kommer ihåg då Micke Samuelsson kom hem och trampade, jag var runt 15 år då, och det gav mig en extra sporre. Har han tagit sig till NHL så finns det en extra chans att jag kan klara det. Jag tror att det är bra att ha förebilder och folk du kan se upp till.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: