MJÖRNBERG: Klasskillnad i Allettan-stridens nyckelmatch

Sundsvall krossade ett ihopsäckande Strömsbro med 7-2 i kvällens nyckelmatch och kan därmed defilera vidare till Allettan. För Strömsbro väntar nu oerhört nervig streckstrid med Kiruna IF om vilket som ska bli det sista norrlaget till finrummet.

Det är inte ofta man får se utskåpningar i riktigt viktiga matcher, men idag var det stor klasskillnad på Testebovallen. Sundsvall bortabesegrade Strömsbro med 7-2 och det hade kunnat vara betydligt mer än så.

Ett drömläge att via tre poäng ta sig väldigt mycket närmare en Allettan-plats förbyttes snabbt i ett skräckscenario för Strömsbro.

Hemmalaget gjorde ett bra första byte, men sedan barkade allt åt skogen. Det stod 0-3 på tavlan och tränaren Magnus Jansson hade hunnit ta så väl timeout som byta målvakt innan ens åtta minuter var spelade av den första perioden. Och allt var helt självförvållat.

Sundsvall öppnade inte matchen så där fradgasprutande energiskt som laget ibland har en tendens att göra. Men Strömsbro såg håglösa ut, slarvade konstant med puck i egen zon, tappade markering och spelade allmänt slappt. Det såg väldigt nonchalant ut, men det är klart att det inte vara. Den tama insatsen som tillsynes var helt i avsaknad av inställning måste förstås vara resultatet av en mental härdsmälta. Att hemmaspelarna inte klarade av pressen den viktiga matchen innebar.

Sundsvall var förstås inte sena att dra nytta av situationen. I takt med att Strömsbro stod som statister växlade de upp tempot och plockade fram sitt sevärda galleri ur underhållningsburken. När självförtroendet växte och hemmalaget bara grävde sin grop djupare och djupare spelade Sundsvall hockey i ett betydligt högre tempo, med en mycket större finess och vägvinnande tyngd än sin motståndare.

Det stod 1-4 efter den första perioden och sen bara fortsatte det. Där Strömsbro knappt kunde slå en pass till rätt adress hade Sundsvall rejäla passningar i fart, där hemmalaget tycktes sakna energi kom gästerna ut ur varenda närkamp och sargduell med pucken. Det var stor klasskillnad och hade det inte varit för att Sundsvall tycks ha en fäbless för att sätta skotten i plexit hade det kunnat bli betydligt mer än 2-7 efter 60 spelade minuter.