Bekräftar: Förlänger inte avtalet med målvakten

Djurgården ryktas vara intresserade av Joni Ortio.
Nu bekräftar Ässät att de inte kommer att behålla målvakten när han korttidskontrakt löper ut om en månad.
– Det finns ingen ekonomisk möjlighet till det, säger klubbens sportchef Janne Vuorinen till MTV Urheilu.

Joni Oritio kommer att bli tillgänglig på marknaden. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Det var förra veckan som Hockeynews rapporterade att Djurgården letar efter en ny målvakt och då har visat intresse för Joni Ortio, som tidigare spelat för Skellefteå och HV71.

Ortio är just nu hemma i Finland och spelar för Ässät. Där har han skrivit ett korttidskontrakt för att täcka upp efter att svenske Niklas Rubin blivit skadad. Ortios kontrakt med Ässät löper då ut 30 november. Rubin förväntas kunna göra comeback för Ässät i mitten av november då hans rehabilitering går enligt planen.

Nu bekräftar då Ässäts sportchef Janne Vuorinen att Ortio kommer att släppas när avtalet löper ut. Anledningen är att klubben helt enkelt inte har råd att erbjuda målvakten ett kontrakt för resten av säsongen.

– Det finns ingen ekonomisk möjlighet till det. Vi kan inte behålla två så starka målvakter (Rubin och Ortio), säger Vuorinen till MTV Urheilu.

Har en option för utlandsspel i kontraktet

I avtalet som Joni Ortio skrev med Ässät så finns optionen att bryta kontraktet ifall Ortio i stället erbjuds ett kontrakt utomlands, exempelvis i Sverige. Den optionen börjar gälla från och med landslagsuppehållet om två veckor.

Men enligt Ässät så finns det ingen indikation på att Ortio kommer att lämna innan 30 november.

– Det har inte varit några diskussioner på ett eller annat sätt angående det nu, säger Vuorinen.

Joni Ortio har spelat tio matcher i Ässät under hösten och har 88,8 i räddningsprocent. De senaste två säsongerna har han varit målvakt för HV71 i SHL med blandade resultat. 2022/23 hade han 90.6 i räddningsprocent på 41 matcher men förra säsongen var han en av SHL:s sämsta målvakter, rent statistiskt, med blott 87,4 räddningsprocent på 39 matcher och han petades sedan till förmån för Frederik Dichow i kvalet mot Oskarshamn.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: