Doldisens oväntade chans: “Världens möjlighet”

Ena dagen spelade Fredrik Granberg med Piteå inför 62 åskådare i Skyttishallen i Örnsköldsvik.
Några dagar senare spelade den svenske backdoldisen inför över 8 000 åskådare i sin nya klubb HIFK.
– Jag försöker bara se detta som världens möjlighet, säger han till hockeysverige.se.

Fredrik Granberg har lämnat vardagen i Hockeyettan för spel i Liiga. Foto: Bildbyrån & MTV Uutiset/Skärmdump

I början av oktober satte sig Fredrik Granberg på bussen med sina lagkamrater i Piteå för en bortamatch mot Örnsköldsvik inför 62 åskådare i Skyttishallen. Bara några dagar senare packade den 24-årige backen upp sin hockeytrunk i den finska huvudstaden Helsingfors.

Detta efter att Granberg fått en oväntad möjlighet att byta Hockeyettan och Piteå mot en chans i det finska topplaget HIFK.

– Det första jag tänkte var bara: “Shit, vad häftigt. Vilken möjlighet”. Jag har jobbat hårt under åren i Hockeyettan. Jag försöker bara se detta som världens möjlighet. Det är en häftig chans jag har fått här, säger Granberg till hockeysverige.se.

“På den här nivån jag vill vara”

Steget mellan Hockeyettan och Liiga är, så klart, ett stort sådant. Men det var inte i höstens matcher mot Örnsköldsvik, Boden och Kiruna som serieledande HIFK fick upp ögonen för 24-åringen. Det var i stället under den helg han spenderade med Skellefteå AIK för CHL-matcher mot Pelicans och Sheffield som den finska huvudstadsklubben fattade tycke för Granberg.

Man kan säga att det var via mina CHL-matcher som de såg vilken spelare jag var. De ser att jag har en utvecklingskurva som fortsätter att gå uppåt och en back som är stark, kan vinna puck och sätta upp spelet från bakplanen. De ser även en offensiv uppsida att utveckla, säger han.

Kontrasterna i Granbergs hockeyliv i dag jämfört med bara tre veckor sedan, kunde knappast ha varit större.

– Först och främst är det mer folk på läktaren, säger Granberg och skrattar.
– Jag tror vi hade 8 200 i publiken på en hemmamatch häromveckan, så det är lite mer än Ö-vik borta… Kvaliteten är bättre och tempot högre, så jag kollar mycket video med coacherna. Det är på den här nivån jag vill vara och jag anpassar mig bättre och bättre för varje dag som går.

Även utanför isen har det varit en omställning för Granberg, som hunnit finna sig tillrätta i sin lägenhet i Helsingfors.

– Man känner att man bor i ett annat land, men sakta men säkert börjar jag känna mig som hemma. Jag har börjat hitta till matställena i alla fall. Man tänkte väl inför flytten att det skulle vara en hel del svenska i Helsingfors, men det är ändå en stor majoritet bara finska. Det har blivit en hel del engelska här i början. Det har ändå fungerat bra. Alla har varit väldigt välkomnande och tagit in mig i laget på ett bra sätt. Många pratar engelska och även om tränarna pratar finska så hjälper killarna mig med att översätta och förklara. Så länge jag hittar till matställena och till rinken så ska jag nog klara mig, säger Granberg och skrattar.

Får stöttning av SHL-brorsan

I samband med flytten har 24-åringen tagit hjälp av sin storebror Petter Granberg, som till vardags är hemmahörande i Växjö efter att ha flyttat till Småland efter vårens SM-guld med Skellefteå.

– Jag har surrat en hel del med honom. Han är åtta år äldre än mig och varit med om några flyttar, både till NHL och i Sverige. Han vet hur den här biten av hockeylivet fungerar, så det har varit en trygghet att ha honom att prata med, säger Granberg.

Under onsdagen kom första poängen för Granberg via en assist i förlustmatchen mot Pelicans och 24-åringen har under sina nio inledande matcher i Liiga snittat drygt tio och en halv minuts istid. Kontraktet med HIFK, som toppar Liiga med nio poäng före tvåan Tappara, är skrivet över den här säsongen med en option även över nästa säsong, men där den första månaden på kontraktet är ett slags provspelsavtal.

– Första tiden handlar om att de ska få en bättre bild av mig och vem jag är. Därefter är kontraktet på 1+1 år, så vi får se hur det ligger till här efter de första veckorna. Vi har nio eller tio backar nu, men jag kan inte göra annat än att göra det mesta av möjligheten och arbeta hårt varje dag, säger Granberg som njuter av sin nya hockeytillvaro.
– Det är grymt. Just nu är det en väldigt bra miljö här och jag försöker suga in så mycket som möjligt. Jag tar det egentligen bara dag för dag.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: