Hammarström: “Det är den största anledningen till att det går så bra”

Brynäs har startat comebacksäsongen i SHL på bästa möjliga sätt.
I en intervju med Hockeysverige.se hyllar legendaren Inge Hammarström den hemvändarrika nykomlingen och pekar ut en framgångsfaktor.
– De har fått ihop gänget och börjar bli en riktigt sammansvetsad familj i omklädningsrummet, säger han.

Inge Hammarström imponeras över Brynäs start på säsongen. Foto: Bildbyrån/Montage

Fyra i tabellen med endast en poäng upp till förstaplatsen och fyra raka vinster. Som den nykomling Brynäs är måste man se det som en riktigt stark inledning av SHL. Samtidigt har vi under sommaren och hösten sett sportchefen, Johan Alcén, plockat ”hem” spelare efter spelare till Brynäs.

Namn som Oskar Lindblom, Christian Djoos, Jakob Silfverberg och Victor Söderström har anslutit till ett lag som redan innehöll Johan Larsson, Anton Rödin, Simon Bertilsson, Greg Scott, Linus Ölund med flera.

– Brynäs inledning har varit jättefin. Det har varit både ”ups and downs” inledningsvis. Mest ”ups” faktiskt, säger tidigare storspelaren i Brynäs, Inge Hammarström, till hockeysverige.se och fortsätter:
– Nu är det så att alla tycks slå alla I SHL. Därför ser det också väldigt jämnt ut i tabellen. Jag är ändå imponerad av resultatet Brynäs gjort hittills och hur man fått ihop laget.
– Av det jag kan förstå utifrån att jag varit uppe och tittat på träningarna, vilket jag gör ganska regelbundet, är att man har fått ihop gänget och börjar bli en riktigt sammansvetsad familj i omklädningsrummet. Det tror jag är största anledningen till att det går bra.
– Brynäs kanske inte har det mest skickliga laget av alla, men ändå ganska mycket spets.

Johan Alcén har värvat ihop ett starkt Brynäslag till återkomsten i SHL. Foto: Ronnie Rönnkvist

“Det här är inget vanligt lag som blev uppflyttat”

Inge Hammarström tror också att en stor del av lagets framgångar bottnar i ett stärkt självförtroende.

– Just självförtroendet betyder väldigt mycket. Det vet jag att ”Gälla” (Niklas Gällstedt), ”Masken” (Anders Carlsson) och Ove (Molin) har jobbat väldigt mycket med. Att få ihop gänget och stöttar varandra.
– Nu har det dessutom det slagit så väl in att nästan alla har fått göra assist eller mål. Då får man också ett självförtroende. Av egen erfarenhet vet jag att självförtroende på den här nivån är 50 procent.

Hur viktiga har Niklas Gällstedt, Anders ”Masken” Carlsson och Ove Molin varit för den här gruppen och vad har dom tillfört?
– Alla tre har varit jätteviktiga för hela den här gruppen med deras erfarenheter från spelarbakgrunden som alla har en gedigen.
– Sedan har dom en bra hjälp av Johan Alcén naturligtvis. Han är ändå ganska färsk som manager, men har kommit in i det nu och verkar fungera bra ihop med de tre tränarna och övriga gruppen.
– Plus att Brynäs har några i en rådgivningsgrupp. Där är bland andra Tommy Sjödin med och hjälper till. Även en annan gammal spelare som heter Johan Lindström och ”Stigge” Salming.
– Hela den gruppen, med sin hockeykunskap, tror jag har varit en stor bidragande orsak till att laget fungerar som det gör idag.

Niklas Gällstedt, Ove Molin och Anders “Masken” Carlsson leder Brynäs. Foto: Ronnie Rönnkvist & Arkiv

Har det varit viktigt att som nykomling att få in spelare så som Jakob Silfverberg, Oskar Lindblom, Christian Djoos…
– Victor Söderström… Hemvändarna Brynäs fått har spelat på en hög nivå, NHL, Schweiz, Finland eller KHL. Det här är inget vanligt lag som blev uppflyttat från Hockeyallsvenskan.
– Det här är spelare som har mycket skicklighet. Sedan gäller det att få ut den i armar och ben naturligtvis. Då kommer också det här med självförtroendet in.

Tror inte på övermod

Vad måste bli bättre hos Brynäs?
– Man kan alltid bli bättre, skrattar Inge Hammarström och fortsätter:
– Under varje träning strävar alla efter att bli bättre. Förbättra detaljer, flippassningar och allt sådant, komma två mot en, tre mot två, att man vinner närkamper… Allting kan bli bättre.
– Killarna tränar bra och ligger i som sjuttsingen på träningarna. Det innebär att laget hela tiden blir lite bättre. Speciellt om man dessutom har roligt, vilket killarna tycks ha.

Inge Hammarström 1972 innan äventyret i NHL inleddes. Foto: Arkivbild

Finns det risk att killarna svävar i väg nu då det gått så här pass bra i inledningen?
– Nej, nej… Det tror jag inte. Killarna är för kunniga och erfarna. Jag tror inte att det är några som slår sig för bröstet och tycket att dom är så väldigt bra för spelarna vet att det är små marginaler.
– Förlorar man två, tre matcher är man snabbt nere på en nionde, tionde plats som tabellen ser ut. Det gäller verkligen att jobba vidare och hela tiden försöka höja nivå naturligtvis.

Hur är stämningen kring hockeyn i Gävle just nu?
– Jättebra. De flesta jag möter, nu är det lite speciellt med mig eftersom många känner igen mig, men det pratas hockey och folket i Gävle är intresserade. Allt från pensionärer till ungdomar.
– Folk kan slänga åt mig från håll ”Inge, det går bra nu” (skratt). Jag brukar svara att det är färskvara så vi ligger lite lågt. Det ser väldigt lovande ut i alla fall, avslutar Inge Hammarström som vunnit inte mindre än fyra SM-guld med Brynäs.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: