Hockeypanelen: “Känns som att det snart kommer explodera”

I veckans “Hockeypanelen” tar Hockeysverige.se hjälp av tre experter för att syna två av SHL:s stora krislag just nu: MoDo och HV71.

  • “Det är otroligt låg nivå just nu, på gränsen till pinsamt”
  • MoDos toppvärvning sågas: “Borde göra sig av med honom”
  • Funkar tränarens tuffa ledarskap?: “Spelarna kommer sluta lyssna”
  • Har stjärnan en framtid i HV71?: “Situationen är ohållbar på sikt”

Expertpanelen tycker till om MoDo och HV71:s svaga start på säsongen. Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnvist (Montage)

Både HV71 och MoDo tog poäng under gårdagen. Trots det har båda lagen inlett ganska svagt i SHL. I HV71:s fall har även en del hänt vid sidan av isen kring André Petersson, Anton Blomqvist samt nu senast Chris Abbotts avhopp. Hockeysverige.se lät en panel med Per Svartvadet, Joel Lundqvist samt Måns Karlsson fundera på fyra frågor kring just MoDo och HV71.

LÄS ÄVEN: Hockeysverige-panelen om vilka som kan ersätta Chris Abbott i HV71

1. MoDo har haft en tafflig inledning av SHL, hur tänker du kring lagets inledning av säsongen?

Joel Lundqvist:
– MoDo har gjort minst och släppt in mest mål. Så det är rätt mycket som inte fungerat. Men framför allt får dom alldeles för lite leverans i offensiven av dom tilltänkta toppspelarna.

Per Svartvadet:
– MoDo har spelat bra, eller helt okej. Men de bästa spelarna måste höja sig, det är otroligt låg nivå på dom just nu! På gränsen till pinsamt! Individuella misstag kostar just nu MoDo väldigt mycket!

Måns Karlsson:
– MoDos problem är att så gott som alla nyförvärv varit sämre än väntat den här säsongen. Den enda som överträffat förväntningarna är Måns Carlsson – men på sikt håller det förstås inte att han är den som leder lagets offensiv.
– Fler av lagets tilltänkta stjärnor måste leverera. Jesper Olofsson och Lukas Jasek bidrar ingenting, Riley Woods ser helt bortkommen ut, Sampo Ranta är inte alls den mönsterbrytaren som han var ifjol, Mikkel Aagaards svaga målform från andra halvan av förra säsongen håller i sig, Lassi Lehtinen har också varit sämre än ifjol, backsidan har inte heller tagit de förväntade kliven… Det finns problem lite överallt.
– Framför allt håller centersidan oerhört låg klass jämfört med konkurrenterna. Där händer det absolut ingenting.

Lukas Jasek har inte varit lyckosam sedan flytten till MoDo. Foto: Jens Carlsson/Bildbyrån

2. Upplever du att laget måste förändras, nya spelare in, eller rent av förändring i båset?

Joel Lundqvist:
– När MoDo mötte Luleå skapade dom massor, sämre självförtroende i kombination med bra målvaktsspel (Ward) så blev det noll gjorda mål.
– Klart MoDo hade behövt förstärkning, men kostar det mer än det smakar? Man måste få ut mer av laget helt enkelt, och där är Karlin ansvarig. Men tror inte dom ändrar på den positionen.

Per Svartvadet:
– Visst kan man under säsongen plocka in spelare, för att höja nivån ytterligare. Men här och nu måste man få i gång alla spelare till minst okej nivå. Så ändringar behövs ej på ledarsidan.

Måns Karlsson:
– Nu såg jag att Jesper Olofsson gick ut och var lite småkritisk mot MoDos spelsätt, och det är ofta steg ett i en process som slutar med att tränaren får gå. Men MoDo har en stark tilltro till Mattias Karlin, och det är inte där det största problemet ligger.
– Jag tror man ska bygga vidare med Karlin, och istället göra sig av med exempelvis Lukas Jasek och värva en ordentlig förstacenter istället. Bara det skulle göra stor skillnad.

3. HV71 är ett annat lag med en tuff start på serien, hur ser du på den lite mer tuffa attityd Anton Blomqvist tycks att adderat HV71:s ledarskap?

Joel Lundqvist:
– Jag gillar hans passion och engagemang. Men tuff kritik och att såga enskilda spelare öppet är jag tveksam till. Det gäller att stå stark som grupp, för det blåser på i Jönköping nu. Sen kan man ta det i laget, absolut. Men inte inför öppen ridå. Det är min åsikt.

Per Svartvadet:
– HV71 fumlar lite i spelarleden, lite eller mycket på ledarsidan. Det sista dom behövde var att Abbott deklarerade att han hoppar av efter denna säsong.
– Anton Blomqvist som grön, ny tränare på SHL kunde ha fått en lugnare start. Tror dock att det kommer bli en tuff för HV71 igen.

Måns Karlsson:
– Jag är generellt lite skeptisk när det enda egentliga snacket om en ny tränare handlar just om hur höga krav som ställs, och att man är beredd att peta vem som helst och sparka vem som helst. Det kan absolut vara en viktig faktor, men har man inte ett tryggt grundspel blir dina utskällningar och sågningar ganska snabbt helt meningslösa. Spelarna kommer sluta lyssna.
– Anton Blomqvist är kanske Sveriges bästa coach i media, men när han redan efter åtta matcher börjar prata om att HV kommer få spela kval om de spelar som de gjorde i matchen mot Malmö börjar i alla fall jag höra varningssignaler.
– Med tanke på HV71:s ryggsäck tror jag det är fel väg att gå. Att hans tuffa ledarskap, en kontrast jämfört med Tomas Monténs oh Johan Lindboms ledarskap, behövs i HV71 vänder jag mig i grunden inte emot. Men här och nu ligger problemet hos HV71 helt enkelt i att man inte har ett spel som funkar. Man borde börja där.

Har André Petersson någon framtid i HV71 efter årets säsong? Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

4. André Petersson bänkad vid några tillfällen, är känslan att det fortfarande är infekterat där och tror du det här ger svallvågor i laget?

Joel Lundqvist:
– Inget konstigt att man kan bänka en stjärnspelare ibland, men här finns redan så mycket gammalt kring André som gör det jobbigare. Kontrakt, kaptensrollen som försvann och allmänt rörigt.
– Tror helt klart det påverkar gruppen och inte minst André själv. Ingen optimal situation.

Per Svartvadet:
– Det är infekterat, och det kommer bli värre eller tuffare. Känns som att det snart kommer explodera i HV71. Och då har vi inte ens pratat om Tedenby och andra spelare som underpresterar det grövsta. Frågan är: Vem styr HV71 skutan nu och om sex månader?

Måns Karlsson:
– Jag tror absolut det är infekterat, även om både André och Blomqvist utåt sett gång på gång klargjort vilken fin relation de har haft sedan dag ett. Jag tror inte det är därför Blomqvist bänkar Petersson, men jag tror absolut att Petersson känner sig pressad och stressad av den nya situationen.
– I laget tror jag det här dock snarare kan vara positivt. Det här är ett tydligt bevis för att laget ska gå före jaget, och så har det inte varit i HV71 de senaste åren.
– Med det sagt tror jag situationen är ohållbar på sikt. Jag skulle bli förvånad om André Petersson spelar i HV71 nästa säsong.

Enkäten gjord innan torsdagens matcher.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: