TV: Här gör svenske målvakten (!) mål

Filip Gustavsson ställer sig till raden av målvakter som har gjort mål i NHL. Den svenska stjärnkeepern hittade i natt rätt i Minnesotas 4-1-seger mot St. Louis Blues.

Foto: Bildbyrån. Filip Gustavsson firar sitt första NHL-mål.

Jesper Wallstedt gjorde det i AHL för någon säsong sedan. Nu ställer sig Filip Gustavsson i sällskap av målvakter som har gjort mål. I natt blev svensken den 15:e målvakten i NHL:s historia att hitta rätt.

Det var i Minnesotas 4-1-seger mot St. Louis Blues som 26-åringen fick läget i matchens slutminut – och tog den.

– De tog en timeout med 30 sekunder kvar och “Flower” (Marc-André Fleury) tittade upp mot tavlan och sa “Du borde prova om du får chansen”. Han sa: “Du skjuter om du får chansen va” och jag svarade “Ja, jag kanske borde det”, berättar Gustavsson för NHL.com.

Målet stängde matchen, samtidigt som han också hade över 96 i räddningsprocent. En matchhjälte i sin renaste form.

Filip Gustavsson med första målvaktsmålet – på ett år

Den senaste gången en målvakt gjorde mål i ligan var när Tristan Jarry, för drygt ett år sedan, prickade in ett mål för Pittsburgh.

– Tränarna blir oftast arga om du provar när du leder med ett mål och det blir icing om du missar. Så när vi ledde 3-1 kände jag att jag provar ifall jag får chansen.

Filip Gustavsson är en av Sveriges bästa målvakter och har så varit de senaste säsongerna. För drygt två år sedan så gjorde också supertalangen Jesper Wallstedt mål för Minnesotas AHL-lag Iowa Wild. Även Linus Ullmark har på senare tid gjort mål.

Övriga mål i den här matchen för Minnesota gjordes av Ryan Hartman, Jakob Lauko och Marco Rossi. För St. Louis blev Mathieu Joseph målskytt.

TV: Se highlights från matchen

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: