Skyndar långsamt med succétalangen: “Lugn och ro”

Ivar Stenberg öser in poäng i Frölundas J20-lag.
Än så länge får emellertid succétalangen vänta på sin chans i SHL.
– Ivar Stenberg kommer att bli en jätteduktig hockeyspelare, men han behöver inte bevisa det för mig här och nu, säger tränaren Roger Rönnberg till Göteborgs-Posten.

Roger Rönnberg och Ivar Stenberg. Foto: Bildbyrån & Steven Ellis/Daily Faceoff

Ivar Stenberg har rivstartat säsongen i Frölundas juniorlag. På en match med J18-laget har han producerat sex poäng och i J20-laget toppar han poängligan efter att ha öst in 26 poäng (11+15) på de tio inledande matcherna.

Succén i J20-laget till trots får den nyfyllde 17-åringen från Stenungsund vänta på sin chans i SHL.

– Ivar Stenberg kommer att bli en jätteduktig hockeyspelare, men han behöver inte bevisa det för mig här och nu! Lugn och ro. Det här gäller många svenska spelare. Låt dem vara stjärnor, låt dem vara riktigt stora profiler, låt dem bära ett helt lag länge – så att de får ta motgångar och medgångar. Han ska göra mål, han ska göra skillnad och han håller på att sätta sin profil. Jag låter honom fortsätta göra det i J20-laget. Tar jag upp honom i A-laget är jag rädd för att han har massor av saker strukturellt att lära sig. Då får han börja med att lära sig andra saker, hur han ska backchecka, hur han ska forechecka och spela bra i strukturen. Förmodligen kommer han inte att åka ut och in på SHL-backarna – men det kommer han att hinna lära sig, säger tränaren Roger Rönnberg till Göteborgs-Posten.

“Har tagit upp jättemånga för tidigt”

Med åren har Rönnberg lärt sig att inte plocka upp talangen för tidigt till A-laget.

– Ja. Jag har tagit upp jättemånga för tidigt. Men det är inte bara mitt beslut. Det är också hur trycket är utifrån på de här spelarna. Är de lugna själva så har vi också tålamodet med att jobba med dem, säger Rönnberg.

Ivar Stenberg är lillebror till Otto Stenberg, som förra säsongen spelade i Frölunda och den här säsongen är utlånad till Malmö från NHL-klubben St. Louis Blues. Lillebror Stenberg har förutom succén i J18- och J20-laget även fått en pigg start på säsongen i U18-landslaget, där han i sommarens Hlinka Gretzky Cup producerade tio poäng (4+6) på fem matcher med Småkronorna.

I och med sin i sammanhanget sena födelsedag (30 september) kan Stenberg inte draftas förrän sommaren 2026.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: