Experten om MoDo:s tunga start: “VM i individuella misstag”

MoDo har fått en tung start på SHL-säsongen. I lördags blev man också totalt överkörda av rivalen Timrå – och nu har kritiken mot laget börjat tillta.
– Fortsätter det så här kanske det finns någon ”krissäck” man kan ta av om MoDo känner att man måste fylla på, säger TV4-experten Staffan Kronwall till Hockeysverige.se.

MoDo har sedan sex matcher tillbaka inlett den erkänt tuffa andra säsongen i SHL. Just nu ligger laget tolva av fjorton lag. Med sina elva gjorda mål är man sämst i hela ligan. Lägg därtill att MoDo så här långt inte gjort något mål på bortaplan.

Staffan Kronwall jobbar som expertkommentator på TV4 play följer samtliga lag i SHL.

– MoDo har svajat i sin prestation, precis som flesta lagen, under matchernas gång. Det har även blivit påtagligt att inte spetsen finns där. I alla fall inte ännu, säger Staffan Kronwall till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag tycker att MoDo fortfarande är duktiga på att skapa zontid. I matchen mot Timrå senast, det kanske man inte kan tro, i spelet fem mot fem hade MoDo nästan två minuters mer anfallstid än Timrå. Ändå förlorade man med 6-0.
– MoDo är dåliga på att generera fler vassa avslut. Sedan har dom inte heller haft effektiviteten när man väl kommit till avsluten. Tittar vi rent statistiskt tror jag MoDo är det lag som skapar mest anfallstid av alla lag.
– Om vi sedan tittar på farliga chanser ligger MoDo inte i botten utan någonstans i mitten. Dom skapar tillräckligt mycket, men därifrån till effektiviteten är MoDo kanske svagast av alla. Dessutom har man varit svaga bakåt.

Inga mål på bortaplan…

– Det är såklart jätteanmärkningsvärt. Om vi tittar på MoDo:s senaste match så var det deras överlägset sämsta prestation.
– MoDo hade ändå bud på att göra mål i tredje perioden då både (David) Bernhardt och (Lukas) Jasek hade öppen målbur från mållinjen när (Anton) Lander lyckas haka upp båda två i samma sekvens. Det var en sådan dag för MoDo.
– Jag skyller ingenting på (Mattias) Karlin och kompani utan det var i princip ett VM i individuella misstag.

Mattias Karlins sits: “Klart att han inte är nöjd”

Kan du se några spelare som inte kommit upp på den nivå som krävs om MoDo ska klättra uppåt i tabellen?
– Jesper Olofsson. Nu har han varit skadad, men han har inte gjort några poäng ännu. Klart att det är anmärkningsvärt eftersom han ska vara deras spetsspelare. Jasek likaså även om han gjort något mål. Båda måste leda sitt lag bättre.
– Riley Woods… Det finns många att nämna, men för mig är det alltid ett kollektiv. Man kan inte hänga ut enskilda spelare när laget förlorar, men toppspelarna får en extra press på sig eftersom dom har betalt för att vara ledande och producerande spelare.
– Jag vill bestämt påstå att det är kollektivet som vinner matcher. Det som hände i Timrå senast var nästan en kollektiv kollaps. Det mesta gick fel, vilket också betyder att det mesta går att rätta till.

Vad tänkte du specifikt på?
– Att byta, eller blir slagen på tekningar… Att förlora en vunnen tek på det sättet MoDo gjorde på två av målen är oacceptabelt. Samtidigt väldigt enkelt att rätta till eftersom det är en inställningsfråga.

Jonathan Dahlén dominerade för Timrå mot MoDo. Foto: Bildbyrån.

Hur tänker du kring Mattias Karlins prestation som coach så här i inledningen av serien med tanke på bortafacit?
– Klart att han inte är nöjd. Han kan inte göra målen åt laget utan bara sätta killarna i en miljö där dom känner ett förtroende.
– Många har trott att MoDo ska vara där nere och nu är dom där. För mig är det ingen jättegrej. Det har inte gått så många matcher och för min del ser jag inte att det skulle vara någon kris.
– Sedan tycker jag att MoDo behöver få sina producerande spelare att göra mer. Att (Paul) LaDue gör det bättre på backsidan… Det är fler som måste höja sig, men framför allt är det kollektivet som måste höja sig. Mer så än att man ska peka ut enskilda spelare.
– Klart att ändå en spelare som Sampo Ranta förväntas ligga topp 20 i SHL:s poängliga. Alla måste göra det dom har betalt för. Samtidigt är det så mycket mer komplicerat än så än ”Du måste spela bättre”.
– Alla såg hur det gick med Mikael Ruohomaa förra säsongen. Han lyckades inte i MoDo, gick till Frölunda och helt plötsligt producerade Micke och blev en toppspelare i ligan. Det är inte så enkelt som att peka på enskilda individer utan det är gruppen tillsammans som måste göra resan.

“Tror inte något av lagen där nere är redo att måla upp någon krisstämpel”

Tror du MoDo behöver plocka in något utifrån för att få fart på maskineriet eller kan Henrik Gradin och Mattias Karlin sitta lugnt i båten?
– Det är för tidigt och jag tror inte att man går i dom tankarna ännu. För det första tror jag inte att det finns något kapital för det. Man har redan samlat in pengar för att finansiera (Mattias) Norlinder.
– Fortsätter det så här kanske det finns någon ”krissäck” man kan ta av om MoDo känner att man måste fylla på. I nuläget tror jag inte att det är aktuellt utan man försöker jobba med det man har.
– Ser vi till prestationsmässigt i matcherna har MoDo inte varit så mycket sämre lag än dom man har runt om sig eller framför sig heller för den delen.
– MoDo har haft en förmåga att inte göra mål och effektiviteten är för dålig. Dom har skapat tillräckligt många offensiva målchanser för att göra mål, men har inte varit tillräckligt effektiva. Däremot har man släppt till en hel del bakåt.
– För mig börjar man alltid bakifrån. Försöka stabilisera upp den delen. Så länge man skapar framåt kommer också målen förr eller senare.

Staffan Kronwall tror ändå att tränare och laget kan börja känna en stress.

– En stress och börja tänka ”Vi kanske skulle ha slagit Frölunda i matchen innan Timrå eller HV71 i matchen innan det.” Skulle MoDo vunnit en trepoängare i någon av dom matcherna hade vi inte suttit här och prata om MoDo på det här sättet även om man hade förlorat med 6-0 mot Timrå.
– Så här fort går det i branschen. Samma sak med Leksand. Dom var tre minuter och elva sekunder från att ta tre poäng. I stället tappade Leksand två poäng, som dom ser på det. Helt plötsligt är dom också långt ner i tabellen och lite stressade.
– Det går fort. Speciellt så här i början, men jag tror inte något av lagen där nere är redo att måla upp någon krisstämpel. Jag tror Mattias Karlin har ett jätteförtroende där uppe, vilket jag tycker att han ska ha och jag gillar Mattias skarpt.  
– Klart att man som tränare ändå tänker ”Det här är proffsspelare som inte har lärt sig att byta eller förlorar enklaste kamperna vid tekningar…” Jag kan tänka mig att som tränare i det läget blir lite gråhårigare, avslutar Staffan Kronwall.

TV: Dagens gäst i “Godmorgon NHL!”: Mikael Samuelsson

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: