Svenske talangen trejdas – blir det nya klubben?

Gabriel Eliasson har ännu ingen klubbadress för säsongen 2024/25 efter att ha lämnat HV71.
Men nu har 18-åringen trejdats inom OHL – från Niagara IceDogs till Barrie Colts – vilket kan skvallra om var han kommer att spela under säsongen.

Gabriel Eliasson får en ny klubbtillhörighet i kanadensiska juniorligan OHL. Foto: Vaclav Salek/CTK Photo/Alamy

Gabriel Eliasson var den mest utvisade spelaren i J20 Nationell förra säsongen men till den kommande säsongen har 18-åringen lämnat HV71. I stället ser backen ut att spela i Nordamerika.

Den ursprungliga planen för Eliasson har varit att spela collegehockey för University of Michigan från och med 2025/26 – men han har inte haft någon klubbadress för året säsong 2024/25. Han har dock inte saknat alternativ utan den storväxte backen (två meter lång) har valts i flera drafter under sommaren. Eliasson valdes först av Cedar Rapids RoughRiders som blott andra spelare i draften för USHL (den amerikanska juniorligan). Han hade då kunnat spela i USHL för att sedan gå vidare till collegespel från och med nästa år.

Men senare under sommaren valdes Gabriel Eliasson också i CHL:s importdraft. Han plockades då upp som tolfte spelare av OHL-laget Niagara IceDogs. Om det skulle bli spel i OHL för svensken så skulle det stoppa honom från att kunna spela i collegeligan NCAA 2025 då han inte längre skulle räknas som “amatör” vilket är ett krav för att spela på college.

Gabriel Eliasson trejdas inom OHL

Nu sker en ny förändring för Gabriel Eliasson. Hans OHL-rättigheter trejdas nämligen från Niagara IceDogs till Barrie Colts – vilket kan peka på var Eliasson kommer att spela den här säsongen. Barrie Colts spelar nämligen närmare Ottawa Senators, som äger Eliassons NHL-rättigheter, och skulle kunna innebära ett tätare samarbete mellan OHL- och NHL-klubben – om det nu blir spel i Barrie Colts för backen.

Ifall Gabriel Eliasson skriver på för Barrie Colts och spelar i OHL den här säsongen så kommer det dock alltså att hindra honom från att flytta till University of Michigan vilket var tanken från början.

I somras valdes Eliasson av Ottawa Senators i NHL-draftens andra runda, som 39:e spelare. Han var då den tredje svensken att väljas i draften, endast bakom Lucas Pettersson och Alfons Freij.

Förra säsongen spelade den Hanhalsfostrade försvararen i HV71:s J20-lag samt var uttagen i Småkronornas trupp som tog brons på U18-VM i våras. Han har även fått göra några landskamper för Juniorkronorna under sommaren.


TV: Gabriel Eliasson draftad av Ottawa Senators

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: