NHL:s svar – efter skattekritiken “Fortsatt nöjda”

Fyra av de senaste fem Stanley Cup-mästarna spelar i stater utan inkomstskatt.
Efter kritik mot det hela menar nu NHL:s Bill Daly att det förts diskussioner, men att man inte ser en lösning.
– Då är det kanske något som behöver ses över, säger han enligt DailyFaceoff.

Bill Daly & Filip Forsberg. Foto: Bildbyrån (montage).

Övertaget som vissa av NHL-klubbarna exempelvis har när det kommer till att locka till sig free agents har blivit en snackis i Nordamerika. Klubbar, supportrar och spelare menar att något behöver göras för att jämna ut de ekonomiska förutsättningarna, men NHL:s deputy commissioner, Bill Daly, menar att man inte ser en realistisk lösning på det hela inom den närmaste tiden – även om fyra av de senaste fem Stanley Cup-mästarna nu kommit från stater utan inkomstskatt.

– Vi är fortsatt nöjda med tävlingsnivån och vi kommer att fortsätta övervaka den. Kan vi göra den bättre, så gör vi det. Om de kommande tio åren liknar de senaste fem, då är det kanske något som behöver ses över, säger han under tisdagens möte med media i samband med NHL/NHLPA:s tour.

Forsberg: “Gör en ganska stor skillnad för vår lön”

Alaska, Florida, Nevada, New Hampshire, South Dakota, Tennessee, Texas, Washington and Wyoming. Det har blivit tydligare och tydligare att NHL-lagen som har sin organisation i någon av staterna utan inkomstskatt har en stor fördel i ligan, inte minst mot motsvarigheterna i Kanada. Så pass att spelarna själva nu erkänner att det är en del i deras klubbval – och att vissa riktar kritik mot det hela.

– De måste hitta ett sätt att ändra det. Kollar man på alla free agent, så förstår man att de tar sig söderut. Det är bara så det är. Det är bäst för deras familjer, skatt och livsstil. De måste hitta ett sätt, speciellt för de kanadensiska lagen. De är i underläge och måste betala för mycket för att få killar till Kanada varje gång. Det ställer till det för lönetaket. De måste hitta ett sätt att jämna ut det, säger Ottawas Shane Pinto, enligt DailyFaceoff.

Även Filip Forsberg, som fått se sitt Nashville Predators plocka in Steven Stamkos and Jonathan Marchessault delvis tack vare detta, erkänner att det inte går att dölja det hela längre.

– Alla platser har sina fördelar, men skatten är definitivt en del av det. Det gör en ganska stor skillnad för vår lön. Det är en bra poäng och jag säger inte att jag inte håller med. Det är över mig, att bestämma om det är rätt eller fel, säger han till DailyFaceoff.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: