Mjölby tog andra raka segern mot Vita Hästen på försäsongen. Foto: Skärmdump

MJÖRNBERG: Viktigt för maktbalansen

En träningsmatch mot ett division 2-lag kan förefalla som en lunk som bara ska klaras av, men för Mjölby var det oerhört viktigt att för andra gången på kort tid besegra Vita Hästen (2-1) och bibehålla maktbalansen i Östergötland.

När Vita Hästen tvingades börja om i division 3 efter sin konkurs och Mjölby hastigt och lustigt erbjöds en plats i Hockeyettan mitt i sommaren ifjol förändrades dynamiken i Östergötland. Där och då blev lilla Mjölby plötsligt landskapets näst mest framskjutna gäng bakom SHL-bjässen Linköping.

En plats man bara har till låns. För det är inget snack om ifall, utan snarare när, Vita Hästen ska ta klivet upp i Hockeyettan och då ta över tätfanan från sin länsrival. Det är i alla fall så analysen lyder bland alla som följer den östgötska hockeyn med någorlunda stort intresse.

Därför är det nog faktiskt viktigare än man kan tro att Mjölby två gånger om satt det hårdsatsande division 2-gänget Vita Hästen på plats under försäsongen. Det är bra för självkänslan i potatisbyn och för maktbalansen klubbarna emellan.

Mjölby har alla möjligheter att bygga något bra efter att ha klarat sig kvar i Hockeyettan utan kvalspel ifjol, men Vita Hästen spänner verkligen musklerna med ett flertal stjärnvärvningar till division 2-truppen och skulle ha kunnat göra ett statement genom att vinna derbyna på försäsongen. Diktera historien och sända signalen att Mjölby fortsatt är en lillebror. Nu blev det inte så.

Vita Hästen har så klart mycket större muskler och när de tar klivet upp till Hockeyettan kommer de förmodligen också susa om Mjölby rent sportsligt eftersom de har mer pengar att sprida och en ambitionsnivå som inte stannar i tredjeligan. Men så länge MHC spelar sina kort rätt den kommande säsongen kommer det ske med en betydligt jämnare kamp, utan att Mjölby är den lilla grannen som står med mössan i hand och bara tycker det är kul att få vara med. Riktig rivalitet kan byggas och Mjölby bli en riktig utmanare i härliga derbymatcher.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: