Leksand Superstars anmäler “Hatet i Leksand” till granskningsnämnden

Leksands supporterförening Leksand Superstars anmäler SVT-programmet “Hatet i Leksand” till granskningsnämnden. Det skriver man på sin hemsida.
– Vi tycker det är mycket allvarligt att public service inte tar sitt uppdrag på allvar utan istället sprider konspirationsteorier och rena felaktigheter, säger Niklas Niva Sjökvist, Ordförande i Leksand Superstars.

Det var i våras som SVT släppte programmet ”Hatet i Leksand”. Programmet lyfter fram hur personer i Leksands tidigare valberedning fått mottaga hot och hat under sommaren förra året. Detta efter den infekterade period då Leksand skulle utse en ny styrelse. Medlemmar i Leksands IF vände sig då både mot att personer som inte ansågs valbara ur en stadgesynpunkt hade nominerats till styrelsen, samt faktumet att samma styrelse skulle väljas till både föreningen och aktiebolaget. Årsmötet fick sedan skjutas upp flera gånger innan Leksand till sist fick fram en styrelse.

Längs resans gång uppges alltså flera personer i valberedningen ha fått mottaga hot och hat, och det mynnade ut i SVT-programmet “Hatet i Leksand”.

Leksand Superstars anmäler SVT

Ett program som nu anmäls till granskningsnämnden av Leksands supporterförening Leksand Superstars.

– Vi tycker det är mycket allvarligt att public service inte tar sitt uppdrag på allvar utan istället sprider konspirationsteorier och rena felaktigheter. Det verkliga hatet är det som riktats mot oss och i synnerhet vår klubbchef Torbjörn Olsson efter att programmet sänts, säger Niklas Niva Sjökvist, som är ordförande i Superstars.

Superstars skriver i sitt uttalande att:“Titeln ”Hatet i Leksand” sätter en felaktig ton och är direkt missvisande då det inte finns bevis för att hat överhuvudtaget har förekommit. Detta enligt den utredning som gjorts av externa konsulter och som SVT hänvisar till samt haft full tillgång till. Inga polisanmälningar är gjorda och de externa utredarna kan inte komma fram till att en sådan skulle ha gjorts".

“Ger en ensidig bild”

Man menar också att ett hotfullt SMS som lyfts fram i programmet är taget ur sin kontext, och hävdar att programmet “ger en ensidig bild av det påstådda hat som ska ha funnits i Leksand och utelämnar viktiga uppgifter som hade kunnat klarlagt programmets grundfrågeställning huruvida det funnits något hat eller ej”

Det bryter mot Public Service ansvar att vara sakligt och opartiskt, menar man från Leksand Superstars håll.


TV: Victor Johansson om att draftas av Toronto

 







 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: