Vilt kämpande Norge orkade inte stå emot Tjeckien

3–2-ledning en bra bit in i andra perioden. Men skrällen uteblev. Norge orkade inte stå emot den tjeckiska pressen och fick inkassera sin andra raka förlust i hockey-VM då man föll med 3–6 på lördagen.

Norge kämpade vilt i VM-premiären mot Schweiz på fredagen, men fick inga poäng med sig därifrån. Det fick man heller inte från lördagens möte med hemmanationen Tjeckien i ett högljutt O2 Arena i Prag.

Men innan tjeckerna redde ut stormen och lyckades vinna med 6–3 efter tre obesvarade mål i tredje perioden, gav Norge dem huvudbry.

I första perioden gick det Mats Zuccarello-ledda laget nämligen en 3–1-ledning. Efter att tjeckiske åldermannen och kaptenen Roman Cervenka programenligt gett hemmalaget ledningen chockade Norge sina motståndare med tre raka mål.

Backtalangen Stian Solberg, nyligen värvad till Färjestad, fixade 1–1 medan Örebros nyförvärv från Mora, Noah Steen, gjorde 2–1 i numerärt underläge. Eirik Salsten hann sedan av bara farten fixa 3–1 bakom Petr Mrázek i den tjeckiska kassen. Allt inom loppet av knappa tio minuter

Cervenka hann reducera en gång innan första perioden var över, men Tjeckien var i brygga och fick fortsätta jaga i mittenronden. Där såg det länge ut som förgjort. Henrik Haukeland i det norska målet storspelade och gav inte tjeckerna något gratis. Men i takt med att trycket hårdnade och anfallen blev längre kom slutligen en kvittering.

Matej Stransky matchvinnare för Tjeckien

Det var drygt fyra minuter kvar av perioden när Ondrej Beranek satte det förlösande 3–3-målet med ett oannonserat skott från högerkanten. Pucken slank retfullt förbi Haukeland.

Påeldade av de entusiastiska hemmafansen fick Tjeckien med sig vind i seglen i den tredje perioden. Där skyfflade den tidigare Mora-forwarden Matej Stransky in det matchvinnande 4–3-målet efter förarbete av den forna Örebro-backen Jakub Krejcik. Backen Libor Hajek punkterade sedan den norska drömmen om en chockseger helt och hållet när han pangade in 5–3 några minuter från slutet. Ondrej Palat avslutade sedan målskyttet med att göra 6–3 i tom kasse.

Tjeckien har därmed spelat in fem av sex möjliga poäng efter sina inledande matcher mot Finland och Norge. Norrmännen står fortfarande på noll poäng inför måndagens möte med Finland i Prag. För Tjeckien står närmast Schweiz för motståndet på måndag kväll.

Tjeckien – Norge 6–3 (2–3, 1–0, 3–0)

Tjeckien: Roman Cervenka 2, Ondrej Beranek, Matej Stransky, Libor Hajek, Ondrej Palat.
Norge: Stian Solberg, Noah Steen, Eirik Salsten.

Här hittar du alla nyheter om hockey-VM 2024.

Här hittar du spelschema och resultat för VM 2024.