MJÖRNBERG: Mycket psykologi att hantera redan efter match ett

Hockeyettans semifinalspel drog igång under lördagen med ett flertal riktigt bra matcher och en hel del hetta. Redan efter första drabbningen är det tydligt att det finns mycket mentalt spel att bemästra i några av matchserierna.

Inför matchserien mot Hudiksvall och Tranås pekades framförallt ett utropstecken och ett frågetecken ut och det blev de två som tydligt framträdde i match ett som ett smårostigt Hudiksvall vann med 4-2.

Utropstecknet var naturligtvis att det är två lag som vill gå på offensiven och i sina bästa stunder spelar en väldigt fin offensiv hockey. Vilket de gjorde idag. Både Hudiksvall och Tranås lade sig vinn om att hålla sina defensiva positioner och backa av när så krävdes för att inte bjuda på spelvändningar och gjorde det på ett bra sätt, men det var framförallt det offensiva spelet som stod i fokus.

Frågetecknet var målvaktsspelet där så väl Hudiksvall som Tranås haft lie problem med svajiga insatser under säsongen och det blev avgörande idag. Tranås fick in psykologiskt viktiga 2-2 i den tredje perioden, en puck som hemmalagets Isak Johansson definitivt borde ha tagit och som hade kunnat ändra dynamiken på hela matchen. Men bara sekunder senare kunde Hudiksvall återta ledningen när gnuggaren Axel Olsson stötte fram och fick upp pucken högt bakom Viggo Andrén. Nu gick förvisso hela Tranås-laget bort sig yster offensiv eufori i den situationen, men det var ändå en puck som keepern borde ha tagit.

Överlag verkade Hudiksvall ha pratat mycket om att skjuta högt på Andrén. Samtliga fyra mål satt kring kryssen den här lördagen. Lucas Thorstensson lurade kalsongerna av en stötande Tranås-back och satte 1-0 högt. Både Alexander Bjurström och Christoffer Jansson snajpersköt i översta maskan och Axel Olssons viktiga 3-2-mål satt som sagt också däruppe. En tydlig trend.

Men det var inte svajigt målvaktsspel som avgjorde. Det var vass offensiv där Hudiksvall var spetsigare än Tranås. I en jämn match var det hemmalaget som hade spelarna med förmågan att hänga dit puckarna.

Nu blir den psykologiska aspekten intressant fortsättningsvis. Tranås gjorde en spelmässigt riktigt bra mach och mätte sig med Hudiksvall, men lyckades inte vinna ändå. Man hade inte den offensiva kylan och lite för få spelare som verkligen var heta (Kalvyn Watson var motsatsen, honom glödde det om). Frågan är hur laget reagerar på det?

Det är kanske inte så troligt att Tranås spelmässigt lyckas hålla lika jämna steg med Hudiksvall nu när storfavoriten fått en match i benen. Då gäller det att hitta andra vägar till seger. Det är med spänning jag kommer följa vad Phil Horsky har för ess att hiva fram ur rockärmen.

* * *

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: