En svart kväll på Hovet – 566 personer på läktaren: ”Så här var det innan Hammarby dog”

Fullsatt med 8094 åskådare på läktarna i lördagens hemmamatch mot Skellefteå. Bara 566 åskådare när Djurgården tog emot Växjö på tisdagen. Champions Hockey League fortsätter att vara en svårsåld produkt på sina håll.
– Så här var det innan Hammarby dog, det var inte roligt, säger Växjös tränare Sam Hallam till hockeysverige.se efter publikfiaskot på Hovet.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Köerna ringlar sig långa runt omkring Globenområdet denna tisdagskväll. Dessvärre för Djurgården och Växjö är det inte deras sextondelsfinal i Champions Hockey League som är den stora publikdragaren. På Globen, som kastar sin muskulösa skugga över Hovet, spelar nämligen mastodontbandet U2.

Förutsättningarna för en publikfest på Hovet är obefintliga av andra anledningar också. Matchstarten 20.00 är knappast idealisk för barnfamiljer. Lägg därtill att matchen sänds på SVT och att Djurgården tog emot Skellefteå på hemmais i lördags och har en hemmamatch mot Brynäs redan på torsdag. I konkurrensen med SHL har CHL svårt att mäta sig – även när svenska lag som ställs mot varandra i en slutspelsmatch.

På isen gör spelarna sitt bästa för att ignorera den totala bristen på atmosfär. Matchen som Djurgården vinner med 4-3 är underhållande, men Växjös tränare Sam Hallam medger att det inte är helt enkelt för spelarna att bjuda upp under omständigheter som får en tidig träningsmatch i augusti att framstå som festlig.
– Det är en utmaning, Vi är vana överallt i SHL att det är bra med folk på läktarna och bra tryck. Framför allt när man kommer hit till Hovet. Men så här dött var det innan Hammarby dog. Jag var här och spelade själv då och det var inte roligt. Det är klart att det sätter en annan approach för spelarna, man tvingas skapa sin egen energi, säger han till hockeysverige.se.

”KANSKE LÄGE ATT FILA NED ANTALET LAG”

Djurgårdens center Markus Ljungh håller med.
– Det är svårt faktiskt, det blir lite energilöst. Vi försöker göra så gott vi kan av det, men visst blir det en skillnad från matchen i lördags (mot Skellefteå) till det här.

Sam Hallam menar att det krävs tålamod för att bygga CHL till en turnering som engagerar fler.
– Jag tror det viktigaste är tid. Det är lätt att vilja ha allting på en gång. Till att börja med måste man sätta en organisation som rår över 40 lag, det börjar sätta sig.
– Sportsligt finns det bitar att ta i. Jag är inte helt förtjust i att vi gör som fotbollen och räknar resultatet genom att räkna ihop målen. I hockey spelar du för att vinna varje match. I dag ville vi inte ta ut målvakten i slutet eftersom ett till mål bakåt kostar oss kanske för mycket. Det är fel. När du kommer till slutspelet att du ska avgöra matcher, det är det som de ska handla om, säger Hallam som även skulle vilja se färre lag i turneringen.
– För varje år som går så höjs statusen och det kanske är läge att fila ned antalet lag, ha fyralagsgrupper igen och spela matcher som håller högre kvalité.

Det finns ändå positiva bitar att lyfta fram från CHL, tycker Hallam. Även om tisdagens publiksiffra var rent pinsam finns det andra siffror som antyder att intresset inte är helt dött.
– SVT har haft grymt bra siffror på sina sändningar. Det är ett gott tecken. Nästa år kanske det är några tusen av dem som tycker att det är värt att gå till arenan i stället. Vi såg också i slutspelet i fjol när vi kom fram till finalen att det var ett jäkla tryck i Luleå.
– Det är lätt att spotta på det bara för att det jämförs med fotbollens Champions League, men om vi inte jämför det med världens största fotbollsturnering så skulle det ge oss lite sundare ingångsvärden.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: