Bäst i powerplay i grundserien – sämst i slutspelet
Linköping spred skräck med sitt powerplay i grundserien. Där var laget bäst i den spelformen med en utdelning på över 25 procent. Fem matcher in i slutspelet väntar man fortfarande på den första fullträffen i numerärt överläge.
– Jag tror att vi vill så otroligt mycket att det kanske låser sig lite, säger LHC:s assisterande tränare Magnus Hävelid till hockeysverige.se.
GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Linköping har problem. Inte nog med att man är en förlust från att åka ut ur SM-slutspelet, laget har fortfarande inte lyckats göra mål i numerärt överläge. Det får anses vara anmärkningsvärt med tanke på att laget var bäst i den spelformen under grundserien med utdelning i 25,7 procent av sina powerplay.
Hittills har LHC haft nio numerära överlägen mot Frölunda utan att få utdelning. Den assisterande tränaren Magnus Hävelid menar att det inte finns någon enskild anledning till lagets plötsliga besvär i spelformen de tidigare har dominerat i.
– Man får berömma Frölunda, de har varit väldigt bra i sitt boxplay. Sedan har det inte blivit mycket box- eller powerplay i den här serien, säger Hävelid.
– Jag tror att vi vill så otroligt mycket att det kanske låser sig lite i spelet, men kombination av att vilja för mycket och att Frölunda spelar bra boxplay tror jag är den främsta anledningen till att det inte har blivit några mål.
I sammanhanget är det viktigt att nämna att Frölunda inte är några duvungar när det gäller boxplay. Under grundserien dödade laget 84,1 procent av motståndarnas powerplay. Bara Modo var bättre med färre spelare på isen.
Nicklas Lasu, en av spelarna som får mest förtroende i numerärt underläge, anser att nyckeln till lagets framgång har varit att hålla sig borta från utvisningsbåset.
– Först och främst tar vi inte så många utvisningar. Vi är jäkligt disciplinerade och då orkar man hålla uppe ett bra boxplay, säger Lasu vars Frölunda är det lag i slutspelet som har haft minst antal powerplay emot sig.
– Men vi har haft stabilt boxplay hela året hela vägen, så det här är ingenting nytt.
Den här artikeln handlar om: