Will Smith under JVM.
Bildbyrån
NHL

Will Smith blir historisk - med sitt tröjnummer

ANNONS

Superlöftet Will Smith kommer NHL-debutera i hösten. Och av allt att döma kommer forwarden spela med nummer två på ryggen.

San Jose Sharks kommer få se två av hockeyvärldens mest lovande spelare debutera för klubben i om tre månader. Dels Macklin Celebrini, som ju gick etta i sommarens draft, och dels Will Smith som gick fyra i draften 2023. De båda kommer lämna college för att spela i NHL kommande säsong.

Sharks har nu börjat sälja matchtröjor med spelarnas namn på ryggen - och det vi kan utläsa från det är att Celebrini kommer spela med nummer 71 och Smith med nummer två. Något som vid en första anblick kanske inte ser så speciellt ut.

Men det är det.

Will Smith skriver historia

Det är ytterst ovanligt att forwards spelar med nummer två, men det tycks alltså Smith göra. Enligt kontot JFreshHockey på X har det för all del förekommit forwards som spelat i nummer två, framför allt spelare som växlat mellan att vara back och forward, men den enda forwarden som spelat i NHL på någorlunda regelbunden basis och haft nummer två är Curt Bennett. Han spelade med nummer två på ryggen vid 21 matcher under säsongen 79/80 för att hans normala nummer fem var upptagen, skriver kontot. Bennett började dock ha nummer två på college, då han växlade mellan att vara forward och back.

Smith blir alltså den första renodlade forwarden att ha nummer två på heltid i NHL.

Will Smith har växlat mellan nummer två och nummer sex under karriären. I U18-landslaget hade han nummer två, men i U20-landslaget, på college och i A-landslaget har han haft nummer sex. I sina pojk- och ungdomslag spelade han i tröja #2.

Varför vill Smith spela i nummer två, då? Bostonbördige Will Smith har tidigare berättat att det beror på att han gillar Brian Leetch, som precis som Smith spelade för Boston College. Backlegendaren avslutade sen också karriären i Boston Bruins.


TV: Celebrini väljs etta i draften

Den här artikeln handlar om: