Joonas Donskoi avslutade hockeykarriären – nu byter han sport

Joonas Donskoi tvingades avsluta sin hockeykarriär till följd av hjärnskakningar. 
Nu gör den tidigare NHL-forwarden ett oväntat val – då han byter sport och skriver på för en innebandyklubb i USA. 

Den finländske forwarden Joonas Donskoi spelade sin sista hockeymatch 2022 och förra året meddelade han att karriären är över till följd av alla de hjärnskakningar som Donskoi drabbats av under sin karriär.

Men 32-åringen är inte sysslolös efter hockeykarriärens slut.

Nu står det nämligen klart att den förre NHL-forwarden byter sport och i stället blir innebandyspelare. På sociala medier presenterar nämligen innebandyklubben Minnesota Growlers att de har sajnat finländaren. 

Minnesota Growlers spelar i NAFL (North American Floorball League) som är en semiprofessionell innebandyliga i USA som spelas under sommaren. Bland annat är det ett flertal svenskar som ingår i ligan.

Spelade Stanley Cup-final 2016

Joonas Donskoi byter alltså ut sina skridskor mot inomhusskor och kommer att spela innebandy i USA under sommaren. 

Under sin hockeykarriär spelade 32-åringen sju säsonger i NHL och gjorde 474 matcher för San Jose Sharks, Colorado Avalanche och Seattle Kraken. Han var då med och spelade Stanley Cup-final med San Jose 2016 där han bland annat sköt det avgörande målet i övertiden av den tredje finalmatchen mot Pittsburgh Penguins. San Jose förlorade dock finalserien med 4-2 i matcher. 

Donskoi valdes av Seattle Kraken i expansionsdraften 2021 men hann bara göra en säsong i klubben då han missade hela säsongen 2022/23 på grund av en hjärnskakning. 

Hemma i Finland så blev forwarden mästare med Kärpät 2014 och 2015. Säsongen 2014/15 gjorde han 49 poäng på 58 matcher i grundserien samt 22 poäng på 19 matcher i slutspelet och Donskoi vann då Jari Kurri Award som slutspelets MVP. Internationellt så var han med och spelade VM med Finland 2015 samt World Cup 2016.


TV: Tjeckien lyfter pokalen

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: