HOCKEY-VM 2024
Sam Hallams Tre Kronor imponerar rejält.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Tre Kronors historiska gruppspel: “Vi har något speciellt”

ANNONS

För första gången någonsin har Tre Kronor tagit full pott i alla sju gruppspelsmatcher. 
Sverige tar då med sig ett perfekt facit in till slutspelet.
– Jag är oerhört stolt över vår grupp och vi har något speciellt där inne, säger Victor Hedman. 
– Det betyder väl att vi är bästa laget hittills på VM, säger förbundskapten Sam Hallam. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sju matcher. 

Sju vinster.

21 poäng. 

Tre Kronor hade ett perfekt gruppspel på Hockey-VM och avslutade oerhört starkt genom att slå Slovakien med hela 6-1. Det var då en nöjd förbundskapten som mötte media i mixade zonen. 

– Vi har en jäkla firepower rakt över, i alla enheter. Vi har kunnat matcha laget ganska jämnt och kunnat testa lite olika och vi går igenom som obesegrade. Vi gör det vi behöver göra och jag tycker att vi känner oss redo för torsdag, säger Sam Hallam.

“Vår bästa match från start till slut”

Även lagkaptenen Erik Karlsson var på glatt humör efter segern och menade att Sverige höjde sig ett par nivåer jämfört med senaste insatsen i 3-1-matchen mot Frankrike. 

– Det tycker jag. Vi spelar bra från första början och sedan när vi får ett tidigt mål i powerplay så tror jag att det ger lite självförtroende och trygghet i spelet. På det stora hela tycker jag att det här var vår bästa match från start till slut. Man kände det att fokuset var lite annorlunda i dag än vad det har varit i resterande delen av turneringen, säger “EK65”. 

Victor Hedman och resten av laget var inte nöjda med matchen mot Frankrike trots vinsten. Även om kvällens match mot Slovakien egentligen var betydelselös för Sverige som redan hade säkrat gruppsegern så gick laget ut och gjorde en kanonmatch och en av sina bästa insatser för turneringen. 

Vad säger det om mentaliteten och styrkan som finns i den här gruppen? 
– Jag tycker att det säger sig själv med hur vi spelar i dag. De spelade inte i går men vi spelade “back-to-back” och det är oerhört varmt där ute så det gäller för oss att fylla på och sedan är det bara att gå ut och göra det vi gör. Jag är oerhört stolt över vår grupp och vi har något speciellt där inne som kan ta det till nya nivåer, säger Hedman. 

Victor Hedman och Erik Karlsson har lett Sverige till ett perfekt gruppspel. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Ett perfekt gruppspel: “Det är oerhört starkt”

För första gången på ett VM har Tre Kronor gått rent genom gruppspelet och tagit maximalt antal poäng med sju raka trepoängare och 21 pinnar. Hallam är då imponerad själv över bedriften. 

– Det är bra, det betyder väl att vi är bästa laget hittills på VM, åtminstone poängmässigt, och det ger oss hemmaplansfördel här in i slutspelet. 

“Världens bästa Karlsson” har verkligen visat vägen för Sverige och levererat i alla delar. I kväll blev det ytterligare ett mål då han var med och säkrade den starka bedriften som betyder att årets lag har skrivit historia. 

Vad betyder den här bedriften för er? 
– Det är givetvis väldigt roligt. På det stora hela har fokuset varit riktigt bra från början till nu även om det kanske har sett lite annorlunda ut i varje match. Men på det stora hela så känns det riktigt bra i gruppen. Vi har gått igenom mycket tillsammans redan. Det är skönt att vi fick den här matchen i dag och att vi kan trumma vidare mot Finland på torsdag, säger Karlsson.

Kompisen och backkollegan Victor Hedman är också nöjd över att laget har lyckats vara perfekta hittills på VM. 

– Det är starkt såklart. Jag menar, det är tuffa matcher hela vägen in. Att ta sju av sju mot sådant här motstånd, det är oerhört starkt. Vi har sett till att vi har hållit upp en hög nivå även om vissa matcher har varit tuffa, som i går mot Frankrike, men vi går ändå ut och avgör till slut, säger Hedman.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL