Aleksander Barkov.
Foto: Alamy
NHL

Aleksander Barkov vinner Selke Trophy 2024

ANNONS

För andra gången i karriären prisas Floridas finske storstjärna Aleksander Barkov med Selke Trophy. Under natten till söndag, svensk tid, fick Florida-kaptenen ta emot priset som delas ut till ligans bästa defensiva forward.
– Anfall är bästa försvar, säger Barkov.

2021 vann Aleksander Barkov sin första Selke Trophy, priset som delas ut till NHL:s bästa defensiva forward. Året därpå var han en av finalisterna till priset, innan han förra året inte var en av de tre finalisterna. Den här säsongen gjorde han upp med Auston Matthews och Jordan Staal om priset och tilldelades den ärofyllda utmärkelsen under natten till söndag.

Priset delas ut av Professional Hockey Writers Association. 

– Allt börjar med laget, så klart. Vi har bra system som är defensivt inriktade. Vi tänker alltid på försvarsspelet först. Sedan vill man, precis som alla andra, spelade med pucken så mycket som möjligt och spela i anfallszon, säger Barkov till NHL.com.

Spelar i alla spelformer

Barkov noterade för en tekningsprocent på 57,3 procent i grundserien och var +33 i plus/minus-statistiken. Han snittade även tre och en halv minut i powerplay samt två minuter i boxplay per match under grundserien.

Totalt producerade han 80 poäng (23+57) på 73 grundseriematcher.

– Anfall är bästa försvar. Vi som lag har gjort ett bra jobb med det, så det hjälper mig individuellt också, säger Barkov.


TV: Gustav Forsling avgör för Florida

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL