Bowen Byram fick matchstraff för spearingen på Jesse Puljujärvi.
Foto: Viaplay/Skärmdump
Hockey-VM

Matchstraff för Bowen Byram – efter ful spearing: “Borde få en längre avstängning”

ANNONS

Kanada tar sin femte raka seger på VM efter 5-3 mot Finland. 
Matchens snackis var dock Bowen Byrams matchstraff för en spearing på Jesse Puljujärvi – som fick experterna att reagera. 
– Jag blir arg när jag ser det, han borde få en längre avstängning, säger Viaplays Valentina Lizana. 

I Prag ställdes ett obesegrat Kanada mot ett revanschsuget Finland efter förlusten mot Österrike under lördagseftermiddagen. Det blev då Kanada som kunde gå segrande ur striden för att ta sin femte vinst på Hockey-VM så här långt. 

Finland fick en drömstart på matchen då Jesse Puljujärvi gav finländarna ledningen redan efter 95 sekunders spel. Innan fyra minuter hade spelats kom även 2-0 till Finland efter att Valtteri Puustinen blivit målskytt i powerplay. 

Ledningen höll dock inte utan Kanada kämpade sig tillbaka in i matchen då Dylan Cozens gjorde 2-1 innan Brandon Tanev satte 2-2 bakom den finska målvakten Harri Säteri och det var jämnt skägg mellan lagen efter 20 minuters spel.

Experternas ilska mot spearingen: “Väldigt fult”

I slutet av den andra perioden höll sig Puljujärvi framme igen och återigen gav Finland ledningen. Sedan blev det heta känslor bara 22 sekunder efter målet och det blev ett större bråk mellan de båda lagen precis framför Jordan Binnington i Kanadas mål. 

På reprisbilderna syntes det sedan att bråket började efter att Kanadabacken Bowen Byram drog en ful spearing rakt upp mellan benen på Jesse Puljujärvi

– Den är glasklar, det är fem minuter. Tack och hej, leverpastej. Det är inget snack om det. Det där är bara ”over and out”, duschen, bussen, hotellet och flygplatsen. Nej, så långt ska vi inte sträcka oss, säger Viaplays expert Håkan Södergren

Efter videogranskning så kunde domarna också bekräfta sitt domslut och Byram fick då matchstraff för tilltaget. Puljujärvi visades dock också ut två minuter för roughing efter sin ilska mot Byram efteråt. Det blev då spel fyra-mot-fyra och där gjorde Owen Power 3-3 vilket stod sig in i pausen. 

I studiosändningen var det då ilsket bland Viaplays experter efter Bowen Byrams spearing. 

– Det är så fult och jag blir arg när jag ser det där. Det är så onödigt av kanadensaren. Riktigt fult, det där borde han få en längre avstängning för tycker jag, säger Valentina Lizana och får medhåll av kollegan Erik Granqvist
– Det där är väldigt fult och det är därför han får fem minuter och han kan nog räkna med en avstängning på någon match för den förseelsen, säger Granqvist.

Kanada tar femte raka – Finland hänger löst

Finland gjorde dock inte mål när de fick spela powerplay efter matchstraffet och det var vidöppet inför den tredje perioden. 

Det kom också att straffa sig då det var Kanada som var bättre i tredje perioden och kunde kämpa till sig segern. 

Strax efter att halva mittperioden hade spelats så kunde då Kanada ta ledningen för första gången i matchen. Storstjärnan och lagkaptenen John Tavares stod för en fin framspelning till Brandon Hagel som kunde lägga in 4-3 i ett tomt mål. 

Finland tog ut målvakten i slutet för att jaga en kvittering men det ville sig då inte bättre än att Dawson Mercer kunde lägga in 5-3 i tom kasse med 21 sekunder kvar. 

Kanada vinner alltså återigen och har ett nästintill felfritt facit så här långt då de har vunnit alla fem matcher och har tagit 14 av 15 poäng hittills i turneringen. 

Finland har nu dock en kämpig resa framför sig för att ens ta sig till kvartsfinal efter att ha förlorat mot Tjeckien, Österrike och Kanada. Finland möter Danmark och Schweiz i de två sista matcherna och kan tvingas ta poäng i båda matcherna för att säkra avancemang då Danmark och Österrike båda har chansen att passera och sno kvartsfinalplatsen beroende på hur det går i de sista omgångarna. 

Kanada – Finland 5–3 (2-2,1-1,2-0) 

Kanada: Dylan Cozens, Brandon Tanev, Owen Power, Brandon Hagel, Dawson Mercer. 
Finland: Jesse Puljujärvi 2, Valtteri Puustinen.


TV: Sverige tog femte raka segern – klara för kvartsfinal

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL