HOCKEY-VM 2024
Pierre-Édouard Bellemare vill förlänga karriären.
Foto: Alamy & Bildbyrån
Intervju

Pierre-Édouard Bellemare vill förlänga karriären – i NHL: “Familjen vill att vi ska stanna”

ANNONS

Pierre-Édouard Bellemare är en av NHL:s och VM:s äldsta spelare. 
Men trots att han har hunnit fylla 39 år så har ikonen och Skellefteås tidigare guldhjälte inga planer på att avsluta karriären än. 
– Det är tufft på att tänka på att sluta – jag hoppas att jag får någon roll där borta i NHL, säger Bellemare till hockeysverige.se.

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

I årets Hockey-VM finns det bara fem spelare som är födda 1985 eller tidigare och en av dem är franske ikonen Pierre-Édouard Bellemare.

Efter en fin start på VM fick dock hans Frankrike en tuff match mot USA under torsdagskvällen och det blev då en jobbig förlust för fransmännen. USA tog ledningen med 4-0 redan i första perioden och vann sedan också matchen 5-0. 

Det var en dominant insats där amerikanerna vann skotten med otroliga 54-10 och Frankrike var således chanslösa i matchen. 

– Jag tror att vi missförstod det hela med tålamod och vi var alldeles för passiva. Jag tror att vårt system där vi backar hem funkar inte mot sådana här lag. De anfaller bara i vågor hela tiden. Vi har i princip ingenting förutom att stanna i egen zon tills de missar en passning och vi kan försöka utnyttja det. Vi har lite för mycket respekt för dem och blir för passiva, säger Bellemare till hockeysverige.se efter förlusten och fortsätter: 
– Det blev som att i andra perioden så skulle vi börja spela på riktigt. Det blev bättre och vi släppte till färre A-chanser men vi var fortfarande mycket i egen zon. Sedan drog vi på oss ett par utvisningar också och det blev tufft. USA är ett bra lag och vi blev lite stressade med pucken där också.

“Försöker lära de yngre spelarna hur det funkar”

Frankrike inledde VM med mer jämbördigt motstånd där det blev en 1-3-förlust mot Kazakstan och sedan en 2-3-förlust mot Lettland efter förlängning innan de vann med 4-2 mot Polen för fyra poäng på de tre första matcherna – en notering som ser ut att säkra deras fortsatta status i A-VM. 

De avslutar dock gruppspelet tufft då de nu spelade mot USA och sedan ställs mot Slovakien innan Sverige och Tyskland väntar i de sista matcherna. Frankrike möter alltså alla de svårare motståndarna i slutet av gruppspelet. 

– Det är en bra utmaning för oss. Bortsett från den här matchen så har vi gjort tre bra matcher innan det. Vi har inte fått nio poäng, som vi hade velat ha. 
– Nu var det en tuff match och vi vet att det är svårt mot USA och Sverige i den här gruppen. Man försöker lära de yngre spelarna hur det funkar i sådana här matcher och att vi inte ska gräva ner oss för hårt. Jag tycker absolut att vi hade kunnat spela bättre och nu möter vi Slovakien som jag tror att det kommer att bli ännu tuffare än nu mot USA. 

Hur tror du det kommer bli att möta Sverige sen? 
– Jag är inte en sådan person som tänker så långt fram nu utan jag fokuserar bara på att återhämta kroppen och titta till nästa match (mot Slovakien på lördag), säger Bellemare.

Pierre-Édouard Bellemare är en av Frankrikes största stjärnor. Foto: Alamy

Tillbaka på VM: “Har varit i slutspel för mycket de senaste åren”

För Pierre-Édouard Bellemare så är det efterlängtat att vara med och spela Hockey-VM återigen. Detta är hans elfte VM – men det är faktiskt hans första turnering sedan hemma-VM 2017 då Frankrike bland annat vann med 5-1 mot Finland där Bellemare gjorde ett av målen. 

Nu är veteranen alltså med i mästerskapet igen för första gången på sju år. 

– Det är roligt! Jag har alltid varit en spelare som vill hjälpa mitt land och det är en ära att dra på mig den här tröjan. Det har bara handlat om att jag har varit i slutspel för mycket de senaste åren, säger han med ett skratt innan han fortsätter: 
– Sedan är det kul nu och det blir en rolig turnering för nu när det blev klart med OS så är plötsligt alla NHL-stjärnorna här. Det känns som att alla fick en lite pik att åka och måste vara här innan OS. Det blir ju roligt för då blir turneringen bättre. 
– Sedan är det bra stämning på våra matcher och det är många fans från Polen, Lettland och Slovakien så det är fullsatt vilket är väldigt roligt.

“På en match här får jag nästan spela lika mycket som på tre matcher i NHL”

Bellemare har haft en häftig karriärsresa där han flyttade från Frankrike till Sverige som 21-åring där han kom att bli en kultspelare för Leksand i HockeyAllsvenskan samt Skellefteå i Elitserien/SHL där han vann dubbla SM-guld 2013 och 2014. 

Det har blivit tio säsonger i NHL för fransmannen. Foto: Matt Blewett-USA TODAY Sports

Han flyttade sedan till NHL som 29-åring och har därefter kommit att spela exakt 700 NHL-matcher över tio säsonger med Philadelphia Flyers, Vegas Golden Knights, Colorado Avalanche, Tampa Bay Lightning och Seattle Kraken. 

I NHL är han då främst en defensiv specialist och en rollspelare. Men på VM är Bellemare en stjärna för Frankrike som har en framskjuten roll och spelar mycket i alla situationer. 

Hur annorlunda är det att ha så olika roller i NHL och på VM? 
– Det är mycket mer istid nu. På en match här får jag spela nästan lika mycket som på tre matcher borta i USA. Så det är helt annorlunda. I början var det kanske lite tufft att förbereda sig inför turneringen. När man kommer och är van vid att spela nio minuter per match och sedan får spela 18 minuter, då måste man förbereda sig annorlunda. 
– Just nu så känns det bra, jag är med i alla de här minuterna och jag kan hjälpa laget. Jag tycker att turneringen har gått helt okej faktiskt. Vi har ett yngre lag än vad vi brukar och de flesta spelarna som jag är van att spela med, de är inte här längre. Så det är en utmaning att vara med och lära de yngre spelarna hur vissa saker fungerar.

Kämpade sig tillbaka efter tuffa skadan: “Var trasigt på många ställen”

För ett år sedan lämnade Pierre-Edouard Bellemare solen i Florida efter två säsonger i Tampa Bay Lightning och han skrev då på för Seattle Kraken i den regniga nordvästra delen av USA. 

En skadefylld säsong gjorde dock att fransmannen bara kom att spela 40 matcher och göra 4+3 för Kraken. 

– Det var jobbigt, det var inte kul. Jag tyckte att jag började spela bra och som jag ska. Sedan efter ett tag så bröt jag benet genom att täcka skott, vilket alltid har varit mitt jobb. Så jag kan inte gnälla över det men jag hade inte förväntat mig att det skulle ta tio veckor innan jag återhämtade mig men benet var trasigt på så många olika ställen.
– Men det var kul när jag kom tillbaka och återhämtade mig så fick jag fort på det men precis efteråt så stod det klart att vi skulle missa slutspel. Som förening så ger man då chansen till de yngre spelarna och då fick jag, eller hela fjärdekedjan, inte spela så mycket. 
– Det är lite trist men det är kul att i min ålder kunna komma tillbaka till hundra procent efter en sådan tuff skada. Så det var skönt att känna det. Kroppen funkar fortfarande och det gör ju att jag är sugen att fortsätta. 

Det var en tuff säsong med skadeproblem för Bellemare. Foto: Lon Horwedel-USA TODAY Sports

Bellemare har inga planer på att lägga av: “Mår bra i kroppen”

För drygt två månader sedan så fyllde Bellemare 39 år och han är alltså ett år ifrån att passera 40-årsstrecket. Han är då en av få 85:or som fortfarande tillhör världseliten och bara sex spelare var äldre än fransmannen under årets NHL-säsong. 

Efter säsongen i Seattle Kraken så löper hans kontrakt nu ut till sommaren och han blir återigen free agent i NHL.

Hur går framtidstankarna nu när kontraktet löper ut? 
– Jag hoppas att jag får någon roll där borta, så är det såklart. Vi har OS-kval som kommer i augusti och det har alltid varit min dröm att kvala in till OS. Så det kommer att bli ett beslutande event för mig hur länge jag spelar. 

Du är alltså fortfarande sugen på att spela hockey? 
– Absolut, fast jag är 39 år så mår min kropp bättre än de flesta i omklädningsrummet för att jag tar hand om mig själv. På så sätt är jag väldigt sugen men det är såklart också att jag vill vara med min familj. Men familjen vill just nu att vi ska stanna i NHL så det blir roligt. Jag har stöd från mina två barn och min fru (svenska Hannah) så då ska jag försöka fortsätta. 

Det finns inga planer på att lägga av än då?
– Nej, inte än. Jag mår bra i kroppen och då är det tufft på att tänka på att sluta när jag mår så bra. Plus i min roll som en veteran som är där varje dag och beredd att jobba för laget, sådant behövs ofta. 

Pierre-Édouard Bellemare blev dubbel mästare med Skellefteå. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Sverige är inte aktuellt: “Spekulationer varje sommar”

Pierre-Édouard Bellemare är en av fransk ishockeys största genom tiderna då han har flest NHL-matcher någonsin av en fransman samt näst flest VM-poäng av en fransk spelare. Han kommer också att vara topp fem sett till matcher när VM är avslutat. 

Men han är inte bara en legendar inom Frankrike utan blev också en omåttligt populär spelare under sina åtta år inom svensk ishockey. Först spelade han i Leksand och växte ut till en av HockeyAllsvenskans bästa spelare innan han tog klivet till Skellefteå där han växte ut till en toppspelare i SHL och spelade viktiga roller vid båda SM-gulden 2013 och 2014. 

39-åringen är därmed för alltid starkt kopplad till Sverige men om spel i vårt avlånga land kan bli aktuellt är oklart just nu. 

Är det bara NHL som gäller för dig till nästa säsong?
– Det är fokuset just nu solklart, sedan får vi se efteråt vad som händer.  

Att avsluta med en säsong i Sverige är inte aktuellt då? 
– Det är spekulationer som jag får höra varje sommar. Jag får höra det varje år oavsett om jag ska tillbaka till Dalarna eller Skellefteå. Jag får alltid meddelanden från familj och vänner om det också. Men det får fortsätta spekuleras, det är bara kul, avslutar Pierre-Edouard Bellemare med ett stort leende.


TV: Skellefteå-tränaren Robert Ohlssons favoritspelare

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL