Intervju

Linus Skagers krokiga resa - från doldis till All Star-forward: "Vill vara i SHL"

Olycksfågeln har visat att vingarna håller.

ANNONS

När Linus Skager inför säsongen valde att vända hem till moderklubben, Forshaga, var det troligen inte många som trodde på ett genombrott i Hockeyallsvenskan under 2023/24. En minst sagt speciell säsong senare har plötsligt olycksfågeln börjat flyga.

– Ja, turen kommer väl någon gång. Jag har jobbat hårt för det så någonstans förväntar jag väl det, säger doldisen när hockeysverige.se når honom i mitten av maj.

Säsongen slutade med 16 poäng på 26 matcher och ett uppmärksammande som en av allsvenskans främsta spelare i form av en plats i analytikern Simon Brändströms All Star-lag, men den började desto tyngre.

Skager ryktades både bli kvar i Kalmar och till allsvenska Västerås, men tackade nej för att flytta hem till Karlstad i väntan på en bättre möjlighet. 

– Det började med att vi inte riktigt kom överens med Kalmar. Så är det ju inom sport. Jag tar hellre att trivas än att tjäna pengar och inte må bra, men jag kände att jag var värd mer. Jag tyckte att jag gjort det väldigt bra i Ettan och förtjänade mer. Det var det som krockade lite, berättar 24-åringen.

Därefter blev laget klara för spel i andraligan i och med Kristianstads tvångsdegradering och plötsligt såg Skager ut att ha missat tåget. 

– Jag pratade lite med Daniel Stolt när de blev uppflyttade och sa att jag gärna ville följa med, men då hade de många på kontrakt som han ville ge chansen, vilket jag förstår. Det var en stund där jag ångrade mig och det kändes jobbigt, men sen när jag väl kom till Forshaga var det bra ändå. Stolt sa alltid att de inte skulle skita i mig helt. Det märker man, han är en väldigt bra sportchef och en väldigt ärlig person, säger han. 

Fick chansen - via ett lån: “Trodde inte att det skulle ske”

Vintern kom närmre och poängen trillade in i Ettan. Till slut kom chansen. I ett sjukdomsdrabbat Kalmar fick Skager, strax innan nyår, göra allsvensk debut. 60 minuter senare hade han en assist mot BIK Karlskoga och inom två veckor var han återigen på isen, men då med ett allsvenskt kontrakt. 

– Ja, jag trodde först inte att det skulle ske mitt under säsongen. Jag blev skitglad. Det var verkligen jätteroligt att få det samtalet, berättar Skager. 

Trodde du då att du skulle få chansen genom en permanent flytt?
– Nej, de var väldigt noga med att det bara var en match eftersom det var mycket sjukdomar. Jag kände mig väldigt krasslig då också - och nervös. Som tur är gick det bra, annars tror jag inte att jag hade kommit dit under säsongen. 

Sen trillade puckarna in titt som tätt, hur rolig var den här säsongsavslutningen? 
– Det var skitkul. Jag fick möta Brynäs hemma i första matchen. Det var en väldigt stor skillnad mot att möta Alvesta och Tyringe precis innan. Det var kul att visa vad man kan gå för på den nivån. 

Linus Skager i SHL 2020. Foto: Bildbyrån.

Tagit en krokig väg: “Har bara varit med om skit”

Linus Skagers resa till detta genombrott har inte varit den lättaste. Själv beskriver han det som “så jäkla mycket oflyt” och pratar om hur han känner att han valde fel hockeygymnasium (MoDo) efter TV-pucken och därefter gick till Växjö för att hitta glädjen igen.

– Där fick jag SHL-chans, men sen kom covid och ställde in hela säsongen. Hade jag spelat 100 minuter i SHL då kanske jag hade varit där istället. Till sist sket jag i Kalmar och så gick de till Allsvenskan. Man har bara varit med om skit hela tiden, säger han med ett skratt. 

Har du alltid trott att du haft det här i dig? 
– Ja, absolut. Sen är det bitar som jag måste jobba på, som spelet i försvarszon, vilket jag lagt mycket fokus på. Jag har tagit den långa vägen och nu är jag i Allsvenskan. Det är skitroligt. Det är mycket roligare. 
– Jag har varit i Ettan ett tag nu. Där handlar det mycket om poäng känns det som. Här i Allsvenskan handlar det inte om det på samma sätt. Det är det som är bra med Allsvenskan, att de kollar hur man jobbar över hela banan. Det handlar inte bara om att göra två poäng per match, för det går inte. Det är kul att få läsa att man är bra i försvarszon. Det har jag haft jättemycket strul med tidigare år. 

Trots all denna motgång står olycksfågeln nu som en av de mer hyllade spelarna från säsongen 2023/24 efter att han visat att vingarna håller - minst sagt.

Olycksfågeln som kunde flyga: “Så fina ord - jag blev rörd”

När Hockeylabbets analytiker Simon Brändström presenterade Skager till sitt All Star-lag visade han bland annat att underliggande siffror placerade Skager bland topp 1 procent i "assisted xG" i ligan, topp 95% i "primary points", topp 1 procent i kontrollerade ingångar och så vidare. 

– Det är otroligt vilken spelfördelare det är, reagerade TV4:s programledare, Henric Larsson i podcasten. 

Siffrorna överraskad även Skager själv, berättar han nu. 

– Ja, jag har inte kollat jättenoga på statistiken, men det var en polare som skickade det till mig när jag kom med. Det var så fina ord så jag blev rörd. När man läser att man är med i All Star-lag ger det självförtroende och pushar en till att bli ännu bättre, säger han. 

Har det känts som att det gått så bra?
– Jag är ju en offensiv spelare och känner att jag skapar mycket framåt. Sen har jag ofta haft otur med att få in puckar. Det är nu i slutet som det har trillat dit någon enkel. Det är som man hör från tränarna, till slut släpper det. Det är klart det har känts som att det gått bra, men inte så bra. Det finns alltid saker att göra bättre. 

Känner du att du kan vara en ledande spelare i allsvenskan?
– Ja, absolut. Nu är vi ett nytt lag i Allsvenskan. Vi ska ju satsa mot att gå upp och jag känner att jag vill vara med på en resa och kunna vara en ledande spelare. Det var jag i Forshaga och det gillar jag att vara. 

Har det regnat in samtal efter den här säsongsavslutningen?
– Jo, men det har kommit samtal från toppklubbar i Ettan och sen har jag fått något från Allsvenskan, men jag känner att jag vill kunna bidra och få mycket speltid. 

Förs diskussioner med Kalmar: “Positivt” 

Skager står ännu utan något kontrakt till nästa säsong och är som han antyder, ett hett namn för flera lag, inte minst Kalmar. Det mesta tyder kort sagt på att det blir en fortsättning i Hockeyallsvenskan.

– Det är inte klart, men vi pratar om det och det är positivt från båda håll, säger han.

Själv menar Skager att det viktigaste är att han får en stor roll, detta föra att kunna fortsätta sin utveckling som offensiv spelare. 

– Alla är olika spelartyper. Det finns de som Gabbe Olsson här i Kalmar som täcker skott, slänger sig och åker skridskor hela tiden och är riktigt bra på det. Så bra är inte jag på den delen. Alla är olika spelartyper och om jag ska spela i en fjärdekedja blir jag inte bättre. 

Var hoppas du på att vara om ett år?
– Det är nästan hundra procent att det blir allsvenskan. Sen om ett år… då blir jag 25 och känner att jag såklart vill vara i SHL. Det har jag alltid drömt om. NHL är den största drömmen, men det är en riktigt lång väg. Jag får ta det som det kommer, men jag vill vara så högt upp som möjligt, avslutar Linus Skager.


TV: Skellefteå-tränaren Robert Ohlssons favoritspelare

Du kanske även vill läsa:
Kalmar: Det är faktiskt helt sjukt
Plus Kalmar: Det är faktiskt helt sjukt
Lag för lag: Så bör de bygga inför 2024/25 - Utmanarna
Plus Lag för lag: Så bör de bygga inför 2024/25 - Utmanarna
Den här artikeln handlar om: