Marcus Johansson gör VM-debut – som 33-åring: “Kände mig inte färdig än”

Han har gjort över 900 NHL-matcher samt spelat OS – men i går fick Marcus Johansson också göra VM-debut. 
33 år gammal är han en av Sveriges äldsta VM-debutanter – och firade med att också bli målskytt.
– När det blev som det i år så blev jag jäkligt sugen direkt. Jag kände mig inte riktigt färdig än, säger Johansson. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det var en “gruppfinal” som premiärmatch för Tre Kronor då de ställdes mot toppkonkurrenten USA direkt i första matchen av Hockey-VM i Ostrava. 

En tuff match som mycket väl kan avgöra vilka som vinner gruppen – och då stod Sverige för en stark match direkt och vann med 5-2. En av spelarna som klev fram är Marcus Johansson som både letade sig in i poängprotokollet samt var en bärande spelare för Sveriges spel. 

– Väldigt bra match, rolig match och mycket känslor. Det märktes att båda lagen ville mycket där ute. Det tog väl några byten att komma in i det – för båda lagen. Men jag tycker att vi spelar bra och tar över i andra halvan och första perioden och andra. Sedan släpper vi in dem lite men det var starkt att ändå hålla undan, säger Johansson efter vinsten.

Vad skulle du säga stack ut med insatsen? 
– Jag tycker bara att alla köper in på det som vi behöver göra. Det spelar ingen roll om det är backcheck, forecheck eller att täcka skott. Alla är här av samma anledning och det är att vinna. Så det var jäkligt kul att se.

Den 33-årige forwarden presenterade sig också direkt genom att göra ett mål samt stå för en assist i vinsten. 

– Det är alltid kul att göra mål men så länge vi vinner så bryr jag mig inte ett dugg faktiskt. Men det är alltid kul att se pucken gå in. 

En av Sveriges äldsta VM-debutanter

“MoJo” är precis som Erik Karlsson och Victor Hedman född 1990 och han är därmed den näst äldsta spelaren i Tre Kronors trupp. Han gör då också sin VM-debut i och med mästerskapet i Tjeckien. 

Efter att ha gjort över 900 NHL-matcher samt spelat OS för Sverige så gör han nu alltså sin första VM-turnering. 33-åringen är då en av de äldsta VM-debutanterna någonsin för Tre Kronor. 

– Jag känner mig ung igen, säger Johansson med ett skratt. 

Hur kommer det sig att du inte VM-debuterar förrän nu?
– Det har varit så helt enkelt. Från slutspel till skador och de senaste åren har det varit mycket med kontrakt och det ena och det tredje. Så jag har inte fått det att funka helt enkelt. När det blev som det i år så blev jag jäkligt sugen direkt. Jag kände mig inte riktigt färdig än så det gällde att ta chansen och det är jäkligt kul att vara här.

Marcus Johansson stod för en fin insats i VM-premiären. Foto: Lukasz Laskowski/PressFocus/Alamy

Lyckosamma kedjan: “Kompletterar varandra bra”

Marcus Johansson, som till vardags spelar i Minnesota Wild, var en av spelarna som stack ut i premiärvinsten. Han bildade då en kedja tillsammans med Pontus Holmberg och André Burakovsky och de tre klickade direkt där framför allt Holmberg var en av isens bästa spelare.

– Jag tycker att vi spelar riktigt bra. Vi skapar en hel del chanser och hade väl kunnat ha hängt ett par till, men det är ett bra lag på andra sidan också. ”Ponta” gör ett jäkla jobb tycker jag. Han är stark, bra defensivt medan ”Burra” har bra fart på benen. Det kändes bra, säger Johansson. 

Det är en välkomponerad kedja som har flera olika egenskaper som klaffar bra tillsammans. 

– Vi kompletterar varandra bra tycker jag. Vi rör på oss allihop och krånglar inte till det för mycket. Samtidigt så lirar vi pucken och försöker skapa lägen. Vi hade väl några byten i egen zon där men sättet som vi spelade där så tycker jag att det är okej att hamna där några sekunder extra om vi bara håller dem på utsidan. Jag tycker att vi skötte det bra, avslutar Marcus Johansson

Här hittar du alla nyheter om hockey-VM 2024.

Här hittar du spelschema och resultat för VM 2024.

Här hittar du all information du behöver om Hockey-VM 2024.


TV: Sam Hallam efter matchen mot USA: "Väldigt nyttigt"

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: