Linus Eriksson.
Foto: Alamy & Martin Jansson
Intervju

Linus Eriksson – från kvalfinal till kapten i U18-VM

ANNONS

Han kom fram som en frisk fläkt i Djurgården och spelade till sig en permanent plats i A-laget i princip direkt.
Efter att säsongen hemma i Stockholm tog slut efter finalförlusten mot Brynäs kastades Linus Eriksson rakt in i U18-VM – som kapten.

  • "Jag är lite sliten i kroppen men det finns inga ursäkter. Det är bara ut och köra"
  • Jagas av SHL-klubbar: “Har inte gjort klart något än”
  • Succén i Hockeyallsvenskan: “Det har hjälpt mig extremt mycket”
  • Har identifierat bristerna. "Jag tycker att jag har tagit rätt stora steg i det"
  • Förbundskaptenens hyllning: “En fältherre”

VANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Linus Eriksson har tagit för sig rejält den här säsongen. Efter att för ett år sedan ha spelat i Djurgårdens J18-lag har centertalangen spelat till sig en ordinarie plats i Djurgårdens A-lag, samt blivit den stora ledaren och härföraren för Småkronorna.

Efter att Djurgårdens säsong tog slut i tisdags blev det att direkt åka till Finland tillsammans med radarpartnern Victor Eklund. Där han nu är Sveriges kapten i det U18-VM-lag som jagar guld.

Hur har det varit att komma hit?
– Det är superkul, så klart. Jag är lite sliten i kroppen men det finns inga ursäkter. Det är bara ut och köra, säger 18-åringen. 

Kaptenen spelade dessutom rätt mycket för Djurgården i finalserien mot Brynäs. Det blev upp emot 15 minuter i flera av matcherna, där han fick bära ett tungt lass i ett kämpande Djurgården.

Johan Rosén: “Linus är en fältherre”

Nu, i premiären mot Kanada, var han också den forward som spelade näst mest av alla (22:04) i den första omgången av turneringen. Endast Finlands underbarn Konsta Helenius spelade mer (22:44). Och med tanke på hur det såg ut på isen hade han inga större problem med att ställa om.
– Att komma hit med grabbarna och få snacka av sig lite… jag tycker att jag har ställt om det bra. Det andra får man fundera på sen. 

Med andra ord var det inte mycket att fundera på. Johan Rosén visade direkt varför man väntade in sin kapten. Och efter matchen var han nöjd med vad han fick se.
– Linus är en fältherre. Man har sett honom spela den allsvenska finalen nu och på sättet han har gjort det där. Han går in och tar kaptensrollen på ett superbra sätt här också.

Foto: Alamy. Linus Eriksson (till vänster) och Victor Eklund (till höger) firar ett mål i semifinalen mot Mora.

Det blev en poäng i premiären mot Kanada efter att Linus Eriksson vann pucken i offensiv zon och sedan serverade Alexander Zetterberg ett öppet mål.

Hur tycker du hanterade att komma in så här plötsligt?
– Jag tror det finns en växel till där om han får hämta andan och landa. För två dagar sedan avslutade han sin säsong. Jag tror det finns en uppsida och ännu mer att ta ut. 

“Nu blev det att åka hit och ta revansch”

Det var dock på håret att Linus Eriksson och Victor Eklund hann i tid till mästerskapet. Duon spelade alltså sin sista match två dagar innan premiären. Och hade serien blivit längre hade det blivit minst två missade matcher av mästerskapet.

De båda anslöt till det svenska laget under onsdagen, dagen innan premiären.

När fick du samtalet från Johan?
– Vi pratade på kvällen efter vi hade åkt ut. Det var tungt, så klart. Det är ingenting man vill att torska en final men nu blev det att åka hit och ta revansch. Det andra får man suga på sen.

Foto: Alamy. Det blev en tung finalserie för Linus Eriksson och Djurgården.

Totalt den här säsongen samlade centern ihop till 41 A-lagskamper, varav tolv i slutspelet.

Där han på slutet var en av fyra centrar i A-laget.
– Jättetacksam att jag fått den chansen. Jag har spelat i Djurgården och gjort hela resan där. Jag har lärt mig vilket hårt jobb som ligger bakom och hur man får framgång. Jag är sjukt tacksam för den hjälpen jag har fått. Framför allt från spelare i A-laget och centrar som Krüger och Rensfeldt som har hjälpt mig extremt mycket.

Unika spelsinnet: “Försöker anpassa mig till den nivån jag är på”

Redan som ung talang pekades Linus Eriksson spelsinne ut. Som center har han alltid lyckats få sina kedjekamrater att skina. Inte minst en sådan som Anton Frondell, som han skördat stora framgångar med.

Med klivet till seniorhockeyn har den unika spelförståelsen utvecklats ytterligare några steg.
– Det blir något att ta kliv med. Jag försöker anpassa mig till den nivån jag är på och det är lätt att man spelar ett annat spel när man tar klivet upp. Jag tycker att jag har fått ut mitt spel bra i A-laget så jag har ändå kunnat ta stegen jag behöver med skott, storlek och allting.

Foto: Martin Jansson. Linus Eriksson efter premiären mot Kanada.

Vad har du för lärdomar av seniorhockeyn?
– Det blir just det här med en annan hockey. Misstagen man gör syns mer, man måste vara mer noggrann och resolut och sen är det bara att köra egentligen. Det har varit jäkligt kul. Att få slutspelslära är jätteviktigt inför framtiden, att få ha varit med på hela resan och veta hur det går till och vad man måste göra utanför och på isen för att orka.

Totalt sett slutade säsongen i A-laget med 41 matcher och 15 poäng. En mycket godkänd siffra för en U18-spelare som dessutom excellerar i det defensiva spelet.

Framtiden i Djurgården: “Har inte gjort klart något än”

Framåt har det dock funnits tveksamheter hos NHL-scouterna. Linus Eriksson har aldrig satt upp några spektakulära siffror, även om det på intet sätt har varit någon dålig produktion.

Men det här är något som han själv har jobbat på att förbättra inför framtiden.
– Det är väl allting egentligen. Jag ska lägga på mig lite mer muskler till sommaren och träna på hårt. Sen är det just att bli ett större hot med pucken. Jag tycker att jag har tagit rätt stora steg i det på slutet och det har gett resultat. Jag vill fortsätta bygga på de delarna som jag har blivit bättre i. Det är många år av arbete kvar. 

Hur ser du just på NHL-draften och möjligheten att visa upp dig för alla scouter som är här?
– Jag ser det som en rolig grej. Jag pratar mycket med spelarna som har meriter från NHL hemma i Djurgården och får mycket hjälp därifrån. Det är fullt fokus på mitt och på att påverka det jag kan påverka.

Säsongen som har varit har också gett eko. Enligt uppgifter till Hockeysverige.se finns det intresse från SHL-klubbar som vill plocka in talangen till nästa säsong. Där Djurgården så klart fortfarande är ett alternativ.

Var exakt det blir spel nästa säsong återstår dock att se. 
– Jag har inte gjort klart något än. Jag har fullt fokus på VM nu och sen får vi se när jag kommer hem sen.


TV: Ove Molins lättnad: "Jag är jättestolt"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL