Foto: SVT.
U18-VM

Tung premiärförlust i U18-VM för Småkronorna

ANNONS

VM-premiär mot gruppens tuffaste motstånd, Kanada.
Då föll Småkronorna tung - efter stökiga 60 minuter och med 3–6 på tavlan.
– Aj. Det där är en väldigt obehaglig knätackling, säger SVT:s kommentator, Peter Jonsson i samband med ett matchstraff. 

Det blev en riktig mardrömsstart på U18-VM för Sverige. 1–0 och 2–0 trillade in bakom Love Härenstam (Luleå) inom tio minuters spel av turneringen i Finland. Kanada såg ut att ha fått Småkronorna precis dit de ville. 

Örebro-duon, Alexander Zetterberg och Melvin Fernström samspelade för en reducering från den sistnämnda, men innan 20 minuter var spelade kom både 3–1 och 4–1 för kanadensarna, båda genom Gavin McKenna

Efter detta kom Sverige aldrig riktigt tillbaka på resultattavlan. 4–1 från den första perioden blev 6–3 innan sista signalen ljöd. 

Matchstraff - efter otäcka smällen: “Väldigt obehaglig” 

I andra perioden kom ett lyft för Sverige. 48 sekunder in hittade Örebrospelarna återigen nät och reducerade till 2–4. Denna gång var det Fernström med assisten och Zetterberg med målet. Det hela gjorde att känslorna bubblade upp i det kanadensiska lägret. Båda lag delade ut flera smällar och Henry Mews drog på sig flera utvisningar. Till slut ledde det även till ett matchstraff.

Strax efter att Alexander Zetterberg gjort sitt andra mål i matchen fick han en ordentlig smäll mot höger ben. Roger McQueen hängde kvar med ett ben som träffade rakt på Småkronornas stjärna. Zetterberg låg kvar på isen en stund innan han fick hjälp ut i båset. 

– Aj. Det där är en väldigt obehaglig knätackling. Orrsten slår ut med armarna och tycker att domarna måste reagera ordentligt på det där. På med is nu och hoppas att det räcker, säger SVT:s kommentator, Peter Jonsson i sändningen.

Glädjande nog för svensk del var han sedan med ute på isen i efterföljande powerplay där lagen fortsatte att göra upp i det känslofyllda mötet. 

– Han trivs på den där positionen och gör en fantastisk match, sa Peter Jonsson i SVT:s sändning efter Zetterbergs andra fullträff. 

Nollade i tredje perideon

Med ställningen 3–5 klev Småkronorna ut i den tredje perioden med ett mål, att ta ikapp. Väl där blev man istället nollade. Trots flera chanser i powerplay kunde man inte reducera ytterligare. Istället stängde Kanada det hela med 6–3 i tom bur.

– Efter 0–8 och 2–7 i fjol mot Sverige tar man nu en revansch, framförallt stärkta av det där 1–4-läget i den första perioden. Där skaffade man marginalen för att hålla undan, säger SVT:s Peter Jonsson. 


TV: Får landslagsdebutera - i U18-VM

Du kanske även vill läsa:
Debuterar i VM - efter galna succén: "Kom som en chock"
Debuterar i VM - efter galna succén: "Kom som en chock"
Så spelar Småkronorna i U18-VM
Så spelar Småkronorna i U18-VM
Plus Utmanar om en plats i U18-VM – redan i år: "Vi ska inte stoppa våra bästa” Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM