Liam Hawel.
Foto: YouTube/Skärmdump
HockeyAllsvenskan

Liam Hawel klar för IK Oskarshamn

ANNONS

Oskarshamn har hittat sin första värvning från utlandet inför säsongen i HockeyAllsvenskan. 
De plockar nämligen in 25-årige forwarden Liam Hawel från Kanada.
– Han har varit på gång till Sverige och SHL tidigare men valt att avvakta för att gå klart studierna, säger sportchef Oscar Alsenfelt. 

Sedan IK Oskarshamn degraderades från SHL har klubben främst förlängt med spelare från laget som åkte ut eller värvat från andra allsvenska klubbar. 

Men nu gör klubben sin första värvning från utanför Sverige. 

IKO presenterar nämligen att de värvar 25-årige forwarden Liam Hawel som närmast kommer från spel i den kanadensiska collegeligan. 

– Jag är väldigt förväntansfull och längtar efter att få dra på mig Oskarshamnströjan och gå på is med laget. Det verkar vara en bra plats att vara på och jag ser fram emot att få spela framför fansen, säger Hawel på klubbens hemsida.

Gjorde stor succé på college

Liam Hawel draftades av Dallas Stars i fjärderundan som 101:a spelare i NHL-draften 2017 efter att han varit en del av Kanadas lag i U18-VM samma år. Men det blev aldrig något spel i Stars för Hawel. Han imponerade i juniorligan OHL där han blommade ut i Guelph Storm 2018/19 med 37 mål och 79 poäng på 66 matcher. Säsongen därpå gjorde han sedan 71 poäng på 54 matcher med Kitchener Rangers. 

Säsongen 2020/21 spelade han därefter sju matcher i AHL med Laval Rocket men mellan 2021 och 2024 har han spelat i den kanadensiska collegeligan med St. Francis Xavier University – och gjort succé. 

Han kom trea i poängligan både 2021/22 och 2022/23 med 37 poäng på 24 matcher respektive 39 poäng på 26 matcher. Båda säsongerna fick han ta emot pris som den mest värdefulla spelaren i Atlantic University Sport-divisionen och 2022 prisades han även som den bästa rookien i hela USports-ligan. Den senaste säsongen stod han för 37 poäng på 28 matcher vilket “bara” gav en delad tolfteplats i poängligan. 

Nu flyttar han alltså till Sverige för spel i HockeyAllsvenskan med Oskarshamn. 

 – Liam är en spelare som har ett bra öga för målet, bra storlek, grymt skott och bra skridskoåkning. Han har varit på gång till Sverige och SHL tidigare men valt att avvakta för att gå klart studierna, nu är han redo att göra resan över och han vill uppåt i karriären, säger sportchef Oscar Alsenfelt.

Oskarshamn har nu tolv spelare på kontrakt inför nästa säsong.


TV: Elias Pettersson inför sitt första riktiga slutspel

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games