Landslag

Småkronorna förlorar VM-genrepet – så gick det i kvällens landskamper

ANNONS

Det blir förlust mot USA i genrepet inför U18-VM för Småkronorna. 
Sverige vände 0-3 till 4-3 men tappade sedan igen och förlorade med hela 8-5 i träningsmatchen. 

Om bara några dagar inleds U18-VM i Finland och under lördagskvällen spelade Småkronorna sin första träningsmatch inför mästerskapet där regerande mästarna USA stod för motståndet.

Sverige har ställs mot USA i två raka finaler på U18-VM – 2022 vann Sverige guld och förra året vann USA guld. Så det skulle bli ett tufft genrep för Småkronorna. 

USA tryckte också gasen i botten direkt när matchen började och gick upp till en 3-0-ledning efter 14 minuter. Sverige reducerade dock till 3-1 i powerplay under slutet av perioden där Wille Magnertoft (Malmö) gjorde mål på passning av Jakob Ihs Wozniak (Luleå) och Lucas Pettersson (MoDo).

MoDos stortalang stod för fyra poäng

I den andra perioden så var det dock Småkronorna som tog över och stod för en riktigt stark vändning. Leo Sahlin Wallenius (Växjö) gjorde 3-2 i powerplay efter att Lucas Pettersson noterats för assisten. 3-3 kom sedan bara minuten senare då Måns Toresson (Frölunda) blev målskytt, återigen efter passning av Pettersson. Även Gabriel Eliasson (HV71) noterades för en assist till kvittering. Luleås stortalang Jakob Ihs Wozniak gjorde sedan också 4-3. 

Småkronorna hade alltså vänt 0-3 till 4-3 men glädjen blev kortvarig. USA svarade nämligen upp med två snabba mål i slutet av andra perioden för att gå upp till en 5-4-ledning.

I den tredje perioden gick USA sedan upp till 7-4 innan Sverige fick in en reducering till 7-5 där Lucas Pettersson blev målskytt efter passning från Viggo Gustafsson (HV71). Ett mål i slutet av matchen gjorde dock att USA vann VM-genrepet med 8-5 i en målrik historia. 

MoDos jättelöfte Lucas Pettersson var bäst för Sverige då han stod för fyra poäng (1+3) i matchen. Örebros Herman Liv vaktade kassen för Småkronorna och räddade 31 av 39 skott i förlusten. 

Småkronorna spelar ytterligare en träningsmatch inför U18-VM då de möter Lettland på måndag innan VM-premiären mot Kanada på torsdag.

*** 

Sveriges U17-killar revanscherar sig efter förlusten senast och segrar nu återigen i Tranås. Team 17 inledde hemmaturneringen genom att vinna med 7-0 mot Schweiz men förlorade sedan med 6-2 mot Tjeckien. 

Under lördagskvällen så studsade Thomas Paananens landslag tillbaka och vann med 4-1 mot Slovakien. 

De blågula fick en fin start på matchen då Filip Ekberg (Almtuna) blev målskytt efter fem minuter. Oliwer Sjöström (Luleå) och Albin Laksonen (Växjö) noterades för passningspoäng till målet. 

Senare utökade Arvid Drott (Djurgården) till 2-0 där Eric Nilson (Örebro) och Sascha Boumedienne (Youngstown Phantoms, USHL) stod för assisten. Slovakien reducerade sedan men i den andra perioden var Sverige i farten igen.  

Eric Nilson gjorde både 3-1 och 4-1 och till båda målen assisterades han av Filip Ekberg och Viggo Björck (Täby). 4-1 blev sedan också slutresultatet och två spelare stod då för tre poäng i matchen där Eric Nilson gjorde 2+1 medan Filip Ekberg stod för 1+2. 

Isak Sörqvist (Luleå) vaktade det svenska målet och räddade 21 av 22 skott. U17-killarna avslutar turneringen med en match mot Finland under söndagen.

*** 

U16-tjejerna spelar också turneringen hemma i Sverige då deras matcher går i Ulricehamn. Där inledde landslaget med seger med 3-2 mot Schweiz i går – men nu blev det förlust för Sverige.

Sverige nollades nämligen av Finland som vann med hela 5-0 i en övertygande insats. Finskorna vann skotten med hela 41-26 och den svenska målvakten Elin Löwenadler (Karlskrona) hade mycket att stå i under matchen. Hon räddade då 36 av 41 skott i förlusten. 

De svenska juniortjejerna avslutar hemmaturneringen i morgon då de ställs mot Tjeckien som har vunnit båda sina matcher hittills. 

*** 

Avslutningsvis så blev det seger för U16-killarna under kvällen. De vann med 3-2 mot Finland under fredagskvällen och följer nu upp det genom att vinna med 5-4 efter straffar mot värdnationen Tjeckien. 

Frölundas Adam Nömme gav Sverige ledningen i den första perioden och senare kom även 2-0 som gjordes av Oscar Holmertz (Linköping) efter assist av Elton Hermansson (Örebro). 

I den andra perioden reducerade Tjeckien till 2-1 men därefter så kom 3-1 till Sverige och det var samma aktörer som vid 2-0-målet. Den här gången blev Hermansson målskytt efter assist av Holmertz samt Axel Elofsson (Örebro). 

Det blev sedan ett liknande scenario i den tredje perioden där Tjeckien först reducerade till 3-2 men Sverige utökade sedan via ett 4-2-mål av Pax Kleffner (Mälarö). Men Tjeckien kom tillbaka in i matchen och både reducerade och kvitterade vilket ledde till att det blev förlängning och sedermera också straffläggning. 

Bosse Meijer (Frölunda) gjorde sedan mål på straff och när även Elton Hermansson och Nils Bartholdsson (Rögle) gjorde mål så säkrade Sverige vinsten. Kevin Törnblom (Örebro) vaktade kassen för Sverige i vinsten och räddade bland annat tre av fyra straffar. 

Team 16, ledda av Nils Ekman, har nu alltså vunnit båda sina matcher nere i Tjeckien och avslutar turneringen under söndagen där Slovakien står för motståndet.


TV: Mattias Ekholm sänker Mikko Rantanen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL