Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan.
Video: Viaplay
NHL

Nikita Kutjerov når 100 assist: "Speciellt ögonblick"

ANNONS

Nikita Kutjerov har skyfflat in poäng för Tampa Bay Lightning. I natt avrundade poängkungen grundserien med att nå den magiska noteringen som bara fem spelare lyckats med tidigare – att göra 100 assist under en och samma säsong.
– Det är ett speciellt ögonblick, säger Kutjerov till NHL.com.

I natt skrev Nikita Kutjerov in sig i ett minst sagt exklusivt sällskap.

Efter att ha skottfintat i numerärt överläge lade den ryske superstjärnan pucken över till Brayden Point, som i sin tur överlistade Martin Jones och satte 4–1-målet för Tampa Bay. Därmed noterades Kutjerov för sin 100:e assist den här säsongen – och blev den femte spelaren någonsin att nå den magiska noteringen under en och samma säsong.

– Det är ett speciellt ögonblick. Jag vill tacka mina lagkamrater och ledarstaben för att ha gett mig chansen att lyckas. Jag har haft turen att spela med bra spelare. Point har gjort många mål från den där positionen, så jag kunde inte vara gladare med den assisten, säger Kutjerov till NHL.com.

Går mot poängligasegern

Totalt har Kutjerov samlat på sig 144 poäng på 81 matcher den här säsongen och toppar poängligan med sex poäng ned till tvåan Nathan MacKinnon, som spelar sin sista grundseriematch mot Edmonton under natten till fredag, svensk tid.

Kutjerov gör Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Bobby Orr samt Connor McDavid, som tidigare i veckan nådde den mäktiga noteringen, sällskap på listan bland spelare som gjort 100 assist eller fler under en och samma säsong.

– Du vet aldrig hur många chanser du får att nå en sådan notering. Det finns en spelare genom tiderna som gjort det vid flera tillfällen (Gretzky med elva stycken), men därefter är det inte många. Det visar hur svårt det är. Det är en anmärkningsvärd bedrift och det är häftigt att två av spelarna lyckas göra det under denna säsong, säger Tampas tränare Jon Cooper.

Matthews missar 70-målsnoteringen

Tampa Bay vann matchen med 6–4, där Torontos superstjärna Auston Matthews lämnade matchen mållös och därmed gick miste om att nå 70-målsnoteringen den här säsongen.

– Det var inte menat. Det hade varit roligt att lyckas för mina lagkamrater, klubben och fansen. Det betyder mycket, men det är nu vi vill ha våra framgångar – i slutspelet. Nu ska vi ta nästa steg och nu vänder vi blad, säger Matthews.

William Nylander noterades för en assist i matchen och landade därmed in på 98 poäng (40+58) på 82 grundseriematcher för Toronto denna säsong, som i första rundan av slutspelet kommer att ställas mot Boston. Tampa Bay, å sin sida, ställs mot fjolårsfinalisten Florida.

Tampa Bay Lightning – Toronto Maple Leafs 6–4 (2–1, 3–0, 1–3)
Tampa Bay: Nicholas Paul (24), Nikita Kutjerov (44), Anthony Duclair (24), Brayden Point (46), Brandon Hagel (26), Tanner Jeannot (7).
Toronto: Ryan Reaves (4), T.J. Brodie (1), Pontus Holmberg (7), John Tavares (29).

Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL