Oscar Alsenfelt, Albin Blomqvist och Björn Karlsson.
Intervju

Albin Blomqvists stora steg - in i nya Oskarshamn

"Jag har tänkt att jag någon gång ska kliva på tränarbanan igen"

ANNONS

Efter fem säsonger i Malmö har Albin Blomqvist tagit nästa steg. 31-åringen som tvingades avsluta karriären tidigt, lämnar rollen som fystränare i SHL-laget för att följa med Oskarshamn ner i Hockeyallsvenskan - som assisterande tränare. 

– När jag slutade för tolv år sedan började jag som tränare direkt. Sen hade jag ett intresse för fysträning och då blev det någon kombination. Jag har tänkt att jag någon gång ska kliva på tränarbanan igen, berättar han när hockeysverige.se når honom under “ledigheten” som kantas av samtal kring nästa säsongs trupp. 

Den tidigare juniorlandsmannen från Osby började resan i Malmö som assisterande tränare till brorsan, Anton Blomqvist och avslutade som fystränare, men har under en tid hållit utkik för tränaruppdrag uppdrag. 

– Jag var med på försäsongen i Malmö och hoppade in där i båset. Jag tycker ju att det är så jäkla roligt. Sen ringde ”Ogge” (Oscar Alsenfelt) mig och jag kände direkt att det var inspirerande att jobba tillsammans med honom. Där började dialogen, säger han och fortsätter om rollen som fystränare och assisterande: 
– Det blir en kombinations-roll till en början, så jag kommer köra sommarträningen här första sommaren. Sen får vi väl se hur vi löser allt. Någonstans känns det bra, att det blir en övergång. Senare är tanken att jag på sikt bara ska ha tränarrollen, men just nu känns det klockrent.

Det nya Oskarshamn: “Vi sitter i samma båt”

Albin Blomqvist kommer dock inte vara ensam i denna omstart som Oskarshamn gör efter nedflyttningen från SHL. Med Oscar Alsenfelt som ny sportchef och Björn Karlsson som ny huvudtränare tar han sig an denna utmaning. En utmaning som lockat. 

– Ja, dels är det utmaningen som lockat. Sen gillar jag att vara kring personer som tänker lite lika. Jag känner att vi kan få ihop något jäkligt bra och dra åt samma håll. Jag blir inspirerad av att jobba i team och grupper som kan synka och kommunicera. Det är väl det som känns jäkligt intressant från start, säger han och fortsätter:
– Brorsan spelade ju med honom (Björn Karlsson) nere i Malmö, så de var ganska tajta. Sen har han likt mig haft besvär med hjärnskakningar under karriären, så jag känner att vi är ganska lika. Vi känner inte varandra ingående sedan tidigare, men det finns en koppling där. Sen har jag även kunnat prata med brorsan om Björn. Det känns kul. 

Ni blir en relativt oerfaren ledarlösning, hur ser du på det? 
– Det blir lite att vi sitter i samma båt. Sen ska man inte underskatta erfarenhet överhuvudtaget. Nu har jag inte varit hockeytränare på det sättet de senaste åren, men jag känner att jag har tolv år i bagaget som ledare i någon form. Jag har varit på SHL-nivå, jag har varit fystränare i hockeyallsvenskan tidigare och jag har stått som huvudtränare i division 1. Jag har en lite annorlunda erfarenhet jämfört med många andra tränare, så jag känner mig trygg i mitt ledarskap.

Björn Karlsson tar över Oskarshamn efter två säsonger i Alvesta SK. Foto: Bildbyrån.

Även på spelarsidan sker en stor förändring i Oskarshamn. Sedan kvalförlusten mot HV71 har 14 spelare lämnat för att göra plats åt Oscar, Björn, Mikael Sandberg och Albins IKO. 

– Det finns en plan där som ”Ogge” kan svara mer på. Jag är trygg i det jobbet han gör och sen har vi pratat om var vi ska börja. Någonstans handlar det om att skapa en plats där det dagliga arbetet är fantastiskt bra och där vi kan utveckla spelarna vi sätter på isen. Det gäller på alla nivåer. Jag är trygg i att det kommer bli bra. Jag har stor tilltro till ”Ogge” som sportchef, säger Albin Blomqvist. 

Vad ska vi ha för förväntningar? 
– Personligen vill jag vinna varenda match jag ställer upp i, så det är självklart vi kommer gå för att vinna. Vi har självklart förhoppningar och drömmar, men i grunden handlar det om att vi vill skapa en bra verksamhet där vi kan utveckla spelare och tävla varje dag. Då kommer det rendera i resultat. Förväntningar och mål… där är vi inte. Vi har mer en vision om hur vi vill att saker ska se ut och hur vi ska uppfattas.

Bröderna Blomqvist tar över Småland

Samtidigt som allt detta pågår en annan ombyggnation, även den i Småland och med en Blomqvist i spetsen. På den vinnande sidan av SHL-kvalet stod som bekant, HV71 och jublade över ett säkrat kontrakt. Det hela blev en smått bisarr situation med tanke på att brorsorna, Anton och Albin var på väg in i varsitt lag. 

– Det var lite speciellt att följa såklart (skratt). Det var en lite absurd situation, men jag är jäkligt glad för hans skull. Det är en bra utmaning för honom som jag tror att han kommer axla bra. Sen är det klart det var speciellt, säger Albin.

Satt ni och hoppades på varsitt lag? 
– Nej, jag vet inte. Vi hade dialog, sen får jobb vara jobb och familj vara familj. Det hade varit värre om vi stått i båset (skratt), säger han och fortsätter: 
– Så här i efterhand blev det bra. Det blir något nytt för mig i Oskarshamn där vi får en möjlighet att bygga upp något. Sen hoppas jag att det går bra för honom såklart. 

Brödernas intåg innebär även att de nu börjat ta över Smålandshockeyn. Med Anton i HV71, Albin i Oskarshamn och den yngste Axel Blomqvist i Växjös juniorverksamhet, är de nu utspridda i några av de största klubbarna i området. 

– Jag bort ju fortfarande i Osby, så vi ska köra något form av dubbelboende med familjen. Min lillebror bor rakt över vägen och pendlar till Växjö. Nu får vi Anton lite närmare, så då kanske man kan ses lite mer. Det är kul. Vi bollar mycket sinsemellan och försöker hjälpa varandra så mycket som möjligt, så det är bara en kul grej att det blivit så, att vi har samma intresse. Vi är väldigt olika, men vi tänker rätt lika, säger Albin. 

Bröderna Blomqvist. (från vänster) Axel, Albin och Anton.

Går inte i brorsans fotspår: “Vi är lite olika”

Det skiljer tre år mellan Anton och Albin, men deras resor påminner en hel del om varandra. Inte minst sett till att även Anton lämnade Malmö och jobbet med deras juniorer för en roll som assisterande tränare i Hockeyallsvenskan (AIK). Ändå skiljer de sig när det kommer till drömmar och mål. 

– Vi är nog lite olika i hur vi tänker och vad vi vill. Jag känner mig helt som en assisterande tränare. Det är jag trygg i och det är det jag vill göra. Där skiljer vi oss åt en hel del då Anton varit huvudtränare rakt igenom i sin karriär. Vi är som sagt väldigt olika som personer men tänker hockey och ledarskap väldigt lika, precis som även Axel gör.

Var tar du mest inspiration ifrån? 
– Det är lite olika. Nu har jag haft förmånen att vara en del av ett SHL-lag och se mycket där, både saker som är bra och saker som jag tycker kan utvecklas. Sen har jag haft tränare när jag spelade som inspirerat mig mycket, säger Albin och fortsätter: 
– Jag hade Rikard Grönborg i juniorlandslaget. Det är någon jag alltid sett upp till enormt mycket. Sen har jag båda mina bröder. Jag ser många av Antons matcher och har coachat tillsammans med honom. Jag plockar nog lite överallt ifrån, men Grönborg är en ledare som jag ser väldigt mycket upp till.

Vad vill du stå som tränare? 
– Det är det jag tycker är lite kul med att vara assisterande. Det är ganska enkelt. Mitt jobb är att assistera huvudtränaren. Då tror jag man får agera kameleont och fylla i där han behöver, både ur hockey-synvinkel och människo-perspektiv. Det är det jag tycker är kul, att man får agera från situationer och läsa av. Det är inte så mycket jag som bestämmer, utan jag anpassar mig och får agera. Sen har jag självklart min bild och säger det jag tycker. 

En sak är säker. Den nya rollen passar Albin Blomqvist.

– Jag saknar ju lite kickar och det får man ju som tränare. Jag gillar det och drivs av det. Jag tror det här kommer stävja det behovet, avslutar han med ett skratt.


TV: Summering av Oskarshamns säsong


 

Du kanske även vill läsa:
Tillbaka - tio år efter mardrömmen: "Känslomässigt"
Plus Tillbaka - tio år efter mardrömmen: "Känslomässigt"
Den här artikeln handlar om: