Alexander Ytterell sköt segern till Djurgården.
HockeyAllsvenskan

Alexander Ytterell hjälte – Djurgården skaffar sig matchboll

Djurgården är en seger från en ny allsvensk final.
Alexander Ytterell kliver fram och blir hjälte med 3-2 i förlängningen mot Mora.
– Vi är inte så jävla rädda i fjärde perioden och det är där det avgörs, säger Ytterell till TV4 efteråt.

I lördags blev det en galen match i Dalarna där Djurgården vann md 6-5.

Men i kväll blev det en betydligt mer målfattig match i Mora – men med samma utfall. Djurgården vinner nämligen med 2-0 för att skaffa sig matchboll i semifinalen.

Mora kom ut frenetiskt och var det drivande laget i inledningen av matchen där de öste skott mot Djurgårdsmålvakten Viktor Andrén. Men Andrén höll tätt och i slutet av perioden kom då bortalaget upp och kunde ta ledningen.

Ludvig Rensfeldt har gjort både flest mål och poäng i Djurgården under slutspelet och visade varför. Efter passning av Wiktor Nilsson så sköt Rensfeldt ett slagskott som letade sig in bakom Moramålvakten Waltteri Ignatjew.

– Det är ganska billigt av Ignatjew, den tycker jag att han ska ha, säger TV4:s expertkommentator Mikael “Daggen” Eriksson.

Linus Eriksson – fyra mål på fyra matcher i semifinalen

I den andra perioden jämnade matchen ut sig men det blev inga mål och 0-1 stod sig. Till den tredje perioden kunde sedan Djurgården utöka sin ledning, efter misstag av Moras försvar.

Mora ger bort pucken till Djurgården i egen zon och DIF kan då utnyttja läget då juniorerna fixade 0-2. Victor Eklund skjuter ett skott och sedan håller sig Linus Eriksson framme och skjuter in returen. Det är 18-åringens fjärde mål (!) på fyra matcher i semifinalen mot Mora.

– Det är slarv av Mora som ligger bakom målet, säger kommentatorn Tobias Carlsson.

Johan Persson fixade förlängning

Mora började sedan jaga för att komma tillbaka in i matchen och fick då också kontakt när Måns Carlsson klev fram och satte 1-2 med åtta minuter kvar. Därmed hade Mora skaffat sig läge för att kvittera men Djurgården spelade stabilt och disciplinerat i defensiven vilket gjorde att Mora inte fick så många bra chanser.

Men med 74 sekunder kvar, efter att man tagit ut målvakten, prickade Mora stolpen och var alltså bara någon centimeter från ett 2-2-mål. Direkt efteråt kom dock kvitteringen för hemmalaget. Djurgården vann tekningen men Henrik Eriksson var först ner till pucken och slog in den mot mål. Johan Persson höll sig då framme och slog in en backhand för 2-2 med 70 sekunder kvar.

Det blev därmed förlängning för första gången i den här semifinalen.

Alexander Ytterell segerskytt för Djurgården

I “sudden death” fick Djurgården drömläge att avgöra då Mora drog på sig dubbla utvisningar och bortalaget fick chansen i fem-mot-tre.

Det läget utnyttjade Djurgården också. Backen Alexander Ytterell klev in och skickade in ett slagskott i krysset för avgörandet och Djurgården vinner alltså med 3-2 efter förlängning.

– Jävligt skönt. Vi kommer inte alls ut som vi vill, Mora är bra mycket bättre än oss i första halvan men vi lyckas göra två mål. Men de kommer ikapp vilket var jävligt tungt såklart men sedan in och samla ny kraft och försöka omvandla det till något positivt. Det gör vi också. Vi är inte så jävla rädda i fjärde perioden och det är där det avgörs, säger Ytterell till TV4 efteråt.

Djurgården har nu därmed en 3-1-ledning i semifinalen vilket innebär att de kan säkra avancemang till finalen på onsdag då den femte matchen spelas på Hovet.

Mora – Djurgården 2–3 OT (0-1,0-0,2-1,0-1)

Mora: Måns Carlsson, Johan Persson.
Djurgården: Ludvig Rensfeldt, Linus Eriksson, Alexander Ytterell.

Djurgården leder serien med 3-1 i matcher.

TV: Filip Forsberg om succén - "Blir bättre med åren"