Tobias Ekberg blev hjälte för Tappara i första semifinalen

Rikard Grönborgs Tappara vinner den första semifinalen mot skrällaget KalPa.
Oväntad hjälte i förlängningen blev Tobias Ekberg med sin första fullträff efter 24 mållösa matcher.

I går kväll inleddes semifinalspelet i Liigas FM-slutspel där grundserievinnarna Tappara ställdes mot skrällaget KalPa medan Pelicans möter Kärpät i den andra semifinalen.

Tappara har dominerat finsk hockey de senaste åren och slutade som seriesegrare även den här säsongen. Efter att ha slagit ut TPS Åbo i sex matcher ställdes Tappara nu mot KalPa som har tagit sig från play in till semifinal efter att ha skrällt och vunnit med 4-1 i matcher mot tabelltvåan Ilves.

Det blev då jämnt i den första semifinalen. KalPa tog ledningen men Tappara vände till 2-1 efter att Sverigebekantingen Nick Halloran gjort 1+1 och förre Leksandsstjärnan Carter Camper stått för en assist.

Anton Karlsson kvitterade dock för KalPa med sitt första mål för säsongen vilket gjorde att det blev förlängning. Efter nästan 16 minuters spel i den fjärde perioden klev sedan en annan svensk back fram och blev hjälte.

Tobias Ekberg sköt segermålet

Tobias Ekberg värvades till Tappara från Slovakien i januari och gjorde mål i sin andra match för klubben. Därefter hade han dock gått 24 matcher utan att göra mål. Men i förlängningen blev Ekberg segerskytt då han avlossade ett skott som gick i nät för 3-2 till Tappara som därmed vinner den första semifinalen.

– Äntligen fick jag göra mål och nu får vi vila lite inför nästa match. Det här var en viktig seger för oss, säger Ekberg i en intervju efter matchen.

Tappara, ledde av Rikard Grönborg, har därmed skaffat sig fördel i semifinalen.

– Jag gillade sättet vi spelade både i numerärt överläge och underläge. Och ju längre matchen led desto mer energi fick vi, säger Grönborg på presskonferensen efteråt.

I den andra semifinalserien mellan Pelicans och Kärpät så vann Pelicans med 2-1 där tidigare Frölundaforwarden Patrik Carlsson gjorde ett av målen.

TV: "Fimpen" goes expertkommentator