Luleå fick se sig besegrade av Växjö.

Växjö pallar för trycket – vinner första kvartsfinalen mot Luleå

Växjö Lakers pallade för favorittrycket.
I en rafflande och händelserik första kvartsfinal så vinner hemmalaget med 5-3 mot Luleå.
– Det har varit väldigt öppet för att det varit Växjö-Luleå kanske, får väl hoppas att folk tycker det är kul att kolla på, säger Växjökaptenen Joel Persson till TV4.

Luleå gick en tuff play in-serie mot Örebro som inte avgjordes förrän efter förlängning i sista matchen. De fick då möta Växjö Lakers i kvartsfinalen för en repris på fjolårets kvartsfinalserie.

Förra året vann Växjö den första matchen med 2-0 men den här gången blev det jämnare även om Växjö återigen tog segern.

Det blev en öppen start på matchen nere i Småland och bortalaget tog ledningen redan efter fyra minuter då Frederic Allard störtade fram och vinklade in 0-1 efter passning av David Lilja

Växjö svarade dock och kvitterade till 1-1 efter att Manuel Ågren styrt in ett skott från Joel Persson. Det var alltså oavgjort efter 20 minuters spel.

– Det var jävligt kul att komma igång igen. Det var lite stumma ben här eftersom vi inte spelat på ett tag. Jag trodde det skulle vara lite mer kontrollerat och att båda lagen backar av lite. Det har varit väldigt öppet för att det varit Växjö-Luleå kanske, får väl hoppas att folk tycker det är kul att kolla på, säger Växjökaptenen Joel Persson till TV4 i första pausen.

Läcker assist av Omark

I den andra perioden tajtade dock lagen till spelet. Luleå var lite bättre – men det var ändå Växjö som gjorde målet.

Mot slutet av mittperioden fick Lakers nämligen spela powerplay och kunde då även ta ledningen då succéjunioren Noah Östlund sköt 2-1 vilket även var ställningen efter två perioder.

– Första var inte så jättebra men andra var lite bättre. Vi ligger ändå under med en puck så behöver göra några mål. Vi ska fokusera på vårt spel och sätta press. De är skickliga med puck och vi behöva göra det lite mer jobbigt för dem, säger Luleås Linus Omark i andra pausen.

När den tredje perioden började så öppnade matchen upp sig igen. Luleå kvitterade till 2-2 redan efter en minut. Linus Omark blir fasthållen men lyckades ändå kontrollera pucken med sin skridsko och sparkar sedan fram pucken till Pontus Andreasson som kunde få in pucken förbi Emil Larmi trots att han låg på mage.

Robert Rosén hjälte för Växjö

Växjö skulle dock ta ledningen igen då Manuel Ågren åkte in och sköt sitt andra mål i matchen för 3-2. När Luleå fick spela powerplay så klev dock Omark fram igen. Den här gången spelade han fram till Juhani Tyrväinen som sköt in 3-3.

Men det var fortsatt Växjö som skulle gå segrande ur striden. Med fyra och en halv minut kvar att spela så höll sig nämligen stjärncentern Robert Rosén framme. Efter passning av Ågren så kunde Rosén trycka in pucken bakom Joel Lassinantti och 4-3 var ett faktum.

Luleå jagade ytterligare en kvittering i slutet men det ville sig inte bättre än att Växjö kunde avgöra då Hugo Gustafsson gjorde 5-3 i tom kasse.

Växjö vinner därmed den första kvartsfinalen och skaffar sig fördel mot Luleå.

Växjö – Luleå 5–3 (1-1,1-0,3-2)

Växjö: Manuel Ågren 2, Noah Östlund, Robert Rosén, Hugo Gustafsson.
Luleå: Frédéric Allard, Pontus Andreasson, Juhani Tyrväinen.

1-0 i matcher till Växjö.

TV: Mathias Bromé om mordhoten på sociala medier