Nick Hutchison.
Foto: Simon Eld
Intervju

Nick Hutchison stortrivs i AIK - öppnar för att stanna: "Det är fantastiskt"

ANNONS

Från gulsvart till svartgult. Nick Hutchison stortrivs efter flytten till AIK. 
Redan nu är AHL-erfarne toppcentern öppen för att stanna över kommande säsong. 
– Det känns redan som att jag varit här länge, säger han till hockeysverige.se.

HOVET (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter över två månaders frånvaro och en flytt från Västerås till Stockholm börjar Nick Hutchison hitta rätt. Den storväxte amerikanen har kommit in i AIK för att täcka upp för den skadade Kristoff Kontos och trivs som fisken i vattnet. 

– Det är fantastiskt. Killarna har välkomnat mig från första dagen, men jag försöker fortfarande jobba mig in i det. Det här var ju bara min femte match. Jag tycker att jag kan vara bättre på vissa saker, men jag tycker också jag gjorde några riktigt bra saker ikväll, säger han till hockeysverige.se efter andra raka 4–1-segern mot Mora i kvartsfinalserien. En match som Zion Nybeck avgjorde med 2–1 i slutminuterna. 

– Han är en fantastisk spelare. Han hittar alltid sätt att få pucken i nät. Det här visar bara hans kompetens. Han har ett riktigt bra skott, men ikväll var det en fin styrning. Han är inte den största killen, men när man tar sig in framför mål den här tiden på året så kommer bra saker hända, säger Hutchison och fortsätter om matchen: 
– Det var lite upp och ner från oss. Vi kom ut riktigt starkt och försökte sätta tonen. Ibland lyckades vi och ibland inte, det kommer vara så ibland den här tiden på året. Riktigt bra lag hittar sätt att vinna, som tur är gjorde vi det.

Börjar hitta rätt i tunga kedjan: “Riktigt positivt tecken”

Den nye centern klev av isen utan någon poäng, men höll sig framme vid flertalet tillfällen i den offensiva zonen i den tunga kedjan med Oscar Nord och Daniel Muzito Bagenda. En kedja som tillsammans väger 275 kg. 

– Det blev bättre ju längre matchen gick. Vi måste bara ta oss mot mål. Vi är en riktigt stark kedja och vår kemi håller på att bli bättre. Ikväll hade vi tre eller fyra chanser att göra mål, vilket är ett riktigt positivt tecken. Nu är det bara att fortsätta och få in de där puckarna på mål, säger Hutchison och fortsätter: 
– Vi har förmågan att spela på alla sätt. Vi kämpar lite just nu med att göra mål, men i dag var vi riktigt starka i offensiv zon. Det är vår största styrka. Självklart vill vi spela där och skapa mer offensivt för laget. 

28-åringen hann med två assist när han hoppade in mot slutet av grundserien, men väntar fortfarande på det första målet i AIK-tröjan. Förmågan att göra mål har han dock. Innan skadan strax före jul hann han med 13 fullträffar i Västerås. 

– Det är lite annorlunda jämfört med Västerås. Det tar lite tid att vänja sig vid. Jag ställer konstant fråga till killarna och försöker fortfarande klura ut var killarna vill ha pucken i vissa situationer. Varje dag är en process. Jag tar det en dag i taget och försöker göra mer avtryck för varje dag. 

Oscar Nord och Daniel Muzito-Bagenda. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård.

Senast mot Mora fick vi istället se en annan sida av amerikanen. I det lite griniga mötet drog han på sig fyra utvisningsminuter och bjöd upp till dans i det fysiska spelet. 

– Ju mer fysisk man är desto mindre kommer backarna inte vilja ta pucken lika mycket. Det var bara en sådan sak som händer. Killarna kommer stötta varandra på båda sidor. Det kommer hända den här tiden på året. Jag kommer leta efter det, men det är slutspelshockey, ”do or die”. När jag kom hit var det något jag ville göra, att spela i de här viktiga matcherna. Nu nollställs det och vi måste åka dit och vinna två matcher. Det kommer bli svårt. De är ett bra lag och spelare bra ikväll. Vi måste bara börja om och jobba igen. 

Har ni övertaget i det fysiska spelet?
– Jag är inte säker. Båda lag spelar tufft. Båda matcherna har varit jämna. För oss handlar det om att fokusera på det som gynnar oss. Vi ska försöka hålla oss från utvisningsbåset lite mer och tävla hårt varje kväll. Det är allt man kan be om den här tiden på året, att ge dig själv en chans. 

Hur tror du ni tas emot i Mora efter det här?
– Jag är säker på att varje plats kommer vara tuff att spela på från och med nu. Jag har spelat där ett par gånger och vet vad jag ska vänta mig. För oss handlar det om att fokusera på det vi kan kontrollera och vad vi kan göra som grupp för att sätta oss i så bra situation som möjligt.

Öppen för att stanna: “Älskar att spela med de här killarna"

Som sagt är allt fortfarande i ett tidigt skede för Hutchison, men toppcentern trivs och lyfter stämningen i gruppen som något som delvis talar för att AIK går hela vägen i slutspelet - och för att han kan tänka sig att bli kvar. 

– Gruppen är verkligen riktigt samlad och fantastiska med varandra. Jag kan inte tacka dem nog för hur de behandlat mig och min partner när vi kommit hit. Det känns redan som att jag varit här länge. Det säger mycket om hur fantastisk den här gruppen är. Jag är spänd på att se vad som händer. 

Mellan nu och kontraktets slut är ett slutspel, men den tunge center är redan nu öppen för att stanna. 

– Ja. Jag har ingen idé om vad som kommer hända. Jag försöker bara fokusera på nuet, men jag älskar Stockholm och att spela med de här killarna. Det är en fantastisk stad och vi trivs bra här. Man vet aldrig… vi får se vad som händer, avslutar Nick Hutchison.


TV: Mathias Bromé om mordhoten på sociala medier

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games