Hanna Olssons Frölunda förlorade – Jenna Pirttijärvi hjälte för Luleå.
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
SDHL

Luleå/MSSK skaffar sig fördel – vinner första semifinalen mot Frölunda

ANNONS

Hanna Olsson var tillbaka och gjorde sensationell comeback för Frölunda i kväll. 
Men det blev då förlust för Olsson och Frölunda då Luleå/MSSK lämnade Göteborg med seger efter att ha vunnit med 1-0 via mål av Jenna Pirttijärvi. 

I fredags blev Frölunda HC klara för semifinal i SDHL efter att ha besegrat Djurgården i den femte och avgörande kvartsfinalen. Nykomlingen fick då möta regerande mästarna Luleå/MSSK i semin. 

Luleå var då stora favoriter inför kvällens första match lagen emellan i Göteborg trots att Frölunda fick tillbaka sin lagkapten och storstjärna Hanna Olsson som gjorde oväntad comeback efter sin tuffa skada i höstas.

Seriesuveränen från Norrbotten tog kommandot om matchbilden men skulle visa sig ha svårt att lyckas göra mål. Det var mållöst efter första perioden och i andra perioden lyfte Luleå upp sitt spel ytterligare men 0-0 stod sig. 

Efter två perioders ishockey hade väntade matchen fortfarande på det första målet. 

– Vi behöver fortsätta ligga hårt på i forechecken och ha lite mer skott med trafik framför så att vi får lite mer etablerat tryck i anfallszon också, säger Frölundastjärnan Andrea Dalen till TV4 i pausen. 

Luleå ledde skotten med 27-10 men hade alltså inte lyckats göra mål då Stephanie Neatby höll tätt för Frölunda. 

– Vi måste bara ta mer ansvar och få in pucken framför mål. Sedan vara mer hungriga, ta returerna och få in puckarna. Vi har bra tålamod och vet att det kommer. Vi tar över nu i andra perioden, vi litar på varandra och att målet kommer, säger poängdrottningen Noora Tulus.

Pirttijärvi och Grahn hjältar för Luleå

Neatby kunde dock inte hålla tätt för evigt. Efter stort tryck nästan hela matchen kunde Luleå slutligen spräcka nollan. 

Halvvägs in i matchen tappade Frölunda en av sina forwards då Matilda Nilsson var omskakad och klev av efter en tackling av Daniela Pejsová. Bara någon minut efteråt så tog Luleå också ledningen. 

Stjärnorna Petra Nieminen och Emma Nordin stod för förarbetet då pucken gick in framför mål och där stod Jenna Pirttijärvi, hjälten från förra årets slutspel, och kunde peta in ledningsmålet. 

Frölunda behövde då jaga för att få in en kvittering. De hade ett drömläge med drygt sex minuter kvar men då klev Sara Grahn fram med en jätteräddning för att Luleå skulle behålla ledningen. Frölunda fick sedan chansen i powerplay med mindre än fem minuter kvar men utan att få in pucken. 

Med mindre än två minuter kvar tog Frölunda timeout och försökte etablera tryck i kvitteringsjakten. Med minuten kvar tog de även ut målvakten Neatby för en extra anfallare men det gav inte effekt. I stället kunde Grahn och Luleå hålla undan för att vinna med 1-0 i Frölundaborg. Skotten slutade 37-19 till Luleå och Grahn räddade alltså alla 19 skott för att hålla nollan. 

– Det var en tuff match och vi hade mycket chanser men ett mål räckte. Grahn var riktigt bra i kväll, precis som hon alltid är, säger segerskytten Pirttijärvi till TV4 efter segern. 

Luleå/MSSK vinner därmed den första semifinalen när serien nu vänder upp till Norrbotten för två matcher i Luleå. 

Frölunda – Luleå 0–1 (0-0,0-0,0-1) 

Frölunda: – 
Luleå: Jenna Pirttijärvi.

Luleå/MSSK leder serien med 1-0 i matcher.


TV: De snyggaste målen i NHL i februari

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games