Brynäs vinner efter sudden igen.
SDHL

Julia Östlund avgör för Brynäs – vinner första semifinalen efter förlängningsrysare

Det blev återigen ett stort drama för Brynäs i SM-slutspelet.
Men för tredje gången i årets slutspel vinner Brynäs efter förlängning då det blev 2-1 mot MoDo efter 73 minuters spel i den första semifinalen.
– Det är absolut välförtjänt, säger SVT:s expertkommentator Maria Rooth.

Under måndagskvällen inleddes semifinalspelet i SDHL där Brynäs, som gått till tre raka SM-finaler, ställdes mot MoDo som inte gått till final på tio år.

Den första semin spelades i Gävle och det var då även hemmalaget Brynäs som fick bäst start på matchen. De kunde också ta ledningen med 1-0 genom Sara Cajanova som stod för en soloprestation och sedan lade in pucken mellan benen på MoDomålvakten Andrea Brändli

1-0-målet efter åtta minuters spel såg också till att Brynäs hade ledningen efter första perioden.

– Det är en tuff och jämn kamp där ute men vi lägger nära deras bästa spelare och stänger ner dem rätt bra. Det gäller att vi är med på deras kontringar och inte släpper dem för då är de farliga, säger Brynäsbacken Annie Silén till SVT i pausen.

MoDo kvitterade – ledde till förlängning

I den andra perioden kom dock MoDo tillbaka in i matchen och det gav till slut även utdelning. Med sex och en halv minut innan paus så kom kvitteringen då Abygail Moloughney kastade sig och tryckte in en lös puck bredvid Brynäsmålvakten Klara Peslarova

Brynäs ledde skotten med 22-13 efter 40 minuters hockey – men det stod ändå 1-1.

– Det är starkt av oss att komma tillbaka och hänga dit en kassa men vi kan steppa upp lite, ligga lite närmare och sätta hårdare press på dem. Vi gör det helt okej än så länge men vi kan lite bättre, säger MoDoforwarden Wilma Sundin efter andra perioden.

Den tredje perioden blev sedan ett ställningskrig där båda lagen jagade ett potentiellt segermål samtidigt som de inte ville släppa till något bakåt. Brynäs vann skotten med 12-3 i tredje perioden men det blev inga mål utan ställningen var fortsatt 1-1 efter 60 spelade minuter och förlängning väntade.

Julia Östlund blev suddenhjälte för Brynäs

För Brynäs var det deras tredje förlängning på fyra matcher i slutspelet medan MoDo fick spela förlängning för första gången i årets slutspel.

I “sudden death” tog Brynäs rejält kontroll på spelet och var väldigt nära ett avgörande vilket tvingade MoDo att ta timeout halvvägs in i den fjärde perioden för att hämta andan. Efter timeouten fick MoDo chansen via ett par frilägen men sedan drog de på sig en utvisning så att Brynäs fick spela powerplay.

Då kunde Brynäs också avgöra för att ta sin tredje förlängningsseger i slutspelet. Med sex sekunder kvar av PP-spelet så lade Brynäs in en puck framför mål som sedan studsade bakom målvakten Brändli och rullade över mållinjen. Julia Östlund sköt skotten medan Malia Schneider stod framför mål. Målet tillskrevs dock Östlund då pucken alltså inte ska ha touchat Schneider.

Efter 73:30 minuters spel och 48-23 i skott så lyckades Brynäs till slut säkra vinsten.

– Det är absolut välförtjänt. Brynäs har haft större delen, 60-65 procent, av spelet även om MoDo har gjort en jättematch också. Det är välförtjänt för Brynäs men framför allt en otroligt sevärd match, säger SVT:s expertkommentator Maria Rooth

Brynäs vann alltså med 2-1 och skaffar sig därmed fördel inför att serien nu vänder upp till Örnsköldsvik för två hemmamatcher för MoDo.

Brynäs – MoDo 2–1 OT (1-0,0-1,0-0,1-0)

Brynäs: Sara Cajanova, Julia Östlund.
MoDo: Abygail Moloughney.

Brynäs leder serien med 1-0 i matcher.

TV: De snyggaste svenskmålen i NHL i februari