Lovisa Berndtsson drömmer om dubbla SSK-avancemang.
Foto: Ronnie Rönnkvist (Montage)
Intervju

Lovisa Berndtsson drömmer om dubbla SSK-avancemang i vår

ANNONS

Lovisa Berndtsson valde att lämna proffshockeyn för spel i NDHL med Södertälje inför den här säsongen. Nu jagar hon en SDHL-plats med SSK – och hoppas på dubbla avancemang under våren.
– Det skulle vara en riktigt dundersäsong om både vi och herrarna lyckades ta oss upp, säger Berndtsson till hockeysverige.se.

Södertälje imponerar inte bara i Hockeyallsvenskan utan även i kvalet till SDHL. I första playoff omgången besegrades Björklöven med 3–0 borta och 5–0 hemma. 

– Jag tycker att vi gjorde det väldigt bra. Det var första perioden i bortamatchen vi var lite på hälarna och inte riktigt visste vad vi hade att förvänta oss. Det blev lite att rida ut den första stormen, säger tidigare landslagsmålvakten Lovisa Berndtsson som höll nollan för SSK i båda playoff-matcherna. 
– Resten av den matchen och även i hemmamatchen tycker jag att vi spelade väldigt bra och kontrollerade egentligen matcherna från början till slut. 

Vad var skillnaden mellan er och Björklöven som du ser det?
– Björklöven har ett bra lag och vi hade aldrig mötts tidigare så det var jättekul att få chansen att göra det nu. Jag känner att vi hade lite mer bredd i truppen så vi kunde gå på lite fler spelare och orkade mata på lite mer än vad Björklöven orkade. 
– Vi har dessutom ett antal farliga spelare framåt som satte sina chanser. Det kanske var den stora skillnaden. 

Stort steg: “Varit en utmaning”

Två nollor och givetvis är förra VM-målvakten nöjd med sin prestation. 

– Det kändes bra. Det var ändå en del skott. Vi gjorde det bra försvarsmässigt så en del av skotten kom lite längre utifrån och med fri sikt. Det gjorde att jag hade det ganska enkelt att jobba. 
– Björklöven hade ändå en del bra lägen, men jag kände att jag kom in i båda matcherna på ett bra sätt och kunde jobba lugnt och tryggt. 

Hur har steget varit att gå från proffshockeyn i USA till NDHL?
– Absolut att det har varit en utmaning. Framför allt har det varit en utmaning att gå tillbaka till ett liv där jag jobbar heltid och samtidigt ska fokusera på hockeyn. 
– Sedan är matcherna den allra största skillnaden. Där har det inte varit så bra motstånd och väldigt lite skott. Inte heller så många skott av bra kaliber. 
– Jag tycker att vi haft ett väldigt bra go och en bra nivå under träningarna. På träningarna har jag ändå fått den utmaningen jag känner att jag behöver. Det är matcherna som inte varit det roligaste.

Lovisa Berndtsson. Foto: Bildbyrån

Färjestad väntar

I den andra play off-omgången väntar Färjestad, där tidigare landslagsspelaren Emma Murén är lagets toppcenter. 

– Jag tror att det kommer bli en väldigt jämn och tuff matchserie. Jag har aldrig spelat mot Färjestad så jag har inte jättebra koll på dem mer än att jag sätt vad de gjort för resultat. 
– Färjestad har gjort det bra. Vi har gjort det bra, så jag tror, som sagt var, att det kommer bli jämt. Man måste slå alla lag om man ska gå upp till SDHL så det blir en rolig utmaning.

Vad krävs det om Södertälje ska ta sig vidare i kvalet?
– Att fortsätta på det vi började med mot Björklöven. Jag tycker att vi i dom matcherna tog ytterligare ett kliv uppåt jämfört med hur vi spelat i allsvenskan. 
– Om vi fortsätter bygga på det spelet, sätter våra chanser och spelar tajt defensivt så hoppas jag att det ska gå vägen. 

Drömmer om dubbla avancemang

Vilken nivå håller dagens SSK?
– Jag tycker att vi håller en bra nivå. Stunderna vi har spelat på nivåerna vi vet att vi kan då spelar vi riktigt, riktigt bra. Det gäller bara att vi är konsekventa och spelar så under 60 minuter i varje match.

Är Södertälje redo att ta klivet upp till SDHL?
– Det är ett stort steg, så är det absolut. Jag tror att om vi skulle ta steget upp känns det som att klubben är redo att bygga vidare på den satsningen. 
– Södertälje har haft den här trestegsraketen och det här tredje säsongen. Vi får se hur långt det bär och det hade varit väldigt kul att gå upp för att se vad Södertälje kan bidra med i högsta serien.

Det är medvind för både dam och herrlaget, hur är hockeystämningen i stan och på Scaniarinken?
– Bra! Nu har jag inte haft möjligheten att gå på så många herrmatcher, men det känns som rätt mycket folk och bra tryck på deras matcher. 
– Det har även blivit mer intresse kring oss när det, som sagt var, går bra både för oss och herrarna. Det skulle vara en riktigt dundersäsong om både vi och herrarna lyckades ta oss upp, avslutar Lovisa Berndtsson.


TV: Kempe lämnar isen skadad

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL