Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån.
Old School Hockey

Tommy Salo var nära att lämna NHL: "Var verkligen pajasstämpel"

ANNONS

På söndag möter ni Tommy Salo i OLD SCHOOL HOCKEY. Där berättar han bland annat om då han var nära spel för AIK i elitserien. Redan idag bjuder vi på ett utdrag ur intervjun om den händelsen och om att ha Mike Milbury som ”boss”. 

– Ja, jag var nära att lämna NHL för spel med AIK vid ett tillfälle. Det här var såklart under Mike Milburys tid. Jag var less på att åka upp och mer mellan NHL och farmarlaget. Det var värdelöst så jag meddelade klubben att jag ville bryta kontraktet och åka hem till Sverige eftersom AIK hade hört av sig. 
– Jag var också överens med ”Ankan” Parmström om att spela för AIK. Vi skulle skriva ett kontrakt på två år. Då övertalade Butch Goring mig att stanna ”Du ska vara kvar här”. Även Mike Milbury ändrade sig och sa att jag skulle vara kvar uppe i Islanders hela den säsongen. 
– AIK kunde inte göra så mycket eftersom jag satt på kontrakt i NHL. Det gick inte att bryta om inte klubben ville det. Ibland har jag funderat på hur min karriär hade sett ut om jag valt spel i AIK? I alla fall har jag aldrig ångrat att jag blev kvar i NHL.

Tommy Salo i Islanders.

– Milbury var både General Manager och head coach. Målvaktstränare var Bob Froese. Säsongen började inte så bra. Jag och Tommy (Söderström) hade ungefär samma statisk, men eftersom jag hade ett tvåvägskontrakt blev jag då nedskickad till farmarlaget Utah. 
– När det gick knackigt för Islanders bestämdes det dessutom att jag och Tommy inte skulle få prata med varandra. Bob Froese sa att vi inte fick vara kompisar. Nu var vi såklart det ändå när vi inte var i arenan, men situationen kändes sjuk och vi pratade inte så mycket med varandra i omklädningsrummet. 
– Tränarna var speciella. Jag kommer speciellt ihåg en match där jag inte skulle spela. Jag och Zigmund Pálffy spelade pingis. Efter matchen fick jag skit för att jag spelat pingis med honom, att det var därför vi förlorade matchen. Det var verkligen pajasstämpel och inget som gjorde att det skulle bli en rolig säsong.

 {{ BC AD HERE }


TV: Det bästa från Jaromir Jágrs karriär

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM