Adrian Kempe drömmer om OS-spel med Tre Kronor.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Adrian Kempe drömmer om OS med Tre Kronor: "Sjukt mäktigt"

ANNONS

Adrian Kempe har spelat tre VM-turneringar med Tre Kronor.
Om ett par år hoppas han få bocka av ett av karriärens stora mål: Att representera Sverige i OS.
– Det skulle vara sjukt mäktigt, säger Kempe till hockeysverige.se.

Förra veckan meddelade NHL att ligan nästa säsong kommer att anordna en egen landslagsturnering, där USA, Kanada, Finland och Sverige får plocka ut sina bästa spelare från NHL för att göra upp i NHL 4 Nations Face-Off.

Dessutom meddelade ligans kommissionär Gary Bettman att ligan kommer att släppa sina spelare till de olympiska spelen 2026 och 2030. Därmed kommer de bästa spelarna för första gången sedan World Cup 2016 att mötas i en internationell turnering.

En spelare som är högaktuell för spel i båda turneringarna är Los Angeles Kings svenske stjärna Adrian Kempe.

– Det känns självklart kul, säger Adrian Kempe till hockeysverige.se.
– För mig är detta förmodligen min enda chans att komma med i ett OS, så för mig är det kul att jag får slåss om en plats dit. Sedan får vi se om jag är tillräckligt bra för att komma med, men jag tror att alla runtom i ligan är taggade på det här. Det är ett tag sedan vi spelade OS med alla de bästa spelarna. Det ska bli roligt att se vilka spelare som kommer med och hur lagen ställer upp. Det ska bli kul att alla de bästa får mötas igen.

Adrian Kempe. Foto: Bildbyrån

Har vunnit VM-guld

På meritlistan har Adrian Kempe tre VM-turneringar med Tre Kronor, där han 2018 bärgade guld i Köpenhamn. Att spela ett olympiskt spel i de svenska färgerna smäller dock aningen högre för Los Angeles Kings-stjärnan.

– Det skulle vara sjukt mäktigt. Det är något jag drömt om. Det var något jag älskade att kolla på när jag var yngre när "Foppa" och alla spelade tillsammans. I VM är inte alla tillgängliga, så det blir lite annorlunda. Oavsett om jag får representera Sverige eller inte så är det mäktigt – och framförallt i OS. Det är något jag skulle vilja bocka av på listan innan jag lägger av.

Redan nästa säsong kan Kempe emellertid ingå i ett svenskt stjärnlag, då Sam Hallam ska plocka ut ett lag av NHL-spelare till NHL 4 Nations Face-Off i Boston och Montréal. 

Tror på nya konceptet: “Kommer bli en bra publikfest”

Turneringen är planerad att spelas i mitten av februari 2025, vilket innebär att Kempe skulle kunna få kliva in i landslagsbubblan – mitt under brinnande NHL-säsong.

– Det hade varit lite annorlunda, men jag antar att de har en ganska bra plan för hur breaket ska se ut. Det hade varit kul om jag hade fått vara med där och det hade även varit bra inför OS, då majoriteten av spelarna som är där säkert kan spela OS också. Då får man chans att spela ihop sig med lite system och så där.
– Jag tror att det kommer att bli en bra publikfest inför OS också, att få ha den turneringen här i Nordamerika. Den kommer nog att bli väldigt populärt med många av de bästa spelarna på ett och samma ställe.

Hur ser din dialog ut med landslaget och Sam Hallam?
– Landslaget brukar skicka ut några mejl då och då. Sam och de assisterande tränarna brukar komma över någon gång då och då under säsongen och kolla på någon match. Sedan pratade jag lite med Sam efter förra säsongen angående VM, vilket väl är den enda kontakten vi har haft med varandra. Sedan är det många i landslaget som jag känner sedan tidigare som jag pratar och mejlar lite med. Det brukar börja bli lite mer inför slutet av säsongen och inför VM. Sam har gjort ett bra jobb och han har varit bra i SHL. Han verkar vara en bra kille.

Kempe har den här säsongen producerat 43 poäng på 48 matcher för Los Angeles Kings. Med den noteringen ligger han på en sjundeplats i den svenska poängligan i NHL.

Adrian Kempe efter VM-guldet 2018. Foto: Bildbyrån

TV: Adrian Kempes jättemiss: "Jösses Amalia!"

FAKTA

Sveriges grupp i OS 2026

  • Kanada
  • Sverige
  • Schweiz
  • Italien

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games