HV71–FÄRJESTAD
Max Lagacé stod för en av säsongens räddningar.
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån & TV4/Skärmdump
Intervju

Max Lagacé om superräddningen: “Får ge kredd till honom för den”

ANNONS

HV71 kommer att drömma mardrömmar om Max Lagacé i natt. 
FBK-målvakten storspelade nämligen, stoppade 30 skott och höll nollan – samt stod för en av säsongens räddningar. 
– Jag får ge “Masken” kredd för den, det är lika mycket hans räddning, säger Lagacé till hockeysverige.se efteråt. 
– Lagacé var riktigt vass i kassen – jag är väldigt nöjd med vårt målvaktsspel, säger tränaren Tomas Mitell.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Färjestad kom till kvällens bortamatch mot HV 71 med tre raka förluster och ställdes inför en tuff uppgift då HV är ett av ligans bästa hemmalag. FBK lyckades dock bryta den nedåtgående trenden och vinna med 2-0.

Det kan de tacka sin målvakt Max Lagacé för.

Kanadensaren gjorde sin andra match efter att ha kommit tillbaka från skada och storspelade då i Färjestadsmålet då han räddade alla 30 skott han fick på sig i vinsten.
– Det var en bra match. Vi försvarade oss riktigt bra och vi förtjänade vinsten. Försvaret var riktigt bra i kväll. Jag behövde bara göra den första räddningen och sedan skötte backarna alla retur. Jag hade lite tur ibland. Jag brukar säga att man måste ha tur för att vara bra och man är bra för att man har tur. Det var en grym match av oss och jag är stolt över killarna, säger matchhjälten till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Jag är väldigt glad. Jag höll mig till planen som vi pratat om. Det har varit tufft att komma tillbaka från skada och jag ville studsa tillbaka för laget. Som tur är så lyckades jag med det. Visst blev det en nolla men jag tar aldrig kredd för en nolla utan det är en laginsats och killarna blockerade skott och tog bort alla retur. De hjälpte mig jättemycket så jag är tacksam för det.

Det är 31-åringens första nolla i SHL, han har tidigare hållit en nolla i CHL också (8-0 mot Aalborg Pirates). Men Lagacé är ovetande om statistiken. 
– Hade jag en nolla i CHL? Jag kanske hoppade in tidigt i en match i början av säsongen. Jag kommer inte ihåg så vi räknar inte den, säger Lagacé med ett skratt.

Då säger vi att det är första nollan i FBK-tröjan, hur skönt var det?  
– Det känns jättebra. Det är en grym känsla men det är bara en bonus. För mig kommer alltid vinsten i första hand men att få hålla nollan är också kul såklart. Jag är väldigt stolt och oerhört glad för laget. 

Max Lagacé var matchens lirare i segern mot HV71. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Superräddningen: “Tänkte inte mycket”

Matchens höjdpunkt kom i början av den andra perioden då Radan Lenc i HV71 fick ett jätteläge då han fick pucken och hade vidöppet mål efter en crosspassning. Då kastar sig Lagacé åt sidan och slänger ut plockhandsken och fångar pucken för en spektakulär räddning.
– Jag tänkte inte mycket alls då. Jag missade helt att de hade en kille där så när pucken kom dit så var det bara instinkter. Jag behövde bara stoppa pucken på något sätt. Jag får ge kredd till “Masken” (målvaktstränare Maciej Szwoch) där. Vi har jobbat på rotationer och det lönade sig nu. Jag får ge honom kredd för den, det är lika mycket hans räddning. Han kommer vara glad för den, säger han med ett stort leende. 

Lagacé hyllas då också efter den makalösa räddningen.
– Den är helt fantastisk. Det är sådant som kan avgöra matchen, kul för Max. Man får mycket energi av det och man är glad för hans skull, säger Joel Kellman till TV4 i pausen.
– Den är tjusig, man kan ju lugnt säga att man behöver en bra målvakt i SHL. Lagacé har varit grym. Jag är väldigt nöjd med vårt målvaktsspel, det hjälper mycket i kväll. Lagacé var riktigt vass i kassen, säger tränaren Tomas Mitell.

Tillbaka efter skadan: “Stort steg framåt”

Max Lagacé skadades på annandag jul och var sedan borta i nästan en månad men kom tillbaka förra veckan då han gjorde sin första match tillbaka. 

Tisdagskvällens match var hans andra sedan comebacken.
– Det är svårt att säga att jag inte är tillbaka till mitt bästa efter i kväll men det är en process. Jag har jobbat hårt för att hitta mitt spel igen och hitta lugnet i spelet. Det här var ett stort steg framåt. Det kändes riktigt bra och hade studsarna på min sida. 
– Det har varit lite jobbigt på sistone när jag var skadad och Carl (Lindbom) blev skadad så att vi fick jaga målvakter. Det kändes inte bra för mig heller när jag inte kunde spela. Sedan fick vi in “Vic" (Victor Brattström) som har gjort det jättebra vilket gav oss ett lugn att komma tillbaka i vår takt. Så det var lite tufft ett tag men nu är det en grym känsla att knipa första vinsten efter skadan. 

Ni har ju haft det lite tyngre med målskyttet den senaste tiden, hur tänker du som målvakt då? Blir din position ännu viktigare när laget har svårt med målskyttet? 
– Självklart. Som målvakt lägger man mycket på sina egna axlar. Laget har spelat bra i några matcher men pucken går bara inte in och så är det ibland. Det var skönt att vi fick in pucken även om (Joni) Ortio inte gjorde det lätt. 

Färjestad hade alltså tre raka förluster men bryter nu förlustsviten för att ta sin blott tredje seger under 2024. 
– Vi har haft möten och pratat om det. Men vårt fokus har bara varit på att hålla oss till planen och fortsätta spela vårt spel för vi vet att vi är ett väldigt bra lag. Ibland studsar det inte vår väg men vi försvarar oss riktigt bra ikväll och gjorde mål. Det är så man vinner matcher. Det är en lagsport och alla bidrog verkligen, avslutar Max Lagacé.


TV: Henrik Lundqvists bästa räddningar i NHL-karriären

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games