Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan.
CHL

Skellefteå går vidare till CHL-final – trots förlusten

Skellefteå är klara för CHL-final.
Trots förlust i kvällens semifinal så går Skellefteå vidare med 5-4 totalt över de båda matcherna mot Vítkovice.

Ett svenskt lag har spelat i varenda CHL-final sedan starten 2014 och så kommer det även att bli 2024.

Skellefteå säkrar nämligen finalplatsen trots att de förlorade med 2-1 mot Vítkovice under tisdagskvällen eftersom de vinner med totalt 5-4 över de båda semifinalmatcherna för att gå vidare till finalen av Champions Hockey League

Västerbottningarna satt i en bra sits inför kvällens match sedan de vann med 4-2 nere i Tjeckien förra veckan. Tillbaka i Skellefteå inledde då hemmalaget också bra och kunde utöka sin ledning direkt.

Redan efter knappa sex minuter kunde nämligen Skellefteå ta ledningen då JVM-backen Elias Salomonsson satte 1-0 efter en fin soloaktion där han vandrade in från blålinjen och knäppte iväg ett skott som letade sig in bakom målvakten Matej Machovsky,

– Han gör det där väldigt skickligt. Han gör det själv och klär av två spelare lite. Ett snabbt och fint skott av Salomonsson där man också har folk framför mål vilket gör det svårt för målvakten, säger Viaplays expertkommentator Mattias Norström

Skellefteå tappade – dramatisk avslutning

Efter målet hade Skellefteå full kontroll på matchen och var nära ytterligare mål i starten av den andra perioden. Vítkovice skapade knappt någonting alls men Skellefteå drog sedan på sig en utvisning halvvägs in i perioden och tjeckerna fick därmed chansen i powerplay.

Då kom 1-1 som nästan från ingenstans då en styrning ställde Skellefteåmålvakten Linus Söderström för kvitteringen. Efter målet började Vítkovice ta över mer och mer och började hota allt mer då de skapade press mot Skellefteås mål.

Men 1-1 stod sig efter 40 minuter och Skellefteå ledde då med 5-3 totalt inför avgörandet.

– Magkänslan säger att Skellefteå ror det här i hamn. Skellefteå har gjort ett bra jobb, de har haft både puckinnehavet och spelet. Jag tror det kommer se till att de vinner både tredje perioden och matchen, säger Mattias Norström i pausen.

I den tredje perioden kom Vítkovice ut och visade direkt att de tänkte göra dramatik av det hela. Redan efter 98 sekunders spel kunde bortalaget ta ledningen i matchen och reducera till 5-4 totalt då de slog in en returpuck.

De får Skellefteå möta i finalen

Det blev därmed en spännande avslutning på semifinalen. Vítkovice skapade flera chanser och var nära att utjämna i semifinalen.

– De är på gång framåt och öser på. Vi berömde Skellefteå för kylan i egen zon tidigare men nu är det lite panik i försvarsspelet, säger Norström.

Vítkovice fortsatte sätta press och det enda stod i vägen för ett kvitteringsmål var Linus Söderström som stod för flera viktiga räddningar i Skellefteåmålet. Hemmalaget kunde dock hålla undan i slutet av matchen och bara förlora med 2-1 vilket gör att de går vidare till final på 5-4 i totalställningen efter 4-2 borta och 1-2 hemma.

Skellefteå är därmed klara för CHL-final för första gången i klubbens historia. De är det femte svenska laget att ta sig till final, tidigare har även Luleå, Frölunda, Växjö och Rögle spelat CHL-final där Luleå, Frölunda och Rögle har blivit mästare tidigare.

I finalen ställs Skellefteå mot de regerande schweiziska mästarna Genève Servette som slog ut finska Lukko i den andra semifinalen. Genève är det första laget från Schweiz att gå vidare till CHL-final och det kommer att bli en helt ny mästerskapsvinnare eftersom varken Skellefteå eller Genève har vunnit tidigare.

CHL-finalen kommer att spelas i Genève den 20 februari.

Skellefteå – Vítkovice 1–2 (1-0,0-1,0-1)

Skellefteå: Elias Salomonsson.
Vítkovice: Marcel Barinka, Marek Kalus.

Skellefteå vidare till CHL-final med 5-4 över de båda semifinalmatcherna.

TV: Lucas Elvenes om tiden i HV71: "Mådde skit"