Isabelle Leijonhielm.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
U18-VM

Isabelle Leijonhielm siktar på succé: "Tror absolut att vi har stora chanser"

ANNONS

U18-VM i Schweiz inleddes med en komfortabel 6–1-seger över värdnationen. I eftermiddag väntar Slovakien för U18-damlandslaget och Isabelle Leijonhielm – som vill upprepa fjolårets succé.
– Vi tar en match i taget, men jag tror absolut att vi har stora chanser att komma till final, säger hon till hockeysverige.se.

Sverige inledde U18-VM på bästa tänkbara sätt. Vinst över hemmanationen Schweiz. Den som spräckte målnollan i årets turnering var just AIK:s 17-åriga forward Isabelle Leijonhielm, som tillsammans med Hilda Svensson blev tvåmålsskytt i 6–1-segern.
– Det är jätteskönt att få ha gjort ett mål tidigt i turneringen så man inte börja tänka på måltorka efter att man missat en massa. Jag fick jättefina framspelningar mot Schweiz och gjorde ett returmål, berättar Isabelle Leijonhielm för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag tyckte att vi gjorde en bra match och det är alltid skönt att vinna första matchen. Dessutom med stora siffror. Sedan finns det absolut saker vi kan förbättra och jobba vidare på. Vi gjorde ändå en ganska bra första match. Det är viktigt att sätta ribba redan i första matchen och det tyckte jag ändå att vi gjorde.

När du säger att det fanns saker att förbättra, vad tänkte du mer specifikt på då?
– Lite försvarsspel, uppspel, sätta alla passningarna på bladet… Lite små detaljer. Vi har även snackat mycket om fem i bild och sådana saker.

Isabelle Leijonhielm. Foto: Bildbyrån

“Vi är jättenära varandra”

Just det här med fem i bild, som ni jobbade med även förra säsongen, är det något ni tittat på redan efter matchen mot Schweiz?
– Det gjorde vi lite i morse (läs: i går) innan träningen då vi tittade på lite video. Jag tycker att det ändå såg helt okej ut. Samtidigt finns det saker som kan förbättras där också.

Hur är känslan kring dina 60 minuter mot Schweiz den så här dagen efter?
– Jag tycker att jag började matchen ganska bra. I andra perioden kändes det inte lika bra, men det gick väl ganska bra då också. 
– I tredje gick det helt okej och jag tycker att jag gör en godkänd match. Många saker kan bli bättre, men det hade kunnat gå mycket sämre.

Två mål måste ändå ge en del självförtroende?
– Ja, så är det. Det är alltid kul att få göra mål.

Hur har gruppen fungerat vid sidan av isen så här långt?
– Det har fungerat jättebra. Vi är jättenära varandra och som en stor enhet. Många känner varandra sedan tidigare. Sedan har vi haft läger innan turneringen där alla kunnat lära känna alla väldigt bra. Jag tycker att vi är en bra grupp. 
– Ganska många som var med och spelade förra året är med även här. Då kan den här sammanhållningen vi hade då hängt med. Spelarna som inte var med förra året känner ändå varandra sedan tidigare och flera har bland annat spelat i samma klubblag. Vi blev ändå en väldigt stark grupp snabbt.

Fick besök av “Foppa”

Efter matchen mot Schweiz fick U18-landslaget besök av Peter Forsberg
– Det är alltid trevligt då ”Foppa” kommer på besök, säger Isabelle Leijonhielm med ett skratt och fortsätter:
– Han berättade intressanta och lite roliga saker runt hans liv. Jag var inte med så länge eftersom jag var på dopingkontroll, men av det lilla jag hann vara med på tyckte jag att det var bra. 
– Det gav jättemycket inspiration då han berättade sina historier. Han är en förebild för oss och vi lyssnar på vad han säger. Han har varit i samma sits som oss, har spelat sådana här turneringar och vet hur det går till.

U18-damlandslaget tillsammans med Peter Forsberg. Foto: Bildbyrån

Hur är intresset i Zug kring turneringen?
– Det var ändå en del publik mot Schweiz. Jag tror att vi hade mer i Östersund, men jag tycker att vi ändå hade ganska mycket publik här. 
– Publike hejade såklart ganska mycket på Schweiz, buade lite, hejade lite… Det var bara roligt. 

I eftermiddag med start 16.00 väntar match mot Slovakien. 
– Slovakien har ett lag som alltid jobbar jättehårt. Det ska bli en rolig match att spela och självklart ska vi spela så bra som möjligt, tänka byte för byte så vi inte tänker hela matchen direkt utan tar varje byte som det kommer.

Känner ni en extra press att prestera och leverera med tanke på er fina turnering förra året?
– Vi tar en match i taget, men jag tror absolut att vi har stora chanser att komma till final. Vi ska göra allt för att ta oss dit igen, avslutar Isabelle Leijonhielm.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games