Olivier Dame-Malka polisanmäls efter överfallet.
Nyhet

Hockeyskandal i Norge – spelare polisanmäls efter överfallet

ANNONS

En hockeyskandal har blossat upp i Norge. 
Fransmannen Olivier Dame-Malka slog ner 18-årige Sondre Grønli i en match mellan Stjernen och och Frisk Asker. Nu kommer Stjernen att polisanmäla händelsen.
– Det är så grovt att det är något jag anser att polisen måste titta på – det är bland det värsta jag sett, säger klubbens ordförande Gisle Edvard Årnes.

Under torsdagskvällen möttes Stjernen Hockey och Frisk Asker för en match i den norska hockeyligan. 

Då utspelade sig skandalscener där franske Frisk Asker-backen Olivier Dame-Malka pucklar på 18-årige Sondre Grønli i samband med en fajt där båda spelarna kastat handskarna. Grønli fick motta flera slag mot ansiktet och ett av slagen träffade precis vid ögat/tinningen på Stjernen-spelaren som då gick ner i isen och blödde kraftigt från ansiktet. Han kunde sedan ta sig av isen för egen maskin men det blev en blodpöl på isen där Grønli landat och matchen pausades i en kvart för att skrapa bort blodet från isen. 

33-årige Olivier Dame-Malka hade ett korttidskontrakt med Frisk Asker som löper ut i dag (fredag) och han gjorde alltså sin sista match för klubben under torsdagskvällen då han tidigare i veckan fått beskedet att avtalet inte skulle förlängas. 

– Om han väljer att göra detta precis när kontraktet går ut så är det en skandal. Det förbannar norsk hockey. Bland de största skandalerna jag sett i Norge, säger expertkommentatorn Jørgen Wahlberg i TV 2:s tv-sändning och fortsätter: 
– Jag hoppas att ingen i Norge skriver kontrakt med honom igen efter det här.

Stjernen polisanmäler: “Hör hemma i UFC”

Olivier Dame-Malka har stängts av en gång tidigare under säsongen då han slagit en annan motståndare i ansiktet. Då blev det tre matchers avstängning för fransmannen. 

Nu kan han dock få ett betydligt hårdare straff. 

Stjernens ordförande Gisle Edvard Årnes bekräftar nämligen att klubben kommer att polisanmäla händelsen. 

– Det är så grovt att det är något jag anser att polisen måste titta på. Det här är något vi kommer att följa upp, och är bland det värsta jag sett. Vi ska ta det här på största allvar med alla möjliga medel, säger Årnes, som till vardags arbetar som jurist, till VG.

Sondre Grønli ska ha varit groggy i omklädningsrummet efteråt men ändå mått bra utifrån omständigheterna. I Norge är det chockat efter händelsen och Stjernen menar att de ser väldigt allvarligt på det som inträffat. 

– Vi har fått bedömningar från utomstående utifrån bilderna på TV 2 som anser att detta är klart straffbart. Vi anser att det är allvarligt att en av våra yngre spelare blir grovt slagen av en äldre spelare som också har en historik av detta. Det här hör mer hemma i UFC än på en norsk idrottsarena, säger Gisle Edvard Årnes till Dagbladet.

Frisk Askers svar: “Bådas val och ansvar”

Olivier Dame-Malka är inte längre en Frisk Asker-spelare då hans kontrakt med klubben nu löpt ut. Klubbens sportchef Vidar Wold ser dock inte alls lika allvarligt på det som Stjernen gör. Han tonar snarare ner händelsen. 

– Det är två spelare som väljer att slänga handskarna. Det är bådas val och ansvar. Stjernen-spelaren drabbades tyvärr hårt ett par gånger. Det är en tråkig incident. Varken vi eller någon annan uppmuntrar spelarna att slåss, men ibland tar känslorna över, det gjorde det här, säger Wold till Dagbladet.

Än är det oklart om polisen i Fredrikstad kommer att ta upp fallet efter Stjernens anmälan.


TV: Höjdpunkter från semifinalen mot Tjeckien

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM