Maja Helge ser fram emot JVM i Schweiz.
Foto: Ronnie Rönnkvist.
U18-VM

Maja Helge inför JVM: “Vi är ett väldigt skickligt lag”

ANNONS

Efter en imponerande start på SDHL-karriären väntar nu ett JVM för Maja Helge. 
Burväktaren, som är bland de yngsta i laget blickar här fram mot mästerskapet. 
– Jag tror att vi kan gå långt, säger 16-åringen. 

På lördag inleds Junior-VM på tjejsidan. Sverige vann som bekant silver förra säsongen. Det kommer såklart bli svårt att nå final ytterligare ett år, men absolut finns både hopp och en tro kring det. Några spelare som måste storspela om Sverige ska ta sig till final är målvakterna och där Maja Helge är den av trion med Lia Leiderö Palmlöv och Lovisa Lundström som är yngst med sina 16 år. Den här säsongen är dessutom hennes första i damhockeyn då hon inför säsongen lämnade Växjös killar i U16-laget för spel med Frölunda i SDHL. 
– Jag visste att Frölunda är en bra klubb. Jag kände en del spelare där sedan tidigare, så jag hade höga förväntningar på att vi skulle vara ett bra lag som skulle köra på, vilket jag tycker att vi har gjort. Det har bara varit kul så här långt, berättar Maja Helge för hockeysverige.se.

Hur har det varit att flytta hemifrån och bo i Göteborg?
– Det har känts bra. Laget har en stor del i det. Alla är jätteschyssta och gjort att jag trivts där. Boendet har också fungerat bra, så det har varit jättekul.



Maja Helge har den här säsongen spelat sju matcher i SDHL med Frölunda och har 91.2 i räddningsprocent. 
– Det har gått bra och jag har tagit chanserna jag fått, gått in och visat vem jag är. Över huvud taget tycker jag att det har varit en bra säsong. 

Hur har det varit att komma från U16-hockey med killar in i damhockeyn, SDHL och spelet där?
– Klart att det är lite skillnad, men det är också mycket runtomkring. Att jag kommit in i en seniorverksamhet har varit den stora omställningen. 
– Allt är mycket seriösare, andra träningstider och mycket sådant att förhålla sig till. Däremot tycker jag ändå att hockeyn har varit hyfsat lik. 

Hur ofta är tidigare världsmålvakten, sportchefen Kim Martin Hasson, nere och styr upp hur du ska spela?
– Kim är nere på matcherna och några gånger i veckan på träningarna, så henne ser jag mycket. 
– Hon brukar sitta i båset, men framför allt har jag en målvaktstränare, (William Nordlund) som sköter själva träningsbiten. 

Maja Helge under TV-pucken 2021. Foto: Bildbyrån.

Frölunda har växt som lag under säsongen. Detta trots att Hanna Olsson saknas på grund av sin andra långvariga skada. Just nu ligger Frölunda trea och enligt många handlar det inte bara om att laget har många skickliga spelare utan även att det är en speciell grupp vid sidan av isen. 
– Det är ett rätt ungt lag med väldigt många skickliga spelare och sköna personligheter. Jag tycker att vi har fått ihop en bra kombination där alla trivs, har roligt och kan prestera tillsammans.

Ska säkra Sveriges revansch: “Bevisade var Sverige är”

Maja Helge har spelat med U18-landslaget tidigare den här säsongen och gjort det på ett mycket imponerande sätt, men hon kände sig inte säker på att få en biljett till U18-VM. 
– Klart att det var jättekul när jag fick reda på att jag kommit med. Att få spela ett JVM är något jag alltid har drömt om. Det ska bli jättekul att åka till Schweiz och få representera Sverige tillsammans med de här tjejerna vi har i laget. 

Känner du någon nervositet eller är det än så länge bara glädje att ha kommit med?
– Klart att det kommer finnas lite nervositet när jag går ut till matcherna. Det är inte något jag känner av ännu, men lite nervositet kommer jag känna av och det är bra eftersom det visar att det betyder något. 

Förra säsongen tog Sverige ett silver på hemmaplan i Östersund, en turnering Maja Helge följde från TV-soffan hemma i Växjö.
– Jag kollade på i stort sett alla matcher. Jag hade spelat med några av det lagets spelare innan så det var kul att följa tjejerna för att se hur det skulle gå. 
– Det var såklart jättehäftigt att se när dom gick till final och lyckades vinna matcherna man utifrån inte trodde var möjliga. Jättekul att dom bevisade var Sverige är och vad vi faktiskt kan göra. 

En av Sveriges viktigaste och kanske bästa spelare under den turneringen var Brynäs målvakt, Felicia Frank
– Felicia är en jätteduktig målvakt och kul att se på Jag kan lära mig jättemycket av henne.

“Jag tror att vi kan gå långt”

Sverige har inte mindre än elva spelare kvar från förra årets lag in i årets turnering, något Maja Helge tror kan vara bra för gruppen. 
– Det är viktigt att ha rutin i laget, folk som upplevt det innan, vet hur det går till och kan leda oss på vägen. 
– Sedan fyller vi på med lite nya spelare som kan bjuda på en hel del talang. Jag tror det här kommer bli riktigt bra. 

Hur ser du era möjligheter att gå långt i den här turneringen?
– Jag tror att vi kan gå långt. Vi är ett väldigt skickligt lag med många talangfulla spelare som vill det här. Dessutom har vi en bra sammanhållning i laget. 
– Vi kommer gå ut och ta en match i taget. Sedan kommer vi förhoppningsvis gå väldigt långt. Jag tvekar inte om att vi kan vara det bästa laget i den här turneringen. Vi vet att vi är väldigt skickliga och kan spela hockey. Det är bara att köra på för då kommer det gå riktigt bra. 

Vad är din roll vid sidan av isen i den här gruppen?
– Jag skulle säga att jag är en person som bidrar med en positiv energi, gillar att peppa andra… 

Vem kommer göra första målet för Sverige i U18-VM?
– Det är en bra fråga. Vi har många som kan kliva fram och göra mål när det behövs, men jag tror att det blir Hilda Svensson, avslutar Maja Helge. 

Maja Helge. Foto: Ronnie Rönnkvist.


TV: NHL-stjärnornas lyckönskningar till Juniorkronorna

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Poland - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM