Juhamatti Aaltonen.
Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån
Spelarövergångar

Juhamatti Aaltonens oväntade klubbval – flyttar till Danmark

ANNONS

Juhamatti Aaltonen har hittat sin nya klubbadress. 
Den 38-årige finländaren väljer att flytta till Danmark och skriver på för Esbjerg Energy.
– Bytet ger Aaltonen en nystart på karriären, säger tränaren Jason Jaspers.

För tre veckor sedan meddelade tjeckiska klubben Mladá Boleslav att de bryter kontraktet med den finske veteranen Juhamatti Aaltonen som därmed blev tillgänglig på marknaden. 

Det var först snack om en flytt hem till Finland för 38-åringen men nu står det klart att Aaltonen gör ett lite oväntat klubbval. Under onsdagen meddelar Esbjerg Energy i Danmark att de har gjort klart med den tidigare landslagsstjärnan. På sin hemsida skriver klubben att de har kommit överens om ett kontrakt som gäller i drygt en månad med en option för att förlänga över resten av säsongen.  

– Juhamatti är en skicklig spelare. Ingen tvekan om det, så det är fantastiskt att vi kan komplettera truppen med honom. Han har spelat i många av de stora ligorna, senast i den tjeckiska ligan. Och han har tidigare spelat i flera av de stora ligorna och representerat Finland i flera finaler, så vi har fått in en typ av ledare som kan världen och vet hur man bidrar till ett lag, säger Esbjergs tränare Jason Jaspers.

Från landslaget till Danmark: “En nystart”

Aaltonen gjorde 16 poäng på 25 matcher i tjeckiska ligan under hösten och så sent som i fjol spelade veteranen för det finska landslaget men nu flyttar han alltså till Danmark. 

– Siffrorna säger allt om den rutinerade finländaren. Han har fantastisk statistik och han kan fortfarande. Därför ska det bli fantastiskt att få presentera den rutinerade finländaren i Danish Metal League, säger Jaspers och fortsätter: 
– Bytet ger Juhamatti Aaltonen en nystart på karriären. Och han tillför både kompetens och bredd till vår trupp. Man kan nämna många exempel på Aaltonens egenskaper. Han är till exempel en skicklig offensiv spelare, så han kommer att kunna bidra med något nytt till vårt powerplay.

Juhamatti Aaltonen är främst känd för den svenska hockeypubliken för sin tid i Rögle och Skellefteå. Han tillbringade två sejourer i Rögle där han stod för 50 poäng på 77 matcher och säsongen 2012/13 vann han interna poängligan hos SHL-laget. Till säsongen 2018/19 flyttade Aaltonen till Skellefteå men där floppade han rejält. På 35 matcher mäktade finländaren bara med nio poäng och han fick lämna klubben i februari 2019. 

Under sin karriär har Aaltonen gjort 572 matcher hemma i Liiga samt 201 matcher i KHL. Han har vunnit FM-guld tre gånger (2007, 2008 och 2014), utsågs till slutspelets MVP 2014 samt vann skytteligan i Liiga 2010. 38-åringen har gjort fem VM och en OS-turnering med Finlands landslag och 2011 var Aaltonen med och vann VM-guld då Finland besegrade Sverige i finalen.


TV: Pettersson tvåmålsskytt – gjorde sitt 150:e mål i NHL-karriären 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games